Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 983 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 50  Następna
Autor Wiadomość
#401 PostWysłany: 06 Maj 2020 17:33 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 578
Kilometry: 888 632
Kashpir napisał(a):
Wracając do poruszanego wcześniej tematu Wysp Kanaryjskich - mam rezerwację TFN-ACE w Canaryfly na czerwiec. Od linii jeszcze nic nie przyszło, ale checkmytrip pokazuje loty jako skasowane.

Aktualizacja: dzisiaj mail od linii, z którego wynika, że mają zamiar wrócić do latania od 1 lipca. Moja rezerwacja pozostaje "otwarta" przez rok od daty zakupu - chyba, bo po hiszpańsku piszą: "su billete va a permanecer abierto hasta 1 año desde la fecha de emisión". Kupowałem na początku września 2019 r. - czy dobrze rozumiem, że w takim razie musiałbym skorzystać z lotu do końca sierpnia br.?

Majówka na Costa Dorada 🏖️ 4* hotel z wyżywieniem i basenem za 2619 PLN Majówka na Costa Dorada 🏖️ 4* hotel z wyżywieniem i basenem za 2619 PLN
Widoki jak z filmu 🎬🌊 Przedłużony weekend na Sycylii 🇮🇹🤌 Loty i 4⭐ hotel za 809 PLN 💛 Widoki jak z filmu 🎬🌊 Przedłużony weekend na Sycylii 🇮🇹🤌 Loty i 4⭐ hotel za 809 PLN 💛
#402 PostWysłany: 06 Maj 2020 17:39 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Lista lotnisk gdzie Qatar będzie latać

Afryka
[+] Pokaż
Addis Ababa (ADD), Cape Town (CPT), Johannesburg (JNB), Lagos (LOS), Nairobi (NBO), Tunis (TUN)

Ameryka Płd/Płn
[+] Pokaż
Chicago (ORD), Dallas (DFW), Sao Paulo (GRU), Montreal (YUL)

Azja/Pacyfik
[+] Pokaż
Guangzhou (CAN), Hong Kong (HKG), Seoul (ICN), Tokyo (NRT), Beijing (PEK), Shanghai (PVG), Bangkok (BKK), Jakarta (CGK), Kuala Lumpur (KUL), Manila (MNL), Singapore (SIN), Ahmedabad (AMD), Amritsar (ATQ), Bangalore (BLR), Mumbai (BOM), Calicut (CCJ), Kolkata (CCU), Colombo (CMB), Kochi (COK), Dhaka (DAC), New Delhi (DEL), Goa (GOI), Hyderabad (HYD), Kathmandu (KTM), Chennai (MAA), Male (MLE), Trivandrum (TRV), Islamabad (ISB), Karachi (KHI), Lahore (LHE), Melbourne (MEL), Perth (PER), Sydney (SYD)

Europa
[+] Pokaż
Athens (ATH), Budapest (BUD), Moscow (DME), Istanbul (IST), Amsterdam (AMS), Stockholm (ARN), Barcelona (BCN), Brussels (BRU), Paris (CDG), Copenhagen (CPH), Dublin (DUB), Edinburgh (EDI), Rome (FCO), Frankfurt (FRA), London (LHR), Madrid (MAD), Manchester (MAN), Munich (MUC), Milan (MXP), Oslo (OSL), Berlin (TXL), Vienna (VIE), Zurich (ZRH)

Bliski Wschód
[+] Pokaż
Amman (AMM), Beirut (BEY), Baghdad (BGW), Basra (BSR), Erbil (EBL), Teheran (IKA), Sulaymaniyah (ISU), Kuwait (KWI), Muscat (MCT), Mashad (MHD), Najaf (NJF), Sohar (OHS), Salalah (SLL), Shiraz (SYZ)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#403 PostWysłany: 07 Maj 2020 00:44 
Awatar użytkownika

Loty: 223
Kilometry: 606 442
złoty
W wypowiedzi dla WP.pl 5 maja nasz Minister Zdrowia powiedział:
Cytuj:
- Przy kilkusetosobowych przyrostach liczby chorych to jest bardzo daleka perspektywa - tak o ewentualnym przywróceniu ruchu lotniczego i otwarciu granic mówi w programie WP "Koronawirus" minister zdrowia Łukasz Szumowski. Jak dodaje, otwarcie granic to dopiero czwarty etap odmrażania gospodarki. - Najpierw przejdźmy przez pierwszy, drugi i trzeci. Wtedy będziemy myśleli co z granicami - tłumaczy. Minister zdrowia tłumaczył, że należy spodziewać się podobnych ograniczeń jak te, które dziś znamy choćby z pojazdów komunikacji miejskiej. - Być może trzeba będzie pomyśleć o podobnym reżimie sanitarnym w liniach lotniczych - mówi. Ale podkreśla, że pytanie jest na dziś zdecydowanie "zbyt daleko wybiegające".

Natomiast to o czym pisze Mariusz na SG, czyli wywiadu dla Rzeczpospolitej:
Cytuj:
Loty samolotem, otwarcie granic?
Loty na razie raczej nie, ale poczekajmy. Granice będą otwierane na końcu.

Coś mi mówi, że nasi rządzący długo będą chcieli trzymać nas w "zamknięciu" ;)
 Profil Relacje PM off  

#404 PostWysłany: 07 Maj 2020 01:35 

niebieski
Kashpir napisał(a):
Moja rezerwacja pozostaje "otwarta" przez rok od daty zakupu - chyba, bo po hiszpańsku piszą: "su billete va a permanecer abierto hasta 1 año desde la fecha de emisión". Kupowałem na początku września 2019 r. - czy dobrze rozumiem, że w takim razie musiałbym skorzystać z lotu do końca sierpnia br.?

Dokładnie znaczy to, co piszesz. Desde la fecha de emisión - od daty wydania/wystawienia [biletu].
 Profil Relacje PM off
Kashpir uważa post za pomocny.

#405 PostWysłany: 07 Maj 2020 17:06 
Awatar użytkownika

Loty: 414
Kilometry: 1 349 089
niebieski
Ograniczenia dotyczące Nowej Zelandii wchodzą w życie. Miałem loty Qatarem do Auckland na wrzesień i dzisiaj zostały anulowane.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#406 PostWysłany: 07 Maj 2020 17:25 
Awatar użytkownika

Loty: 223
Kilometry: 606 442
złoty
@ledakar
Podali co najmniej do kiedy zamykają granice? Wczoraj czytałem, że nie otworzą granic "w najbliższej przyszłości" a Qatar już kasuje loty? :( :shock:
 Profil Relacje PM off  

#407 PostWysłany: 07 Maj 2020 18:00 
Awatar użytkownika

niebieski
Wiem, że na dziś nie da się niczego przewidzieć, ale jakie byłyby wasze typy - kiedy realnie mogą ruszyć połączenia lotnicze po Europie?
Czytam różne wpisy o podróżach na czerwiec i szczerze mówiąc współczuję mającym poplanowane podróże na ten czas.
Jeszcze w marcu perspektywy były krótkoterminowe - ludzie "nie byli pewni" czy w maju pojadą (z Polski do Maroka), a znajomy którego firma odesłała do domu na home office pod koniec kwietnia mówił, że wg jego szefów, w maju wszystko wróci do normy <rotfl>.
Teraz coraz częściej słychać o zamknięciu wielu granic na wiele miesięcy, nie mówiąc o obostrzeniach, które mogą trwać i na lata jeśli epidemia nie zostanie zwalczona lekiem/szczepionką.
Ja miałem zaawansowane plany podróży z Niemiec (gdzie obecnie jestem) na Maderę na październik/listopad - ile dajecie szans, że wyjazd dojdzie do skutku (przy założeniu, że jak będzie trzeba to zapłacę za test na przeciwciała itp. ale wiadomo, zamknięcia granic czy obostrzeń względem narodowości podróżnika nie przeskoczymy).
Dodatkowo Madera nieźle uniknęła epidemii więc nie wątpię, że będą się bać.
Jakoś nie bardzo chce mi się wierzyć, że linie typu Wizzair, czy tym bardziej Ryanair ot tak mają środki na przetrwanie kilku miesięcy w przestoju i jeszcze uruchamiają - jak teraz Wizzair - loty bez zajęcia środkowych rzędów.
Przecież aby bilans wyszedł im na zero żadne dezynfekowanie i zostawianie środkowego rzędu nie wchodzi w grę - moim zdaniem albo splajtuje ogromna liczba linii albo liczą na jakiś cud - że państwa/UE da im miliardy albo że ktoś pstryknie palcem, powie "koniec epidemii" a ludzie wsiądą, zapełnią samoloty i jeszcze zapłacą tyle % więcej aby straty odrobić.
Tymczasem widzę to bardzo czarno, bo linie nie zarabiały jakichś dużych zysków, ich biznes jest skomplikowany i działa na zasadzie naczyń połączonych, już mają wielotygodniowe straty, nie wszyscy ludzie wrócą do latania w wolnym czasie bo wpadli w panikę albo i tarapaty finansowe/niepewność ekonomiczną a linie chyba nie są tak naiwne, że nachapią się drogimi biletami dla ludzi, którzy w końcu z różnych przyczyn będą musieli polecieć?

Czy w obecnej sytuacji kupowalibyście bilety lotnicze po Europie na październik/listopad/jesień, czy zdecydowanie odradzacie, wiedząc, że:
- cena jest atrakcyjna, nie wiadomo czy potem ceny nie pójdą w górę jak już będzie pewne, że samoloty polecą
- kwotę można stracić, bo do jesieni wiele linii może upaść, nie chcą oddawać środków, a nawet jak kupić w promocji to jeszcze jest szansa, że na jesieni w ogóle loty i podróże nie będą możliwe...

Ostatnio edytowany przez Kashpir, 07 Maj 2020 20:49, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#408 PostWysłany: 07 Maj 2020 18:03 

Jest informacja, że Gruzja od 1 lipca będzie gotowa na przyjęcie turystów zagranicznych. Myślę, że to dobry znak.
https://1tv.ge/en/news/giorgi-gakharia- ... AjmQCehnj0
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#409 PostWysłany: 07 Maj 2020 18:24 
Awatar użytkownika

niebieski
A uważasz że tak mały i nic nie znaczący kraj wywrze jakikolwiek trend? Prędzej zmieni zdanie w dzień jak tylko UE krzyknie coś w stylu "zamykacie się albo my się zamkniemy na was".
To mniej więcej tak jak Wizzair itp.ogłaszali "wznawianie" lotów w maju - tylko nie wzięli pod uwagę, że nie będą mieli prawa latać do Polski.
Albo LOT -który łaskawie "podjął decyzję o przedłużeniu zawieszenia" dzień/dwa dni po tym jak rząd zawiesił im taką możliwość administracyjnie.
Jakby wierzyć małym krajom czy liniom to taki ryanair itp.handlowali biletami na maj tak długo jak mogli - byle nabrać kasy od naiwnych a potem powiedzieć - chcieliśmy latać ale nam nie pozwolili :lol:
Ciekawie zmieniają strategię ściągania kasy z rynku - biletów po 400EUR ludzie nie kupowali to teraz oferują wirtualne bilety w normalnych cenach. A potem powodzenia w czekaniu na zwrot.
Przepraszam za to czarnowidztwo - efekt poirytowania lockdownem.
Nie wierzę by śladem Gruzji poszło wiele większych krajów, tak szybko.
Choć też bym sobie tego życzył.

Ostatnio edytowany przez Kashpir, 07 Maj 2020 20:52, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#410 PostWysłany: 07 Maj 2020 18:41 

srebrny
Wielu z nas ma kupione bilety do Gruzji. Ja też. Na tym żeby wyznaczyli trendy nie zależy mi.

Ostatnio edytowany przez Kashpir, 07 Maj 2020 20:52, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#411 PostWysłany: 07 Maj 2020 19:48 

Loty: 40
Kilometry: 24 863
niebieski
@rdw Ja sam kupiłem parę biletów na ten rok wiedząc, że jest pandemia. Nie myślałem, że do jesieni to będzie trwało w najlepsze. Dziś bym nie kupił. Na razie dałem sobie spokój z zakupami. Co się nie uda w tym roku będzie na przyszły. Pozostaje tylko czekać na rozwój sytuacji.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#412 PostWysłany: 08 Maj 2020 00:13 
Awatar użytkownika

srebrny
@rdw @e-prezes palec mnie swędzi żeby kupić kolejne loty... Pewnie jak wielu z nas forumowiczów...
Jednak za dużo niewiadomych na obecną chwilę mamy, optyka zmienia się z każdym tygodniem na rzeczywistość branży lotniczej. Zdecydowanie zgadzam się z Wami żeby wstrzymać się z zakupami.
Chociaż to nie jest wcale takie łatwe
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#413 PostWysłany: 08 Maj 2020 00:29 

niebieski
Kupujecie 4fun, z uzależnienia, dla sportu czy najbardziej interesująca mnie odpowiedź- bo ceny są atrakcyjne?

PS. Takie Bari we Włoszech czy Gruzja za parę dyszek byłyby chyba nieuchwytne w sezonie w czasach przed epidemią. Chociaż pytam o to, bo szczerze nie śledzę ostatnio cen biletów tylko czasem mi coś mignie.
 Profil Relacje PM off  

#414 PostWysłany: 08 Maj 2020 07:37 

niebieski
Ja pozamieniałam bilety EasyJeta (bo i tak nic innego chyba nie oferują), dokupiłam bagaże po 1€ {już koniec tej promocji} na inne kierunki i od listopada. Co z tego wyjdzie, wielka niewiadoma. Z nowych zakupów skusiłam sie tylko na b. dobre ceny -lot w marcu 21r.
Na ten nie kupuję nic, bo widać, że słabo to wszystko wygląda :(
Co do Gruzji, to ceny poszybowały od np. września do takich poziomów, że trudno je zaakceptować. Z WDC i torebką ;) . Więc chyba są kupowane? Przez mocno spragnionych :)
 Profil Relacje PM off  

#415 PostWysłany: 08 Maj 2020 07:51 
Awatar użytkownika

Loty: 262
Kilometry: 502 309
srebrny
Czy od niedzieli można wylatywać z Polski? Czy jest jakieś nowe rozporządzenie ?

Ostatnio edytowany przez Abcn, 08 Maj 2020 11:41, edytowano w sumie 1 raz
P
 Profil Relacje PM off
elwirka lubi ten post.

#416 PostWysłany: 08 Maj 2020 07:55 
Awatar użytkownika

Loty: 512
Kilometry: 985 010
złoty
garry2012 napisał(a):
Kupujecie 4fun, z uzależnienia, dla sportu czy najbardziej interesująca mnie odpowiedź- bo ceny są atrakcyjne?

.

Nie kupujemy. Zużywamy punkty, realizujemy vouchery i przekładamy wiosenne loty na terminy wakacyjne. Taka zabawa bez użycia gotówki;-)
2 ludzi lubi ten post.

#417 PostWysłany: 08 Maj 2020 08:08 
Site Admin
Awatar użytkownika

Marco Manno napisał(a):
Czy od niedzieli można wylatywać z polski? Czy jest jakieś nowe rozporządzenie ?

Do niedzieli jeszcze dużo czasu, żeby zrobić konferencję :D
@ledakar skąd info o wprowadzeniu w życie restrykcji? Planowałem NZ na listopad, ale nie mogę nic znaleźć konkretnego o tym (poza zapewnieniami, co Zeus i monroe wspominali)
 Profil Relacje PM off  

#418 PostWysłany: 08 Maj 2020 08:11 
Awatar użytkownika

platynowy
Bo konkretnych dat nie ma. Padają generalne ostrzeżenia, że blokada granic NZ potrwa jeszcze, że ho, ho. Moim zdaniem, listopad owszem, ale 2021 ;)
Jedynie ruch z Australią ma być przywrócony szybciej.
Ciekawe, jak poradzą sobie z silnie związanymi z nimi krajami Pacyfiku...

Edit: ale jest na to pewien patent :D

https://www.rnz.co.nz/news/national/416 ... rder-opens
 Profil Relacje PM off  

#419 PostWysłany: 08 Maj 2020 08:53 
Awatar użytkownika

Loty: 518
Kilometry: 1 246 312
niebieski
Ja nie kupuje żadnych biletow, wręcz przeciwnie, czekam az anulują te, ktore już mam. Jeden odzyskany, następny w lipcu. Anulowali imprezę, na ktora wybierałam się, wiec nie mam po co leciec do Chicago.

Jak otworzą granice w Europie, to wsiadam w samochód i jade. Miejsca, do których chce polecieć pewnie będą zamknięte przez rok albo dłużej.

A jak świat wróci do jakiejś normalności, to pewnie pojde do pracy i nie będę podróżować przez jakiś czas. Oszczędzam na tym, ze nie podróżuje, ale równocześnie wydaje oszczędności na życie, więc nie ma żadnej korzyści z sytuacji.
2 ludzi lubi ten post.

#420 PostWysłany: 08 Maj 2020 10:10 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 578
Kilometry: 888 632
Ja jestem na szczęście w miarę komfortowej sytuacji, bo dalsze i dłuższe wyjazdy miałem i wciąż mam zaplanowane na drugą połowę roku (X/XI). Na razie:
- zmieniłem Bukareszt LOTem z IV 2020 na IV 2021 (podobnie planuję postąpić z Wenecją, do której miałem się wybrać za 2 tygodnie)
- korzystając z promocji Wizzair "flex za 1 euro" zakupiłem za punkty z konta Wizz kilka lotów na I połowę 2021 (aż do czerwca)
- czekam też niestety na prawie pewne anulowanie lotów W6 na Teneryfę w czerwcu :(
- liczę, że w wakacje linie wrócą do latania i uda się polecieć Ryanairem w sierpniu do Grecji (przeniesione z odwołanych lotów w maju).

Gotówki na loty teraz nie wydaję - czekam na powolny powrót do normalności i wyklarowanie się nowego krajobrazu rynku lotniczego po pandemii.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 983 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 50  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 27 gości