Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.



Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 113 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 18 Sty 2011 22:09 

Rejestracja: 18 Sty 2011
Posty: 14
Witam jest to mój pierwszy post, wiec proszę o wyrozumiałość. ;)

A wiec mam 15 lat, samolotami latałem parę razy( zawsze z rodzicami)
I tu moje pytanie Bedzie to mój pierwszy samodzielny lot (do tego jeszcze przez ocean). Wylatuję z Okecia o godzinie. 13:05, 14:40 będę w Monachium i tu tkwi problem MAM TYLKO 1 GODZINE NA DOJSCIE DO ODPOWIEDNIEGO GATE, Lot do Canady o godz. 15:40, jak myślicie czy będzie to jakiś problem, dam rade w jedną godzinę dojść do odpowiedniego wyjścia?.(Informacje które mogą pomóc- J. Angielski mam na poziomie podstawowym i orientuję się dobrze w terenie.

Dziękuję i Pozdrawiam ! :)
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
#2 PostWysłany: 18 Sty 2011 22:19 

Rejestracja: 18 Gru 2010
Posty: 452
jezeli masz na te podroz kupiony jeden bilet (ten sam kod rezerwacji na oba loty) to nie ma zadnego problemu z przesiadka. po wyjsciu z samolotu kierujesz sie od razu do odpowiedniego gate'a, a linia lotnicza sama przerzuca bagaz rejestrowany do drugiego samolotu.
_________________
Image
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
#3 PostWysłany: 18 Sty 2011 22:24 

Rejestracja: 18 Sty 2011
Posty: 14
Rezerwacja jest prawdopodobnie na oba loty taka sama aczkolwiek chodziło mi o to czy 1h starczy na wyjście i przejście do następnego wejścia(gate'u)na pokład...
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
#4 PostWysłany: 18 Sty 2011 22:50 

Rejestracja: 18 Gru 2010
Posty: 452
tak, inaczej przeciez nie sprzedawanoby takich biletow
_________________
Image
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
#5 PostWysłany: 19 Sty 2011 10:55 
Założyciel
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 Sty 2010
Posty: 4095
Loty: 402
Kilometry: 865 140
gwzd - mylisz się, nie jest to wcale wyjątkowa sytuacja, gdy pasażer spóźnia się na następny lot przy krókim czasie przesiadki w liniach tradycyjnych (a jeszcze częściej spóźnia się bagaż :)).

Armanos - nie znam lotniska w Monachium, myślę jednak, że w 20-30 minut (tyle realnie masz czasu) dasz sobie radę. Wybierz miejsce blisko przedniego wyjścia przy pierwszym locie, sprawdź na stronie lotniska jego plan. To ci ułatwi szybkie ruchy. A jak się spóźnisz, to pośpisz w hotelu na koszt linii i tyle.
_________________
Image
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
#6 PostWysłany: 19 Sty 2011 11:08 

Rejestracja: 20 Lut 2010
Posty: 839
Kamil napisał(a):
A jak się spóźnisz, to pośpisz w hotelu na koszt linii i tyle.

Kamil, no właśnie jak to jest? Przecież przy takiej krótkiej przesiadce, generalnie przy każdej przesiadce można sobie zrobić z premedytacją przerwę w podróży na koszt przewoźnika. W ciekawym miejscu można celowo się spóźnić na lot i do czasu następnego lotu mieć gratis hotel... Nie ma jakiś zastrzeżeń?
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
#7 PostWysłany: 19 Sty 2011 11:42 

Rejestracja: 18 Gru 2010
Posty: 452
Kamil napisał(a):
gwzd - mylisz się, nie jest to wcale wyjątkowa sytuacja, gdy pasażer spóźnia się na następny lot przy krókim czasie przesiadki w liniach tradycyjnych


a gdzie napisalem, ze takie sytuacje sie nie zdarzaja?
_________________
Image
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
#8 PostWysłany: 19 Sty 2011 11:42 
Założyciel
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 Sty 2010
Posty: 4095
Loty: 402
Kilometry: 865 140
Nie przyszło mi do głowy robienie czegoś takiego celowo :D.

Dziś na przykład Aerosvit skrócił mi przesiadkę w Kijowie do 80 minut (realnie 40 minut). Raczej bez problemu, ale o bagaż już na przykład się martwię :)
_________________
Image
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
#9 PostWysłany: 19 Sty 2011 11:51 

Rejestracja: 20 Lut 2010
Posty: 839
Dlatego jestem ciekaw czy są jakieś obostrzenia... Kupując bilet na trasę gdzie lot jest np raz czy dwa razy w tygodniu można by mieć fajną wycieczkę gratis ;)
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
#10 PostWysłany: 19 Sty 2011 13:49 

Rejestracja: 18 Gru 2010
Posty: 452
mysle ze jezeli spoznisz sie nie z winy linii lotniczej to ci darmowych wakacji nikt nie zrobi :)
_________________
Image
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
#11 PostWysłany: 19 Sty 2011 14:41 

Rejestracja: 20 Lut 2010
Posty: 839
gwzd napisał(a):
mysle ze jezeli spoznisz sie nie z winy linii lotniczej to ci darmowych wakacji nikt nie zrobi :)



No właśnie dlatego jakie są zwyczaje/regulacje przy takich przesiadkach. Dla jednego 60 minut to wystarczająco dużo czasu by dwa razy przebiec tam i z powrotem terminal, a inny będzie się gubił co 50m i 2h będzie mu mało.
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
#12 PostWysłany: 19 Sty 2011 15:08 

Rejestracja: 21 Gru 2010
Posty: 380
Kamil napisał(a):
Armanos - nie znam lotniska w Monachium, myślę jednak, że w 20-30 minut (tyle realnie masz czasu) dasz sobie radę. Wybierz miejsce blisko przedniego wyjścia przy pierwszym locie, sprawdź na stronie lotniska jego plan. To ci ułatwi szybkie ruchy. A jak się spóźnisz, to pośpisz w hotelu na koszt linii i tyle.

W Monachium są dwa terminale, które znajdują się na przeciwko siebie. Każdy z budynków ma około 1,5 kilometra długości (!), więc warto sprawdzić wcześniej, czy nie będzie konieczności przejścia z jednego końca na drugi. Ja wszedłem kiedyś do terminalu w sekcji A, a lot miałem z sekcji F albo G. Samo przejście dosyć szybkim krokiem zajęło mi dobre 10-15 minut.
_________________
Image
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
#13 PostWysłany: 19 Sty 2011 17:48 

Rejestracja: 18 Sty 2011
Posty: 14
fly4me napisał(a):
Kamil napisał(a):
Armanos - nie znam lotniska w Monachium, myślę jednak, że w 20-30 minut (tyle realnie masz czasu) dasz sobie radę. Wybierz miejsce blisko przedniego wyjścia przy pierwszym locie, sprawdź na stronie lotniska jego plan. To ci ułatwi szybkie ruchy. A jak się spóźnisz, to pośpisz w hotelu na koszt linii i tyle.

W Monachium są dwa terminale, które znajdują się na przeciwko siebie. Każdy z budynków ma około 1,5 kilometra długości (!), więc warto sprawdzić wcześniej, czy nie będzie konieczności przejścia z jednego końca na drugi. Ja wszedłem kiedyś do terminalu w sekcji A, a lot miałem z sekcji F albo G. Samo przejście dosyć szybkim krokiem zajęło mi dobre 10-15 minut.







właśnie o to mi chodziło ! Lecę liniami Lufthansa więc nie wiem jak wyglądają sprawy z opóźnieniami ? 1,5km robi wrażenie! dzięki za Odpowiedź, Pozdrawiam !
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
#14 PostWysłany: 10 Mar 2014 15:23 

Rejestracja: 10 Mar 2014
Posty: 1
Witam bardziej doświadczonych podrózników ode mnie :)
Czy ktoś z Was orientuje się czy 1 h- 1,15 wystarczy na odprawę na lotnisku w Monachium? Wylot mam o godzinie 8.15 rano, a na dworzec w Monachium przyjadę o 6, skąd ok 45-55 min. potrzebuję na dojazd na lotnisko. Będę wdzięczna za jakiekolwiek info, pozdrawiam :)


Ostatnio edytowany przez dmirstek, 15 Lis 2014 19:32, edytowano w sumie 1 raz
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
#15 PostWysłany: 10 Mar 2014 15:27 

Rejestracja: 02 Sty 2012
Posty: 84
Loty: 43
Kilometry: 103 267
ev_k napisał(a):
Witam bardziej doświadczonych podrózników ode mnie :)
Czy ktoś z Was orientuje się czy 1 h- 1,15 wystarczy na odprawę na lotnisku w Monachium? Wylot mam o godzinie 8.15 rano, a na dworzec w Monachium przyjadę o 6, skąd ok 45-55 min. potrzebuję na dojazd na lotnisko. Będę wdzięczna za jakiekolwiek info, pozdrawiam :)


to spore lotnisko. Jeśli nie będziesz miała zadnych opóźnien na trasie - powinno być dobrze. Pociąg zajeżdża dokłądnie pod sam terminal więc jest w miarę OK :) Powodzenia.
_________________
pozdrawiam, Marcin
http://www.kusiewbusie.pl

Image
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
#16 PostWysłany: 09 Maj 2014 19:11 

Rejestracja: 28 Sty 2014
Posty: 43
Wystarczy.
Pociag zatrzymuje sie na stacji podziemnej pod terminalem. T1 ma bardzo duzo samoobslugowych stanowisk do odprawy i nadania bagazu, jak nie ma jakiejs awarii to trwa to pare minut.
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
 Temat postu: Re: Monachium
#17 PostWysłany: 06 Lis 2014 12:32 

Rejestracja: 24 Mar 2013
Posty: 30
Loty: 21
Kilometry: 50 555
Witam, nie wiem czy w dobrym miejscu zamieszczam pytanie, ale chciałbym się dowiedziec czy jestem w stanie przesiąśc się do drugiego samolotu na lotnisku Monachium, jak podaje przewoźnik na przesiadke miałbym 50 minut?
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
 Temat postu: Re: Monachium
#18 PostWysłany: 06 Lis 2014 12:33 

korrado123 napisał(a):
Witam, nie wiem czy w dobrym miejscu zamieszczam pytanie, ale chciałbym się dowiedziec czy jestem w stanie przesiąśc się do drugiego samolotu na lotnisku Monachium, jak podaje przewoźnik na przesiadke miałbym 50 minut?

Spokojnie zdążysz nawet przy zmianie terminali.
Góra
 PM off  
      
 Temat postu: Re: Monachium
#19 PostWysłany: 06 Lis 2014 20:29 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 Wrz 2014
Posty: 2133
srebrny
Terminal bedziesz zmieniał jesli lecisz poza Schengen (np Turcja czy US). Masz wtedy dodatkowa kontrole dokumentów.
Generalnie Monachium to jedno z fajniejszych lotnisk jesli chodzi o sprawność przesiadek. Moze troche za często ma problemy z pogoda (ulewne deszcze,opady śniegu). Ale wtedy przesiadka zazwyczaj tez czeka.


Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
_________________
Image
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
#20 PostWysłany: 14 Lis 2014 21:14 

Rejestracja: 24 Mar 2013
Posty: 30
Loty: 21
Kilometry: 50 555
witam, czy 50 minut wystarczy na przesiadke w Monachium? Przylatuję LOT-em wylatuję Lufthansa
Góra
 Profil Relacje PM off  
      
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 113 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Przeszukaj temat:
  
phpBB® Forum Software © phpBB Group