Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Najłatwiej dojechać pociągiem (S-Bahn) firmy OBB linia S7.
Kurs co 30min, czas przejazdu 25min do stacji Wien-Mitte.
Bilety trzeba skasować wcześniej, przed wejściem do pociągu (chyba że mają nadrukowaną godzinę).
Bilet do zakupienia w automacie (obsługuje karty), punkcie OBB lub przez internet. Kupione przez internet na konkretną godzinę powinny umożliwiać też przejazd późniejszym pociągiem (?)

Koszt biletu jednorazowego 4,2 eu (przez 2h można na nim się dowolnie przesiadać - taryfa VOR, łącznie z komunikacją miejską oraz RailJety i EuroCity).
W przypadku podróży w dwie osoby można zakupić bilet grupowy za 5 eu (taryfa OBB - tylko na pociągi regionalne i S-Bahn)
łącznie z komunikacją miejską (taryfa VOR) kosztuje standardowe 8,4e.
Jeśli będziemy poruszać się dużo po mieście można też zakupić bilet na pociąg lotniskowy plus 24h na komunikację miejską za 11,6 eu (dla jednodniówek dobra opcja, dla dłuższych pobytów niekoniecznie - można wtedy kupić 24h bilet na Wiedeń za 8e i dopłacić 1,8e za dojazd pociągiem z lotniska)

[ 209 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Wiedeń - VIE
#21 PostWysłany: 28 Wrz 2014 23:42 

srebrny
mkobyszewski napisał(a):
Einzelfahrt czy tez single trip Ticket to bilet w jedna stronę w obszarze jednej strefy. Trochę fakt, że powinni trochę lepiej turystów poinformowac jakie bilety kupić :(

Zadałem to dziwne pytanie celowo, bo nie posługiwałem się tam angielskim, a zastanawiało mnie, czy nie określacie tak czegoś konkretnego. Zamotałem, ale szkopuł w tym (mówiliśmy o tym już w tym wątku), że tam nie podchodzą tak rygorystycznie do pewnych kwestii, jak w Polsce (w Niemczech zresztą też). U nas regulamin musi zajmować 50 stron, ściśle określić miejsce zakupu, ważność, skasowanie itd. (<i>vide</i>: bilety "pojazdowe" w Warszawie). W tamtych krajach z reguły nie wiesz, czego się spodziewać. W jednym automacie będziesz miał wybór, czy skasowany czy nie, w innym zapyta o liczbę stref, w jeszcze innym o relację itd. Nie raz się naciąłem, kupując bilet dobowy na następny dzień, a on okazał się być ważnym w dniu wydruku. Tyle że o ile we Wrocławiu w identycznej sytuacji wygrałem proces w UOKiK, to tam nikt by pewnie nie zrozumiał problemu.
A zresztą kiedyś w Schwechat kupiłem bilet u kierowcy, by pojechać do Kledering i przesiąść się w 17A. Spodziewałem się biletu za €1,80, a dostałem za €0,80. Pokazywałem kolegom z Wiener Linien i kopara im odadła - żaden nie wiedział, co to jest, a planowali w dziale organizacji przewozów.
 Relacje PM off
Raphael lubi ten post.

#22 PostWysłany: 14 Gru 2014 21:13 

srebrny
A to teraz chciałbym dać cynk, bo znalazłem coś dziwnego. Co prawda dotychczas było tak, że w obszarze działania związku kolej nie miała prawa sprzedawać biletów według własnej taryfy (choć koledzy z VOR mi mówili, że wciąż ich upominają i słyszą że "znów się automat zepsuł), ale w każdym razie właśnie z wielkim zdziwieniem wyczaiłem, że na stronie ÖBB da się kupić bilet z lotniska za jedyne €2,40. I to co ciekawe, można go także kupić do dalszych stacji, w tym kombinować dziwne przesiadki, np. cztery godziny na łażenie po starym mieście i dalej do innej stacji w Wiedniu. Proponuje tę opcję nawet z przesiadką na metro. No zadziwiające!
 Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 14 Gru 2014 22:53 

niebieski
obibok napisał(a):
Proponuje tę opcję nawet z przesiadką na metro.

Rzeczywiście taniej, ale chyba przesiadka na metro nie działa? Jak spróbowem lotnisko-Westbahnhof, to rzeczywiście pokazał cenę 2,40 euro ale tylko za S7 do Landstrasse. Po kliknięciu w cenę i dalej w "Price details" komunikat: "It is not possible to purchase a ticket online for the section of your journey „Wien Mitte-Landstraße Bf (U3) - Wien Westbahnhof (U3)“. Please acquire the ticket separately. Kindly note that this will cause additional costs for your journey."
 Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 15 Gru 2014 00:42 

srebrny
Zgadza się. W takich sytuacjach pokazuje cenę jedynie dla odcinka kolejowego. W ogóle to mi wygląda na błąd taryfowy, bo do Purkersdorfu Sanatorium jest wciąż € 2,40, a do następnej stacji już € 6,70. Przy czym właśnie kupowałem taki bilet i kazało mi zaznaczyć, że mam świadomość, iż cena jest skalkulowana przy użyciu taryfy kolejowej, bez respektowania taryf związkowych. A przecież kiedyś nie wolno im było stosować swoich taryf na terenie związków.
Ale najlepsza ciekawostka to to, że z lotniska na S-Bahn sprzedaje za € 2,40, a na ICE już za € 8,40, podczas gdy w taryfie VOR jest to normalny przejazd za € 4,40, względnie dobowy, miesięczny itp.

Ostatnio edytowany przez marcino123, 12 Mar 2019 20:53, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 13 Mar 2015 01:59 

złoty
Jak rozumiem ten bilet kupiony w sieci za €2,40 nie działa na konkretną godzinę, tylko na dany dzień, mimo że w procesie kupna wybieram godzinę?
 Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 13 Mar 2015 05:28 

Zbanowany
A jak chcesz go zakupić? :roll:
Bilet kupujesz bezpośrednio przed podróżą pociągiem.
 Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 13 Mar 2015 07:14 

srebrny
Mar77 napisał(a):
Jak rozumiem ten bilet kupiony w sieci za €2,40 nie działa na konkretną godzinę, tylko na dany dzień, mimo że w procesie kupna wybieram godzinę?

Tak, drukuje się na nim tylko data - i to jeszcze na moim są dwa dni 03.01.2015-04.01.2015.
pomoc napisał(a):

Jeśli miesiąc przed jest wystarczająco bezpośrednio, to tak.
 Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 13 Mar 2015 09:44 

złoty
obibok napisał(a):
Tak, drukuje się na nim tylko data - i to jeszcze na moim są dwa dni 03.01.2015-04.01.2015.

Dokładnie tak, dwa dni. Czyli z wydrukiem wchodzę do pociągu i na tym się kończy cała procedura... bez żadnego stemplowania, walidowania itp.?

pomoc napisał(a):

Kupiłem właśnie bez problemu na drugą połowę maja.
 Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 13 Mar 2015 11:19 

srebrny
Tak. Teoretycznie powinien go konduktor sprawdzić i ostemplować, ale tylko spojrzał i wyruszył ramionami. Swoją drogą muszę zapytać kolegów z VOR, czemu kolejarze im taką dywersję robią.
 Relacje PM off
Mar77 uważa post za pomocny.

#30 PostWysłany: 07 Cze 2015 11:17 

Witam.
Na początku sierpnia wylatuję na wakacje z lotniska w Wiedniu. Zastanawiam się czy jechać Polskim Busem z Katowic do Wiednia czy też samochodem w związku z czym mam dwa pytania:
1. Jak dostać się z przystanku Polskiego Busa w Wiedniu na lotnisko?
2. Gdzie zostawić samochód może być parking płatny lub lepiej bezpłatny, żeby także dało się dojechać na lotnisko?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
 Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 07 Cze 2015 12:43 

srebrny
1. Kupujesz w automacie bilet komunikacji miejskiej na dwie strefy (€ 4,40) i albo co chwilę masz S-Bahn z przesiadką na stacji Rennweg, albo raz na dwie godziny (11:15, 13:15) bezpośredni ICE. Jeśli wybierzesz S-Bahn, to w internecie da się kupić bilet za €2,40.
 Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 02 Lip 2015 08:23 

Kolejne pytanie: Patrząc na tą mapę transportu publicznego w Wiedniu:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/22/U-Bahn%2C_S-Bahn%2C_Wien.png
to lotnisku jest na stacji Schwechat (prawy dolny róg) czy gdzieś indziej? czy ta kolejka S7 jedzie dalej i jest to nieujęte na tej mapie?
 Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 02 Lip 2015 08:34 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
Lotnisko jest przy przystanku Wien Flughafen, dwa przystanki za Schwechat. Kolejka S7 jedzie dużo dalej, do Wolfsthal pod słowacką granicą. Jadą tam tylko wybrane kursy S7, reszta kończy bieg właśnie przy lotnisku.

Ostatnio edytowany przez krasnal, 02 Lip 2015 08:36, edytowano w sumie 1 raz
 Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 02 Lip 2015 08:36 

Cytuj:
Ja analizując kilka różnych scenariuszy (wylot o 6.30 rano, podróż z dzieckiem i powrót około 21) zdecydowałem się na tą opcję. Z samego parkingu jest bardzo blisko (na nogach) do kolejki S7 na przystanek Sant Marx.

foxten - proszę opisz jak dostałeś się z tej stacji Sant Marx na lotnisko, bo mam podobny scenariusz jak Ty, wylot o 6:55 rano. O której byłeś na tym parkingu i czy jechałeś pierwszą koleją która jest chyba o 4:30?
 Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 02 Lip 2015 08:46 

srebrny
krasnal napisał(a):
Lotnisko jest przy przystanku Wien Flughafen, dwa przystanki za Schwechat. Kolejka S7 jedzie dużo dalej, do Wolfsthal pod słowacką granicą. Jadą tam tylko wybrane kursy S7, reszta kończy bieg właśnie przy lotnisku.

ICE też kończą na lotnisku.
 Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 08 Sie 2015 08:02 

obibok napisał(a):
1. Kupujesz w automacie bilet komunikacji miejskiej na dwie strefy (€ 4,40) i albo co chwilę masz S-Bahn z przesiadką na stacji Rennweg, albo raz na dwie godziny (11:15, 13:15) bezpośredni ICE. Jeśli wybierzesz S-Bahn, to w internecie da się kupić bilet za €2,40.

Czy jak kupię ten bilet na dwie strefy za 4,40 euro to czy na tym bilecie mogę jechać tym bezpośrednim pociągiem ICE czy trzeba jakiś inny bilet kupić? Jeśli tak to za ile?
Gdzie w internecie można kupić ten bilet na S-Bahn?
 Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 08 Sie 2015 08:09 

srebrny
Za 4,40 ważny także w ICE, a ten internetowy tylko w S-Bahnie, dostępny na www.oebb.at przez wyszukiwarkę połączeń.
 Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 20 Wrz 2015 23:05 
Awatar użytkownika

Loty: 93
Kilometry: 149 830
niebieski
@obibok
Możliwe, że ten bilet kosztuje teraz 4,6€?
Nie wiem czy dobrze sprawdzam.
To ten sam który rok temu był po 2,4? Galopująca inflacja ;).

Sprawdzam na 02.10 z Wien Flughafen do Wien Rennweg i mam opcje S Bahn po 4,6€.
 Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 21 Wrz 2015 08:19 

srebrny
2,40.

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
 Relacje PM off
Zielony^ lubi ten post.
Zielony^ uważa post za pomocny.

#40 PostWysłany: 21 Wrz 2015 23:15 

@obibok mieszkam ponad 3,5 roku w Wiedniu i ze 100% pewnoscia moge Ci powiedziec, ze musisz skasowac 2 bilety jednorazowe by dojechac do lotniska - to samo obowiazuje w druga strone (wyjatkiem jest, jesli posiadasz karte na przejazdy okresowe (Wochen-, Monats- i Jahreskarte) w strefie Wiednia ( Zone 100), to wtedy dokupujesz tylko bilet jednorazowy za 2,20 €

Image
 Relacje PM off  

[ 209 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 0 gości