Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 17 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 12 Lis 2012 15:43 
Awatar użytkownika

Loty: 408
Kilometry: 718 413
srebrny
HEj, nie znalazłem jeszcze takiego wątku, czy orientuje sie ktoś jak można najtaniej dojechać z lotniska Trondheim do centrum miasta ?
 Relacje PM off  

#2 PostWysłany: 07 Gru 2012 12:21 
Awatar użytkownika

srebrny
Ja też bym był wdzięczny za informacje dotyczące możliwości transportu z/do tego lotniska...

#3 PostWysłany: 07 Gru 2012 13:31 

Będę w lutym lądował na tym lotnisku i muszę się dostać do Tronheim.

Połączenie koleją :
www.nsb.no // Værnes (Trondheim Lufthavn) – Trondheim S // za 71 NOK = 40 zł

Autobus z lotniska : http://www.flybussen.no/Trondheim/dokument/3319
jest dużo droższy 120 NOK.
 Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 31 Lip 2013 11:36 
Awatar użytkownika

Informacje z poprzedniego posta aktualne są również w roku 2013 z tym, że Flybussen kosztuje już 130 NOK (RT - 220 NOK).
Pociągi do Trondheim odjeżdżają mniej więcej co godzinę, bilet 71 NOK.
Jest też postój TAXI :wink:

#5 PostWysłany: 17 Lis 2014 22:27 
Awatar użytkownika

Loty: 493
Kilometry: 1 184 120
niebieski
Czy ktos wie, czy autobusy Flybussen czekaja na wszystkich pasazerow po przylocie tudziez na spoznione samoloty? Norwegian z Gatwick przylatuje o 23.35, ostatni autobus jest o 23.50. Widzialam w Stavanger, ze autobus czekal i chyba na jakims innym malym lotnisku, ale nie wiem jak jest w Trondheim.

Ewentualnie drugie pytanie, czy wypozyczalnie samochodow sa otwarte minimalnie dluzej, zeby obsluzyc przylatujacych? Avis zamyka sie o 23.30, ale samolot przylatuje o 23.35, wiec nie wiem czy uda sie wypozyczyc auto bez dodatkowych oplat za obsluge poza godzinami pracy punktu.

Myslalam o wypadzie na weekend, ale nie chce placic fortuny za wypozyczenie auta po godzinach i wolalabym jakis hotel w centrum, zeby przyciac ewentualne koszty. Te lotniskowe sa drozsze.

#6 PostWysłany: 18 Lis 2014 09:38 
Awatar użytkownika

Flubussy na pewno nie czekają na wszystkich pasażerów, bo przecież nie wszyscy mają obowiązek z nich skorzystać. Czy czekają na spóźnione samoloty nie wiem.
Co do wypożyczalni - Norwegowie cenią sobie swój czas i pracują od-do. Pamiętam, że gdy nocowaliśmy na tym lotnisku, przylatywał jakiś samolot dobrze po północy. Wszystko na lotnisku było wówczas pozamykane na głucho.
Do tego to, że rozkładowo samolot przylatuje o 23:35 nie oznacza bynajmniej, że o tej 23:35 będziesz już w hali ogólnej. My na bagaże w hali przylotów czekaliśmy dobrze ponad pół godziny przez co uciekł nam pociąg. Na szczęście nie ostatni, ale 2 godziny byliśmy w plecy.
Chyba, że lecisz tylko z podręcznym.
Ale tak czy tak lepiej miej jakiś "plan B"
:)

#7 PostWysłany: 18 Lis 2014 10:53 
Awatar użytkownika

Loty: 493
Kilometry: 1 184 120
niebieski
Ok, moze nie mialam na mysli czekania na wszystkich, ale generalnie na przylatujacy samolot. Nie pamietam juz na ktorym lotnisku to widzialam, ale na pewno czekali. Mialam zamiar leciec z podrecznym, bez czekania na bagaz.

Mam juz plan B, nazywa sie Sztokholm i moge tam poleciec za mile lotnicze BA, co tez chyba uczynie, jak pogoda dopisze. Norwegian moze bywa tani, ale godziny przylotow w niektore miejsca eliminuja wypozyczenie samochodu.

#8 PostWysłany: 27 Lut 2016 12:24 

niebieski
Mam pytanie do bardziej doświadczonych-czy na lotnisku w Trondheim mozna kupić bilet na pociąg do miasta? Na stronie nsb można/koszt 79 NOK ow, ale nie chcę na razie kupować, bo nie wiem, czy zrealizuję tę podróż. Jesli tak, to czy kasa/automat? I czy gotówka, czy moze tylko kartą? I czy kk City dam radę? Będę wdzięczna za poradę :)
 Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 27 Lut 2016 13:22 

niebieski
Kup może dzień (albo parę godzin) przed podróżą na stronie internetowej? Bilety na tej trasie droższe nie będą.

Na lotnisku jest automat do kupowania biletów. Rok temu można było płacić gotówką. Czy kartą od City - nie wiem.
 Relacje PM off
ewaolivka uważa post za pomocny.

#10 PostWysłany: 28 Lut 2016 13:11 
Awatar użytkownika

Moje info jest z 2013.
Kasy nie ma, jest automat na peronie dworca (przystanku raczej) Przyjmuje gotówkę ale uwaga! - tylko bilon. Nam karty debetowej Visa nie chciał przyjąć.
W terminalu na parterze mniej więcej na przeciwko wejścia głównego obok bankomatu jest automat do rozmiany banknotów na bilon.
Na stronie NSB kupisz bilet, ale tu kolejna uwaga - Twoja karta musi mieć 3D secure.
W ostateczności kupisz bilet u konduktora, ale to w przypadku istnienia na stacji kasy lub automatu powoduje dodatkową opłatę. Nie pamiętam dokładnie, ale coś około 40-50 NOK.

#11 PostWysłany: 09 Mar 2016 08:32 

niebieski
info aktualne :) rzeczywiście 2 biletomaty przyjmują tylko monety lub karty. Zapłaciłam kk City. Cena 79 NOK. Nie wiedziałam, niestety, o tej mozliwości rozmienienia banknotu. Pociągi mniej więcej co godzina.
 Relacje PM off
namteH lubi ten post.

#12 PostWysłany: 02 Cze 2016 12:51 
Awatar użytkownika

Loty: 411
Kilometry: 459 261
srebrny
Ląduję o 16.35, pociag jest o 16.54. Zdaze rozmienic banknot, kupic bilet w automacie i wsiasc do pociagu? Czy marne szanse?

#13 PostWysłany: 12 Sie 2016 10:57 
Awatar użytkownika

srebrny
schron napisał(a):

Jest też konkurencyjne połączenie autobusowe lotnisko-miasto. Ceny zbliżone ale inna trasa po mieście.
http://vaernesekspressen.no/index.php/v ... ernes/news
 Relacje PM off
anka_ww uważa post za pomocny.

#14 PostWysłany: 19 Lip 2019 22:52 

To może uaktualnie informacje dla potomnych.
Jesli komuś zależy na tanim transferze z lotniska do miasta to należy wybrać pociąg lub autobus komunikacji miejskiej. Pociągiem nie jechałem więc będzie o autobusie. Obecnie do dnia 2 sierpnia br to numer 38. Od 3 sierpnia wg rozkładu będzie to numer 70.
Ma on przystanek przy stacji Shell tuż przy lotnisku. Na tym samym przystanku wsiadamy jadąc do miasta i wysiadamy przyjeżdżając na lotnisko. Dojście zajmuje max 5min (biegiem 2min :) ) - wychodząc z lotniska mijamy flybussy po pasach kierujemy się na parking podziemny na tym samym poziomie. Przechodzimy przez cały parking i zaraz po wyjściu ukaże się nam stacja Schell. Przystanek będziemy mieli po lewej stronie. stojąc plecami do lotniska.

Uwaga! Żeby uzyskać najtańszą cenę (obecnie 78kr) należy pobrać zieloną aplikację ATB (przewoźnika) i podpiąć swoją kartę. Kupując bilet wybieramy przejazd ze strefy B3 do strefy A (klikamy palcem po mapie, więc żaden problem). Nie ma wyboru numeru linii ani nic takiego. Jeśli ktoś chce sprawdzać rozkłady jazdy i szukać połączeń to trzeba pobrać też czarną aplikację ATB. :)

Podróż trwa ok 1h ale można zobaczyć więcej niż z flybussa, a 2 razy taniej, choć dłużej się jedzie.

Pozdrawiam :)
 Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 10 Mar 2023 23:16 

Loty: 34
Kilometry: 24 941
niebieski
Jakaś aktualizacja jak dojechać z lotniska do centrum ??
 Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 03 Gru 2023 17:33 

Aktualizacja dla komunikacji miejskiej i pociągu.

Autobus w dalszym ciągu zatrzymuje się koło stacji Shell, która znajduje sie za parkingiem wielopoziomowym. Bilety kupowałem przez aplikacje AtB. Wystarczy podpiąć kartę, wybrać przystanki i aplikacja sama podpowiada jaki bilet należy wybrać. Na dzisiaj bilet na strefe A kosztuje 43 korony i jest ważny 3h od zakupu. Czas przejazdu do Trondheim S to około 50-60 min autobusem 70 z przesiadka lub 32 minuty autobusem 311.

Pociąg znajduję sie w terminalu i jest dobrze oznakowany. Bilet można kupić przez aplikacje Vy za 45 kr, ja kupiłem normalnie w okienku i zaplacilem 43 kr. Nie wiem dlaczego... Czas przejazdu do Trondheim S to 35 minut.

Obie opcje sa fajne i tanie. Na stronie atb.no w travel planner najlepiej sprawdzić aktualny rozkład i dopasować sobie transport tak, żeby było ok.
 Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
adam1987 uważa post za pomocny.

#17 PostWysłany: 03 Lut 2024 15:35 

Loty: 466
Kilometry: 1 035 309
srebrny
Bilet w automacie obecnie 46nok z lotniska do miasta
adam1987 lubi ten post.
adam1987 uważa post za pomocny.

[ 17 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina