Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 64 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Expedia - faktura
#1 PostWysłany: 07 Mar 2012 18:49 

Witam,
Czy istnieje mozliwosc otrzymania faktury od Expedii za zakupiony bilet lub hotel ? Kupilem bilet i hotel za ich posrednictwem.
Potrzebuję fakturę, abu uzyskac czesciowy zwrot kosztow (dofinansowanie do wakacji od firmy, w ktorej pracuje).
Mysze przedatawic fakture.
Napisalem maila do Expedii, twierdza, ze nie moga wystawic tradycyjnej faktury. Musze zadowolic sie potwierdzeniem jakie dostalem w mailu lub wydrukowac sobie z poziomu ich strony.
Niestety potwierdzenie nie zawiera danych jakie powinna posiadac faktura np adres wystawcy i odbiorcy.
Alitalia nie chce rowniez wystawic faktury za lot zakupiony przez Expedie, hotel takze odmawia wystawienia faktury.
Czy ktos mial podobne problemy ?
Bede wdzieczny za info.

Pozdrawiam,
Z

Temat postu: Re: Expedia - faktura
#2 PostWysłany: 07 Mar 2012 19:40 

platynowy
Niestety nie ma szans na uzyskanie faktury od Expedii...

#3 PostWysłany: 07 Mar 2012 20:08 

Loty: 1052
Kilometry: 1 034 002
platynowy
W Expedii może nie, ale nie powinno być najmniejszego problemu, żeby hotel wystawił fakturę (ale to dopiero po wykonaniu usługi).

Można też uderzyć bezpośrednio do linii lotniczej, aby wystawiła fakturę za bilet.

Nie jestem pewien, czy się uda, ale spróbować zawsze można.

#4 PostWysłany: 07 Mar 2012 20:10 

platynowy
Sudoku napisał(a):
W Expedii może nie, ale nie powinno być najmniejszego problemu, żeby hotel wystawił fakturę (ale to dopiero po wykonaniu usługi).

W tym przypadku dla hotelu kontrahentem jest Expedia a nie gość który nocuje - więc hotel co najwyżej Expedii może fakturę wystawić.

#5 PostWysłany: 07 Mar 2012 20:57 

HON fly4free
Hotel nie wystawia faktury w przypadku rezerwacji przez expedię, natomiast potwierdzenie wysłane przez expedię jest zarazem rachunkiem za usługę/bilet i może być rozliczane tak samo jak każdy inny dokument tego typu.
 Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 07 Mar 2012 20:58 

platynowy
marek2011 napisał(a):
Hotel nie wystawia faktury w przypadku rezerwacji przez expedię, natomiast potwierdzenie wysłane przez expedię jest zarazem rachunkiem za usługę/bilet i może być rozliczane tak samo jak każdy inny dokument tego typu.

Dokładnie. Kwestia księgowej, czy czepialska czy nie :)

#7 PostWysłany: 07 Mar 2012 22:01 

Dzięki. Tak kwestia księgowej, w moim przypadku dzialu kadr... to wlasnie jest ten problem :-)
Dzwoniłem do hotelu mogą wystawic tylko ...za śniadanie :-)

#8 PostWysłany: 18 Mar 2012 11:10 
Awatar użytkownika

Ja tez mam podobny problem, to potwierdzenie od expedii wygląda mało "fakturowo"
w trakcie kupowania biletu była tez opcja wypełnienia danych adresowych
w tu moje pytanie - czy expedia wysyła coś pocztą? jakieś potwierdzenie itd?
może wtedy ten dokument będzie wyglądał poważniej?

poza tym nurtuje mnie jeszcze jedna sprawa,
expedia nie wystawia eticketów,
w trakcie rezerwacji nie podawałam nigdzie numeru paszportu czy dowodu...
czy imię i nazwisko naprawdę wystarczy?

#9 PostWysłany: 18 Mar 2012 11:19 

HON fly4free
Expedia nie wystawia innych faktur niż potwierdzenia przysyłane na maila : są one zarazem rachnkiem za zamowioną uusługę / bilet i z pkt widzenia rozliczenia wystarczają, a problemy wynikają raczej z czepialstwa niektórych księgowych.

Jeśli zarezerowowałaś bilet to na pewno masz tez e-tix wystawiony. Do biletu wystarcza imie i nazwisko pasażera.
 Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 18 Mar 2012 11:50 
Awatar użytkownika

no to chyba muszę się tym zadowolić,
po zalogowaniu do expedii mam wszystkie dane
a w itinerary jest napisane że
e-ticket pursache has been confirmed by the airline. no ticket will by mailed.
czyli wszystko jasne.

i jeszcze jedno pytanie - czy przy takiej rezerwacji biletu mam możliwość wyboru miejsca w samolocie?

#11 PostWysłany: 18 Mar 2012 11:55 

100krotka napisał(a):
no to chyba muszę się tym zadowolić,
po zalogowaniu do expedii mam wszystkie dane
a w itinerary jest napisane że
e-ticket pursache has been confirmed by the airline. no ticket will by mailed.
czyli wszystko jasne.

i jeszcze jedno pytanie - czy przy takiej rezerwacji biletu mam możliwość wyboru miejsca w samolocie?

Bezpośrednio na stronie przewoźnika.

#12 PostWysłany: 18 Mar 2012 12:37 
Awatar użytkownika

rzeczywiście :) dzięki

#13 PostWysłany: 13 Sie 2014 16:01 

Loty: 8
Kilometry: 22 290
niebieski
taka sytuacja......
Wczoraj rezerwowałem nocleg przez hotels.com ( byłem w delegacji) Płatność w momencie rezerwacji kartą kredytową ( prywatną).
Rano okazało się,że nie dostanę w hotelu faktury bo ona jest już wystawiona na expedia i mogę żadać faktury jedynie od portalu.
Na infolinii hotels.com powiedziano mi,że "Serwis Hotels.com nie może wystawiać faktur, ale potwierdzenie rezerwacji służy również jako dowód zapłaty. Na jego podstawie mozna wystawic note wewnetrzna (opisujaca transakcję, w której podatnikiem jest nabywca). Nota wewnetrzna spelnia funkcje dokumentu, który w razie kontroli podatkowej można przedłożyć jako dowód.".

Troche lipa bo u mnie w firmie chcą zawsze fakturę i na tej podstawie rozliczam sie z zaliczki. Nikt nie będzie się bawił w dodatkowe duperele.
Czy faktycznie nie muszą ( nie mogą) wystawić faktury vat? Skoro działają w PL to myślałem,że jest to obowiązkiem. Dodam,że nocowałem z nimi wiele razy ale taka sytuacja zdażyła się pierwszy raz.
Ma ktoś pomysł jak to rozwiązać?
 Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 13 Sie 2014 18:18 
Awatar użytkownika

Loty: 482
Kilometry: 923 253
złoty
klimas napisał(a):
Rano okazało się,że nie dostanę w hotelu faktury bo ona jest już wystawiona na expedia i mogę żadać faktury jedynie od portalu.
Na infolinii hotels.com powiedziano mi,że "Serwis Hotels.com nie może wystawiać faktur, ale potwierdzenie rezerwacji służy również jako dowód zapłaty. Na jego podstawie mozna wystawic note wewnetrzna (opisujaca transakcję, w której podatnikiem jest nabywca). Nota wewnetrzna spelnia funkcje dokumentu, który w razie kontroli podatkowej można przedłożyć jako dowód.".

Troche lipa bo u mnie w firmie chcą zawsze fakturę i na tej podstawie rozliczam sie z zaliczki. Nikt nie będzie się bawił w dodatkowe duperele.
Czy faktycznie nie muszą ( nie mogą) wystawić faktury vat? Skoro działają w PL to myślałem,że jest to obowiązkiem. Dodam,że nocowałem z nimi wiele razy ale taka sytuacja zdażyła się pierwszy raz.
Ma ktoś pomysł jak to rozwiązać?

No to przez kogo rezerwowałeś ten hotel?! Expedia czy hotels.com? Zresztą nieważne. Hotel powinien wystawić ci fakturę.

#15 PostWysłany: 13 Sie 2014 18:31 

niebieski
Generalnie zasada jest prosta:

Jezeli platnosc zostala wykonana w momencie rezerwacji na hotels.com to nie dostaniesz zadnej faktury bo hotels.com nie wystawia faktur. Wystarczy potwierdzenie z hotels.com do zaksiegowania kosztow.

Jezeli zarezerwowalas hotel przez strone hotels.com ale byla opcja "platnosc w hotelu" i w samym hotelu zaplacilas za pobyt - to hotel wystawia Ci fakture.
 Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 13 Sie 2014 19:00 
Awatar użytkownika

złoty
Ale przecież hotels.com jest pośrednikiem. Nawet gdy płacisz w momencie rezerwacji twoją kasę dostaje hotel, a nie pośrednik. Chyba, że się mylę. Ale podejrzewam, że działa to jak Booking.com. Tak więc pytanie brzmi, komu zapłaciłeś za usługę? Ten fakturę powinien wystawić.

#17 PostWysłany: 13 Sie 2014 19:03 

niebieski
przeciez uzytkownik klimas napisal ze placil w momencie rezerwacji wiec obciazenie karty zostalo dokonane przez hotels.com a tym samym nie bedzie faktury bo hotels.com nie wystawia faktur.
 Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 13 Sie 2014 19:10 
Awatar użytkownika

złoty
Na booking.com też płacisz w momencie rezerwacji, a kasę dostaje hotel, nie booking.com. Ważne jest, kto widnieje na wyciągu z karty.

#19 PostWysłany: 13 Sie 2014 19:34 
Awatar użytkownika

srebrny
Z tego co pamiętam rezerwując w hotels.com - kasę pobiera hotels.com a nie sam hotel. Dla mnie był to plus, bo podana cena w PLNach była już ostateczna, a nie jak na booking, orientacyjna - przeliczana z waluty kraju w którym jest hotel. W omawianym tutaj przypadku będzie to minus...

#20 PostWysłany: 13 Sie 2014 19:35 

niebieski
elwirka napisał(a):
. Ważne jest, kto widnieje na wyciągu z karty.

Otoz to. Jak rezerwowalem poprzez booking.com to zawsze hotel obciazal moja karte..
 Relacje PM off  

[ 64 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 1 gość