Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 406 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21  Następna
Autor Wiadomość
#341 PostWysłany: 29 Gru 2018 10:41 

niebieski
archivedb napisał(a):
Dzięki panowie, zaraz ogarnę.

A powiedzcie mi jeszcze jedno - klasyczny Forclaz 50 ( https://www.decathlon.pl/plecak-turysty ... 00838.html ) przejdzie? Ktoś testował?

Niby wymiary plecaka to 62x32x24 cm a nowe wymiary bagażu to 35x20x20 cm przy czym sprawdzają wymiary w "sizerze" 42x20x30 cm.

Po wyciągnięciu stelaża i nie wypełnianiu plecaka na maksa moim zdaniem spokojnie wcisnę go w "sizer", w najgorszym wypadku będzie wystawał do góry o kilka centymetrów, pod fotel wejdzie na pewno bo od dobrych 5 lat latam z tym plecakiem pod fotelami Ryana i Wizza.

Ryzykować, czy nie warto? ;)
Parę postów wcześniej pisałem o moich wątpliwościach dot. Forclaz 40. Podobnie jak Ty nieraz miałem go pod fotelem i tylko raz na BVA musiałem sprawdzać. Dla świętego spokoju wykupiłem Priority na kolejny lot. Plecak jednak zapakuję pod mały wymiar i zobaczę jak to obecnie jest.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

Super 🤩 Namibia w świetnej cenie 🔥 Loty z Polski za 1859 PLN 😎 Super 🤩 Namibia w świetnej cenie 🔥 Loty z Polski za 1859 PLN 😎
Ferie na Sardynii 💚🤍❤️ Loty oraz noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu Holiday Inn za 1079 PLN Ferie na Sardynii 💚🤍❤️ Loty oraz noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu Holiday Inn za 1079 PLN
#342 PostWysłany: 29 Gru 2018 10:54 
Awatar użytkownika

złoty
też prawie zawsze latam z większym plecakiem i nigdy się nie doczepiali, więc w tym wypadku spokojnie można brać,
@Kashpir, ja to rozumiem, tylko na potwierdzeniu, później w mailu i na koniec nawet na karcie pokładowej jest tylko waga do 10 kg, a wymiary są tylko podane dla podręcznego, jakby chcieli specjalnie ludzi wprowadzić w błąd, bo wiadomo że większość nie czyta regulaminów,
poświęcę chwilkę czasu, napiszę do nich i zobaczę jaka będzie reakcja,
w każdym razie jest to ostrzeżenie dla tych, którzy chcieliby zabrać lekką ale dużą walizkę
 Profil Relacje PM off  

#343 PostWysłany: 29 Gru 2018 11:44 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 583
Kilometry: 900 129
Napisać nigdy nie zaszkodzi. A czasy mamy takie, że nikt nie czyta regulaminów, choć kupując bilet wszyscy klikamy, że się z nimi zapoznaliśmy i akceptujemy ;)
kostek966 lubi ten post.

#344 PostWysłany: 29 Gru 2018 12:59 
Awatar użytkownika

Loty: 27
Kilometry: 45 291
Zbanowany
niebieski
Niestety kiedyś pisałem z Panią na czacie to odpisała mi, że wymiary również obowiązują dla rejestrowanego do 10 kg. W grudniu na trasie Malta - Poznań miałem nawet na karcie pokładowej napisane o tym bagażu, że "musi się zmieścić w naszym koszu do pomiaru bagażu". @kostek966 serio nie miałeś na karcie pokładowej tej informacji?
 Profil Relacje PM off  

#345 PostWysłany: 29 Gru 2018 13:45 
Awatar użytkownika

złoty
Mam już zrobione printscreeny z potwierdzeniem bagażu, z mailem przypominającym i z kp - nigdzie nie ma wymiarów, wszędzie są wymiary małego i waga rejestrowego
i dlatego chcę pisać bo to wygląda na zamierzone działanie. Problemem jest nawet złożenie reklamacji, chyba że na piśmie i do Irlandii,
a przecież fr jest teraz polską firmą i podlega pod nasz ULC

Ostatnio edytowany przez kostek966 29 Gru 2018 21:19, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

#346 PostWysłany: 29 Gru 2018 21:02 

srebrny
kostek966 napisał(a):
a przecież fr jest teraz polską firmą

A od kiedy to?
 Profil Relacje PM off  

#347 PostWysłany: 29 Gru 2018 21:18 
Awatar użytkownika

złoty
już jakiś czas temu, w Polsce FR funkcjonuje jako Ryanair Sun ( chodziło o płace i zatrudnienie załóg ), ja leciałem samolotem SP-RSN z polską flagą obok kodu
 Profil Relacje PM off
miriam lubi ten post.

#348 PostWysłany: 30 Gru 2018 15:30 

Dzieki, bede przemycal Forclaza, zdam relacje.

W ogole jakie to sa chamy, na stronie mozna dodac priorytet tylko dla wszystkich na rezerwacji, dopiero po zainstalowaniu apki jest mozliwosc dodawania per podrozny. Do tego przy kupnie biletu tez nie mialem takiej opcji (myslalem ze moze sie priorytety wyprzedaly, ale nie, teraz biore bilet na inny lot na stronie i jest wybor bagazu :/). Masakra, kiedys lubilem Ryana ale to moj ostatni lot z nimi, jednak Wizzair bije ich na leb UI strony i lotami z Chopina a nie Modlina :/ Powiem szczerze ze bylem przyzwyczajony do niedogodnosci tanich linii lotniczych, bo o to chodzi ze jest tanio, ale marnie. Teraz to juz nawet nie jest marnie, tylko dramatycznie, najpierw rozsadzanie podroznych, teraz barbarzynska polityka bagazowa (wiem, Wizz ma juz podobna), smuteczek tym bardziej ze te firmy zarabiaja coraz wiecej, Ryan juz w miliardach a tak naprawde uprzykrzaja nam zycie coraz mocniej. Sorry za offtop i marudzenie.
 Profil Relacje PM off
kostek966 lubi ten post.

#349 PostWysłany: 02 Sty 2019 14:49 

niebieski
Mam pytanie jak odnieść się do poniższego bo bilety kupowalem 25.08 a lot mam linią Ladumotion w dniu 19.01 i widzę tylko male podręczne na rezerwacji i nie wiem co robić tym teraz gdzie egzekwować poniższe ?

"wszyscy pasażerowie, którzy w dniach 23-31 sierpnia (czyli w przeddzień ogłoszenia nowej polityki bagażowej do ostatniego dnia obowiązywania starych reguł) kupili bilety na loty po 1 listopada i nie mają wykupionego priorytetu, i tak będą mogli bezpłatnie zabrać ze sobą duży bagaż o wadze do 10 kilogramów i nadać go za darmo na lotnisku. Jak szacuje Ryanair, jest ponad 2 mln takich pasażerów.

Jednocześnie Ryanair poinformował, że ponad 50 tys. pasażerów, którzy w dniach 23-31 sierpnia jednak wykupili priorytetowy boarding (cena to 8 EUR) na loty po 1 listopada, będą mogli z kolei zabrać na pokład duży bagaż do 10 kilogramów bez dodatkowych opłat. A pieniądze, które wpłacili za tę usługę, zostaną im zwrócone przez Ryanaira."
 Profil Relacje PM off  

#350 PostWysłany: 02 Sty 2019 14:54 

Pisano tu wielokrotnie: Lauda pozostał na starych zasadach i jak nie dostaniesz za darmo priorytet to masz 2 bagaże podręczne, ale ten duży na gate oznaczony trafi do luku bagażowego
 PM off  

#351 PostWysłany: 02 Sty 2019 16:08 

niebieski
Dziękuję za pomoc/ odpowiedz ale powinienem to chyba widzieć na rezerwacji a widzę tylko poniższe na zasadzie

Imiona nazwiska kwoty za bilety i info ze mam tylko male bezpłatne tj 40*25*20
 Profil Relacje PM off  

#352 PostWysłany: 02 Sty 2019 16:18 

Nawet wymiary podałeś złe
Wystarczy kliknąć w apce w rezerwacji "Bagaż do nadania" tam masz zasady w Lauda, ponadto w Lauda nie ma bagażu nadawanego 10 kg
 PM off
ewaolivka uważa post za pomocny.

#353 PostWysłany: 02 Sty 2019 16:26 

niebieski
Lot jest z Wiednia z oznaczeniem lotu OE więc Laudamotion
a ponizej wycinek jaki bagaz dostepny eic
Podalem co mam podane z rezerwacji
moze co najwyzej zle podalem nazewnictwo do bagazu 10kg

"4 x mały bagaż (40 x 20 x 25 cm) w cenie"

Ostatnio edytowany przez Abcn, 03 Sty 2019 17:14, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#354 PostWysłany: 02 Sty 2019 16:30 

Nie ma tematu, bierz co ci napisano lub pisz za darmo na Czat Ryanair
Można też poczytać

laudamotion-ryanair-bagaz-podreczny,228,128748&p=1164058&hilit=Laudamotion#p1164058
 PM off  

#355 PostWysłany: 02 Sty 2019 21:38 

niebieski
Niepotrzebnie kupiłam przy rezerwacji na drogę powrotną priority, sądziłam, że zasady jak w FR. A niby taki człowiek "oblatany" ;) . Trochę usprawiedliwiam się ciut niejasnymi informacjami przy zakupie na stronie :)
 Profil Relacje PM off  

#356 PostWysłany: 02 Sty 2019 21:43 

srebrny
@ewaolivka Jak Ryanair to zasady jak w FR, no bo jak inaczej ;)
 Profil Relacje PM off  

#357 PostWysłany: 02 Sty 2019 21:46 

Nie do końca, zapewne pisze o Laudamotion

Jest podany link do właściwego tematu
 PM off  

#358 PostWysłany: 02 Sty 2019 21:49 

niebieski
Oczywiście Lauda :) Loty z TXL
 Profil Relacje PM off
miriam lubi ten post.

#359 PostWysłany: 13 Sty 2019 22:56 

Loty: 14
Kilometry: 15 993
Od dzisiaj w Ryanair, aby kupić 10 kg bagaż, klienci muszą zapłacić od 10 € do 10 £ / £.

To samo dotyczy opłat za pierwsze wejście na pokład: wcześniej Ryanair naliczał ceny swoich klientów między 6 € a 8 € / 8 £ . Teraz każdy pasażer, który chce zarezerwować pierwsze wejście na pokład, musi zapłacić od 6 EUR do 10 EUR.
 Profil Relacje PM off
NikodemFM lubi ten post.

#360 PostWysłany: 13 Sty 2019 23:29 
Awatar użytkownika

Loty: 27
Kilometry: 45 291
Zbanowany
niebieski
Teoretycznie Ryanair powinien wyjść na plus, bo żeby wziąć na pokład bagaż to trzeba dopłacić, ale z kolei Ci co zawsze brali 20 kg rejestrowanego (jak np ja) i przestawili się na 10 kg to z kolei tutaj Ryanair na tym dużo traci (i to sporo traci), więc ostatecznie wyjdą na minus. Więc teraz trzeba wyrównać rachunki :)

Sądząc po ilości zmian zasad w tamtym roku, to jedna z pierwszych podwyżek :D a za 3 miesiące pewnie kolejna :D

GJ Ryan
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 406 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości