Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 327 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 17  Następna
Autor Wiadomość
#201 PostWysłany: 02 Gru 2014 19:49 

niebieski
Ktoś ostatnio tam się pojawił ?

Lecę jutro na jednodniówkę (dosłownie kilka godzin) i mam zamiar obejrzeć miasto.
Ktoś próbował łapać stopa w tych datach i temperaturach :D ?
 Relacje PM off  

#202 PostWysłany: 26 Gru 2014 23:44 

Loty: 38
Kilometry: 52 432
Lecę 14.02 do Sandefjord, powrót zaplanowany mam na 15.02 rano. Chciałbym tak pozwiedzać, poszwendać się po miasteczku. Nie chcę jednak spać na klatce parkingu czy tym podobnym. Chciałbym się normalnie wyspać i rano iść na samolot :) Moje pytanie, znajdę nocleg w tym mieście do 100zł za noc? Bardzo proszę o pomoc i jakieś linki ewentualnie.
 Relacje PM off  

#203 PostWysłany: 26 Gru 2014 23:51 
Awatar użytkownika

Loty: 65
Kilometry: 157 723
niebieski
jakmen napisał(a):
Lecę 14.02 do Sandefjord, powrót zaplanowany mam na 15.02 rano. Chciałbym tak pozwiedzać, poszwendać się po miasteczku. Nie chcę jednak spać na klatce parkingu czy tym podobnym. Chciałbym się normalnie wyspać i rano iść na samolot :) Moje pytanie, znajdę nocleg w tym mieście do 100zł za noc? Bardzo proszę o pomoc i jakieś linki ewentualnie.

Obawiam się, że jest to absolutnie nierealne. Do 200zł: www.airbnb.pl

#204 PostWysłany: 26 Gru 2014 23:59 

srebrny
spyke napisał(a):
O 14 prom do Stromstad, stawienie się kwadrans przed odpłynięciem wydaje się optymalnym czasem. Należy pokazać rezerwacje w okienku i dostaję się bilet, który jest potrzebny do zakupów później w tax free shop na promie, więc trzymać! :)

hej, spyke ile kosztowal ten prom RT ?
 Relacje PM off  

#205 PostWysłany: 27 Gru 2014 17:25 
Awatar użytkownika

michcioj napisał(a):
hej, spyke ile kosztowal ten prom RT ?
8 euro RT pod warunkiem, że masz rezerwację kupioną przez neta.
http://www.colorline.com/ibe/ferry/calendarResults.do
Kupowane na miejscu bez wcześniejszej rezerwacji są droższe o opłatę "kasową" około 50 NOK (testowane na sobie :( )

#206 PostWysłany: 28 Gru 2014 16:16 

Loty: 38
Kilometry: 52 432
A spał ktoś gdzieś w Sandefjord w jakimś pensjonacie lub też gdzieś niedaleko tego miasteczka i mógłby polecić?
 Relacje PM off  

#207 PostWysłany: 28 Gru 2014 16:34 

Loty: 34
Kilometry: 24 941
niebieski
nie znajdziesz nic poniżej 100 zł , tyle mogę Tobie napisać lepiej kimnąć się na lotnisku
 Relacje PM off  

#208 PostWysłany: 02 Sty 2015 16:02 

a jak dokładniej wygląda sprawa zakupu biletów online? dostanę potem jakiś kod jak np. w polskimbusie czy może coś trzeba wydrukować czy jeszcze jakiś inny wynalazek?
 Relacje PM off  

#209 PostWysłany: 03 Sty 2015 13:17 
Awatar użytkownika

Jeżeli chodzi Ci o bilety na odcinku Torp -> Sandefjord, to chyba nie ma sensu kupowanie online. Prościej u konduktora. Na stacji Torp nie ma automatu ani kasy, więc nie ma też dopłaty. W Sandefjord jest z kolei automat. Kupując online, kupujesz na konkretny pociąg o konkretnej godzinie. Opóźnienie i jesteś w plecy...
Normalna procedura jest taka, że jeżeli uda Ci się kupić bilet (bywały problemy z kartami bez 3D secure) dostajesz maila z numerem rezerwacji i kodem biletu.
Te numery wpisujesz w automacie biletowym (obsługa w angielskim mocno intuicyjna) i automat drukuje Ci bilet. Jest też opcja odbioru biletu w kasie lub u konduktora, ale chyba trzeba ją zaznaczyć w momencie dokonywania rezerwacji.
Poza tym jest też możliwość ściągnięcia biletu na smartfona, ale musisz mieć zainstalowaną aplikację ze strony NSB.
:)

#210 PostWysłany: 03 Sty 2015 14:56 

no jak trzeba potem i tak wydrukować to na automacie to rzeczywiście nie ma sensu :|
 Relacje PM off  

#211 PostWysłany: 03 Sty 2015 15:12 
Awatar użytkownika

Z grubsza teraz?
Hmmm... Biorąc pod uwagę, że:
- podczas lotu i tak niewiele zobaczysz, bo będzie ciemno;
- do odprawy musisz się zgłosić co najmniej 1-1,5 godz wcześniej, co znacznie skraca czas ewentualnego zwiedzania, w dodatku trzeba to zgrać z pociągami w tę i nazad
- pogoda na zwiedzanie jest taka sobie (chociaż Norwegowie mówią, że nie ma złej pogody, jest tylko nieodpowiedni ubiór)
to chyba średnio.

Ale takie wariackie wyprawy też mają swój urok ;)

#212 PostWysłany: 03 Sty 2015 15:16 

Loty: 49
Kilometry: 65 471
właśnie dlatego chyba wybiore opcję 6.15-21.55;) wtedy bedzie zdecydowanie przyjemniej.
 Relacje PM off  

#213 PostWysłany: 03 Sty 2015 20:42 
Awatar użytkownika

Loty: 139
Kilometry: 164 580
niebieski
Nawet parę godzin w Sandefjordzie jest lepsze niż siedzenie w domu, ale jeśli masz możliwość polecieć tam na cały dzień to skorzystaj. Choć niektórzy by się zdążyli wynudzić ;)

#214 PostWysłany: 03 Sty 2015 21:05 

Loty: 6
Kilometry: 8 646
Rozumiem że chcesz startować z Warszawy a wracać do Poznania? Byłem tam raz na jednodniówce ale loty tyly 12-21 mniej więcej teraz z Poznania nie bardzo jest jak się tam zimą przeprawić tzn pozwiedzać

#215 PostWysłany: 03 Sty 2015 21:17 

genselecta napisał(a):
właśnie dlatego chyba wybiore opcję 6.15-21.55;) wtedy bedzie zdecydowanie przyjemniej.

Juve napisał(a):
Nawet parę godzin w Sandefjordzie jest lepsze niż siedzenie w domu, ale jeśli masz możliwość polecieć tam na cały dzień to skorzystaj. Choć niektórzy by się zdążyli wynudzić ;)

Z opcji przelotu z Wrocławia po 17 na miejscu ,jest tak że śmiało za 43 zł RT /42NOK/ w jedną stronę mozna pojechać do Sandefjordu na ponad 2 godziny. Wystarczy aby z dworca przejść się 15 min do portu tam pokręcić się dookoła i wracając wstąpić do MC Donalda na kawę i hamburgera i tak tańszego niż na lotnisku. Powrot jest kilka minut przed 21 i jeszcze czekamy na odprawę lotu o 21,55 do Wrocławia.Byłem i powiem tak ,starczy czasu na godzinne łażenie po centrum i godzinkę w Donaldzie lub knajpie obok portu,ale tam drożyzna.

Wariant lotu z Katowic o 6,15 jeszcze prze demną z powrotem do Wrocławia. O 10 jest prom do Stromso w Szwecji ,który płynie 2,5 godz i za godzinę wraca i jest o 16 zpowrotem w Sadjefjord . Wtedy jest wystarczająco dużo czasu na same zwiedzanie jak i powrót godzinkę pieszo na lotnisko. Na promie można kupić jakiś alkohol i piwo np.6 pack 0,33 piwa za 50 Nok i tak spędzć pierwszą część dnia. Na stronie Color Line można kupić bilety w cenie 8 e RT /os a bywają tańsze. Jazda do samego Oslo pociągiem to wydatek ok 500 Nok RT /os
 PM off
genselecta lubi ten post.

#216 PostWysłany: 06 Sty 2015 09:20 

Anonymous napisał(a):
genselecta napisał(a):

Juve napisał(a):

Z opcji przelotu z Wrocławia po 17 na miejscu ,jest tak że śmiało za 43 zł RT /42NOK/ w jedną stronę mozna pojechać do Sandefjordu na ponad 2 godziny. Wystarczy aby z dworca przejść się 15 min do portu tam pokręcić się dookoła i wracając wstąpić do MC Donalda na kawę i hamburgera i tak tańszego niż na lotnisku. Powrot jest kilka minut przed 21 i jeszcze czekamy na odprawę lotu o 21,55 do Wrocławia.Byłem i powiem tak ,starczy czasu na godzinne łażenie po centrum i godzinkę w Donaldzie lub knajpie obok portu,ale tam drożyzna.

Wariant lotu z Katowic o 6,15 jeszcze prze demną z powrotem do Wrocławia. O 10 jest prom do Stromso w Szwecji ,który płynie 2,5 godz i za godzinę wraca i jest o 16 zpowrotem w Sadjefjord . Wtedy jest wystarczająco dużo czasu na same zwiedzanie jak i powrót godzinkę pieszo na lotnisko. Na promie można kupić jakiś alkohol i piwo np.6 pack 0,33 piwa za 50 Nok i tak spędzć pierwszą część dnia. Na stronie Color Line można kupić bilety w cenie 8 e RT /os a bywają tańsze. Jazda do samego Oslo pociągiem to wydatek ok 500 Nok RT /os

Albo autobusem za ok.100 NOK bilet zakupiony przez internet, jest więc spora różnica w cenie.
 Relacje PM off  

#217 PostWysłany: 24 Sty 2015 00:36 

Da radę zdążyć z promu, który jest w Sandefjord o 20.00 na pociąg o 20.38 (tzn zejście z promu - tłok - jakaś kontrola ? - przejście na stację - zakup biletu) i dalej na samolot do Poznania o 21.55 ??

Myślę nad kółeczkiem Rygge przylot 10:55 - pociąg do Halden 11:51 - bus do Stromstad - prom do Sandefjord 17:30. Ma to sens, czy będzie tylko ganianie z pociągu na bus na prom na pociąg

Zdarza się, że prom jest opóźniony / odwołany z powodu pogody - chodzi o początek marca?
 Relacje PM off  

#218 PostWysłany: 24 Sty 2015 17:51 
Awatar użytkownika

Z terminalu promowego do stacji kolejowej jest 15 minut spacerkiem. Kontroli celnej po zejściu z promu nie zauważyłem, choć zdarzały się opisy przygód z celnikami, ale to raczej po szwedzkiej stronie. Bilety kupisz w automacie. Kasa pewnie będzie nieczynna o tej porze.

Pogody z takim wyprzedzeniem nikt nie jest w stanie przewidzieć. Podejrzewam jednak, że w razie wybitnie niekorzystnych prognoz w danym dniu prom po prostu nie wypłynie. Bo gdyby wypłynął i utknął w Szwecji, to problem mieliby pasażerowie, ale większy sam armator, bo 90% pasażerów to Norwegowie robiący RT i zakupy w wolnocłówce. Czyli dla Ciebie słaba opcja. Z tym że generalnie prom jest duży, płynie w zatoce i na otwarte wody Skagerraku się nie zapuszcza, więc prawdopodobieństwo, że warunki go przerosną jest raczej małe.

A nad sensem to już musisz samodzielnie :wink:

#219 PostWysłany: 27 Sty 2015 22:18 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 520
Kilometry: 1 101 594
Czy na lotnisku w tej kasie można płacić w Euro czy tylko NOK ? Nie mogę zapłacić kartą w tym automacie i mam nadzieję,że nie będzie problemu

#220 PostWysłany: 27 Sty 2015 23:00 

W tej kasie,w tym automacie i nie będzie problemu.....
Domyślam się o co Ci chodzi ,ale napisz dokładniej którą kasę i automat masz na myśli.
 PM off  

[ 327 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 17  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 0 gości