Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 334 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 17  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 13 Kwi 2012 14:56 

Mam pytanie jak można się dostać z Sandefjord na statek do Szwecji? Jakie tam są ceny ?
 Relacje PM off  

#22 PostWysłany: 13 Kwi 2012 17:18 

Witajcie.
Wybieram się do Oslo Sandefjord Airport Torp 1.05.2012 z KTW a , wracam tego samego dnia wieczorem do Poznania. Mam ogólnie około 8 godzin czystego pobytu w Norwegi.
W związku z tym mam pytanie typowo komunikacyjne, które jednocześnie zbierze do przysłowiowej kupy wszytskie dotychczasowe posty w tym temacie.

Potwierdźcie proszę czy mam racje. :shock:

Przylatuje na lotnisko, szukam darmowego autobusu na stacje kolejowa. (Czy da sie tak kupić bilety na pociąg na miejscu, czy trzeba wcześniej przez neta to zrobić?? Czy np. dówód albo polska legitka uprawnia do zniżki dla studentów czy emerytów??) ( a może ktoś próbował spacerkiem z lotniska do miasteczka)??
Udaje mi się z lotniska dojechać do miasta Sandefjord. :) ( jak daleko jest stacja do centrum miasta, trudno się odnaleźć?)... siedze,zwiedzam, bawie sie ( co polecacie tam najciekawszego?). Potem, wracam na stacje kolejowa z powrotem i wracam na lotnisko
( są bilety w dwie strony? co opłaca się bardziej? jakie sa w ogóle stawki? Dojeżdzam z powrotem na lotnisko łapie darmowego busa i jestem na lotnisku ponownie.

Mysle, że niczego nie pominąłem :D

Komentujcie LOTNICY ;)

Pozdraiwam Proporcowy
 Relacje PM off
oskiboski lubi ten post.

#23 PostWysłany: 13 Kwi 2012 17:50 

Jak byś poświęcił chwilę na szukanie, znalazłbyś odpowiedzi na swoje pytania.
Z lotniska masz na stację shuttle busa za darmo. Bilet możesz kupić na lotnisku i w pociągu (ale z tego co pamiętam to drożej w pociągu) oraz przez internet. Z lotniska masz jakieś 7-8km do miasta, z dworca tego co jeździ shuttle chyba 5 km, i już nie jedna osoba pisała, że można spokojnie spacerkiem iść (zwłaszcza, że masz tyle czasu)
Jak daleko jest stacja od centrum ? Z całym szacunkiem, ale wystarczy spojrzeć na mapy google... Stacja jest można powiedzieć, że praktycznie w centrum, do przystani masz 900m.
 Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 13 Kwi 2012 18:29 
Awatar użytkownika

niebieski
gilus napisał(a):
Jak byś poświęcił chwilę na szukanie, znalazłbyś odpowiedzi na swoje pytania.
Z lotniska masz na stację shuttle busa za darmo. Bilet możesz kupić na lotnisku i w pociągu (ale z tego co pamiętam to drożej w pociągu) oraz przez internet. Z lotniska masz jakieś 7-8km do miasta, z dworca tego co jeździ shuttle chyba 5 km, i już nie jedna osoba pisała, że można spokojnie spacerkiem iść (zwłaszcza, że masz tyle czasu)
Jak daleko jest stacja od centrum ? Z całym szacunkiem, ale wystarczy spojrzeć na mapy google... Stacja jest można powiedzieć, że praktycznie w centrum, do przystani masz 900m.

To samo miałem napisac, dzieki!

Równiez zachecam do odrobiny samodzielnosci...
 Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 13 Kwi 2012 23:16 

Samodzielnie przeglądałem posty w tej sprawie, ale jak zawarłem w swej poprzedniej wypowiedzi, miałem na celu zebranie wszystkiego w całość i jasne określenie planu działania na lotnisku w Oslo.

Dlatego serdecznie dziękuję za odpowiedź...
 Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 13 Kwi 2012 23:20 
Awatar użytkownika

niebieski
proporcowy napisał(a):
Samodzielnie przeglądałem posty w tej sprawie, ale jak zawarłem w swej poprzedniej wypowiedzi, miałem na celu zebranie wszystkiego w całość i jasne określenie planu działania na lotnisku w Oslo.

Dlatego serdecznie dziękuję za odpowiedź...

No to okresl w jednym poscie, a my ew cie poprawimy :) Nie prosciej tak niz pytac o to, co juz bylo?
 Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 15 Kwi 2012 21:03 

My jedziemy w 4 osoby z Katowic 7 lipca. Na miejscu jesteśmy po 12-stej. Kupiliśmy bilety na prom do Szwecji za 2 EURO/os. Wypływamy z portu 14.30, na miejscu jesteśmy 17.00. W Stromstand mamy 4 godziny czasu wolnego, jakiś obiad, zwiedzanie okolicy, później 21.00 prom powrotny do Sandefjord (2 euro/os). Jesteśmy 23.30 na miejscu. Samolot powrotny o 8.10 rano więc mamy 8 godzin. Kombinujemy jak je zagospodarować niekoniecznie płacąc za noclego (bo nie warto chyba) tym bardziej że o 6 trzeba być na lotnisku.

Ma ktoś jakieś pomysły na te 8 godzin?
 Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 15 Kwi 2012 21:46 
Awatar użytkownika

Loty: 408
Kilometry: 718 413
srebrny
spanie na lotnisku / parkingu obok niego :)

btw. gdzie mozna kupic te bilety za 2 e ??
 Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 15 Kwi 2012 22:22 

http://www.colorline.com/
 Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 15 Kwi 2012 22:28 
Awatar użytkownika

Loty: 408
Kilometry: 718 413
srebrny
ceny od 1 euro ... pieknie !
 Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 21 Kwi 2012 07:49 

niebieski
Witam! Lecę do Oslo Trop 09.06 potem chcę popłynąć promem ze Sandefjord do Stomstad.
Wracam ostatnim promem o 23.30 a samolot mam o 8.40.
Nie wiem co zrobić czy wracać z buta na lotnisko i tam na parkingu przekimać czy przekimać się gdzieś na ławce Sandefjord!
może macie jakieś propozycję!!
Jest możliwość przejścia nocą z buta na lotnisko?(czy to jest droga przez jakąś dzicz), jest opcja przekimania się pod chmurką w Sandefjord????
Robił już ktoś może taki trip?
Proszę o pomoc!
Pozdrawiam
 Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 21 Kwi 2012 08:55 

niebieski
Robimy to samo ale w lipcu. Jeżeli chodzi o dojście z Sandefjord do lotniska na nogach to nie ma żadnego problemu. Jeżeli pójdziesz "normalną" drogą to jest co prawda 12 km ale cały czas normalną drogą. Nawet w dzień nie jest ona jakoś przesadnie uczęszczana. Ale 2 godziny trzeba liczyć. Pozdrawiam

#33 PostWysłany: 21 Kwi 2012 18:59 

Jeżeli chodzi o dojazd do Sanderfjord Ktoś w komentarzach na stronie głównej napisał ,żeby biletów nie kupować na lotnisku ani w automatach tylko wsiąść do pociągu i liczyć na to że w ciągu tych 6km jazdy nie przyjdzie konduktor, gdyby przyszedł u niego też można kupić bilety, w związku z tym mam pytanie, czy bilet kupiony u konduktora kosztuje tyle samo ile w automatach?
 Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 21 Kwi 2012 22:24 

No właśnie, także mam pytanie, czy można kupić u konduktora?

Czy w ogóle chodził konduktor na tych 6 km?
 Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 21 Kwi 2012 22:54 

Loty: 200
Kilometry: 409 881
niebieski
Dzisiaj robilem te trase. Zasada jest prosta nalezy usiasc i czekac. W jedna strone nikt nie przyszedl. W powrotna bylo dwoch konduktorow. O cos pytali, ale my nie kumalismy, wiec poszli. Podejrzem, ze pytali kto wsiadl w Sandefjord, wiec najlepiej sie nie odzywac i udawac, ze sie jedzie juz od dawna:-)

#36 PostWysłany: 22 Kwi 2012 08:10 

Bilet u konduktora i w automacie kosztuje tyle samo - 39 NOK (przetestowane)
W pociągu jest dwóch/dwoje konduktorów. Na każdej stacji wysiadają i obserwują kto wsiada. Gdy pociąg rusz idą w kierunku wagonu do którego wsiedli podróżni.
 Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 22 Kwi 2012 10:32 

podróżując po Norwegii zauważyłam że młodzi norwedzy jak jadą na krótkich odcinkach pociągiem mają taki sposób, że chodzą po pociągu wzdłuż przez całą podróż, może to się sprawdza :D

#38 PostWysłany: 22 Kwi 2012 19:19 

Moja krótka relacja z pobytu w Sandefjord.
Wylot 15:40 z Poznania, samolot wylądował przed czasem (bodajże 16:55), samolot czego się nie spodziewałem cały pełny.Wyjście z terminalu (jest baaardzo malutki) i przed lotniskiem stał już Shuttle Bus. 17:14 odjazd, po 3 minutach jesteśmy na miejscu na stacji.
No to wyruszamy spacerkiem do miasta, ale najpierw fotka znaku "Sandefjord 5" , i dokładnie w tym momencie podjeżdża młody norweg starym Cadillaci`em (hehe gratis przejażdżka klasykiem), był to mechanik, który akurat zabrał auto na jazdę próbną. Po krótkiej rozmowie zabiera nas do miasta, po drodze bardzo przyjemna dyskusja, najpierw obwiózł nas po mieście i poopowiadał i odstawił nas na przystani. Zdążyliśmy jeszcze do centrum handlowego (otwarte do 18) i tam zakup tylko kartki pocztowej do kolekcji. Spacerujemy po mieście i znowu ów Norweg przejeżdżał to zwolnił i pokiwał nam (tym razem innym klasykiem). W międzyczasie sprawdzam dokładnie pociąg z powrotem a tam jakaś informacja na czerwono, więc poprosiłem młodego norwega w sklepie o przetłumaczenie i okazało się, że zamiast pociągu będzie podstawiony autobus.
Mieliśmy jeszcze ponad 2 h , więc stwierdziliśmy, że udamy się spacerkiem na lotnisko (szliśmy chyba 1 h 20 min) mając nadzieje, że ktoś nas zgarnie po drodze, no ale tak się nie stało :) bardzo na plus zaskoczył mnie fakt jak ludzie zatrzymują się, żeby przepuścić pieszych, kilkukrotnie byliśmy jakieś 5 metrów od pasów, a kierowcy już nam się zatrzymywali, żeby nas przepuścić
Ogólnie droga przyjemna, miejscami tylko wąsko było jak auta jeździły.
Na lotnisku byliśmy 55 min przed wylotem, więc przez bramkę bezpieczeństwa przeszliśmy i na terminal. Przykładowe ceny , woda 2 butelki 0,5 litra w cenie 40 NOK , jedna chyba 26 (czyli około 13 zł ) ... A jako ciekawostka w samolocie woda 9 zł ;)
Wylecieliśmy o czasie, lot bez przygód :)
 Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 24 Kwi 2012 11:28 

niebieski
Ja byłem z żona w ten weekend i kilka uwag
Lecialem z Pyrzowic przez Torp do Gdanska
Na strcie samolot w Pyrzowicach opoznil sie o 1h przez co zdecydowalem sie na jazde pociagiem do Sanderfjord z braku czasu-mimo usilnych starn zeby uciec przed konduktorka zlapala nas no i kupilsmy u niej bilet-ktory kosztuje tyle samo co na stacji czyli 39 koron.
Najprawdopodobniej bylo to spowodowane tym ze bylismy jedymi osobami ktore wsiadly na stacji w Torp.

W druga strone udalo nam sie pojechac na gape-szla konduktorka spojrzala na nas a my patrzelismy w okno i udawalismy ze jej nie widzimy i poszla dalej.

Do Gdanska samolot byl opozniony o 3h -na bezclowce kupilem duze MMs' z orzeszkami 430 gram za 45 koronco wydaje mi sie cena konkurencyjna.

Rowniez bardzo zaskczyla mnie fakt jak zatrzymuja sie samochodami przed pasami. :D

https://www.instagram.com/without_a_guide/
 Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 03 Maj 2012 15:59 
Awatar użytkownika

niebieski
Siemka, na dniach będę testował właśnie to połączenie Torp -> Sandefjord. I chciałem się ostatecznie dopytać.

Przylot teoretycznie o 08:10 na lotnisko Torp. Na angielskiej wiki przeczytałem, że Shuttle Bus wyjeżdża 10 min przed pociągiem odjeżdżającym ze stacji, a ten jest o 08:21 (i co godzinę). Więc teoretycznie samolot musiałby być przed czasem byśmy zdążyli. Jak to tam działa?

Później to wiadomo ze stacji Torp do Sandefjord to 5km drogi, więc problemu nie ma by przejść na nogach, ale co z powrotem? Kiedy ze stacji Torp odjeżdżają Shuttle Busy w kierunku lotniska? (lot mamy o 14:20, więc tak max. o 13:30 wypadałoby być na miejscu).

Z góry dzięki za pomoc, niebawem zdam relację praktyczną, jak to działało, ale dobrze byłoby posiadać plan działania.
Miłego, słonecznego wieczoru życzę :)

// już po ;)
Co do tego Shuttle Busa to odjeżdża zaraz po opuszczeniu samolotu, 5-7 min czekania. Kierowca bardzo milutki :P
A co do powrotu to na stacji kolejowej Torp jest około 5 minut przed czasem, gdy przyjeżdża pociąg do Sandefjord (można zobaczyć rozkład na ich stronie). W drodze do lotniska kierowca nawet zatrzymał się, by wziąć jakiegoś nieznajomego idącego szosą w kierunku lotniska, chodź ten nawet "nie machał".

[ 334 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 17  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 4 gości