Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 644 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 33  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 16 Mar 2013 12:20 

Loty: 46
Kilometry: 71 265
Witam,
w kwietniu wraz ze znajomymi będziemy na Krecie(Chania).
Czy ktoś miał styczność z wypożyczalnią samochodów Candia? (http://rent-a-car-crete.com/)
Pytam, ponieważ wypożyczalnie określają wiek kierowcy na minimum 23 lata, a niestety wszyscy mamy po 22. :)
Jest to jedyna(jaką znalazłem) wypożyczalnia umożliwiająca wypożyczenie samochodu od 21 roku życia.
 Profil Relacje PM off  

Relaks w Egipcie 😍 5* hotel z aquaparkiem w Szarm el-Szejk za 1292 PLN 😎 Relaks w Egipcie 😍 5* hotel z aquaparkiem w Szarm el-Szejk za 1292 PLN 😎
Słońce, tanie loty i pełny relaks 🏖️✨ Zjawiskowy Cypr od 176 PLN ✈️😍 Słońce, tanie loty i pełny relaks 🏖️✨ Zjawiskowy Cypr od 176 PLN ✈️😍
 Temat postu: Re: Kreta
#22 PostWysłany: 24 Mar 2013 23:22 

Korzystal kto z economy car rentals? chce wziasc samochod z Chanii Port na dwa dni i pojechac na poludnie. Jak wyglada sprawa z ubezpieczeniem itd.:)
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 26 Mar 2013 23:10 

Zawsze biorę z economycarrentals. To jest tak, że u nich masz pelne ubezpieczenie ale Grecy dają Ci zwykłe ubezpieczenie z jakimś tam wkładem własnym, więc jak zrobisz wypadek to lokalna firmwa wypozyczająca zbiera kasę od Ciebie np. za wypadek/zniszczenia. Ty to dokumentujesz i economycarrentals daje kase Tobie. Nie miałem okazji tego przerabiać ale tak to wygląda :) więc kasę na k. kredytowej na wszelki mieć musisz ... :)
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 29 Mar 2013 20:56 

a w kwietniu nie opłaca się bardziej na miejscu popytać o wynajem auta i w razie czego potargować się trochę niż zamawiać przez stronę internetową?
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 29 Mar 2013 21:33 
Awatar użytkownika

Loty: 140
Kilometry: 393 338
Lecę 16-20 IV auto wynajęte na 5 dni przez neta ,koszt 80 ojro ,czyli na dzień około70 zł. To nie jest chyba wygórowana cena. Co prawda będzie to najtańszy i najmniejszy automobil ,ale przynajmniej "własny" na ten czas i po za laniem paliwa(bardzo drogiego) nie będę się liczył z czasem. Pierwszy raz wynajmuję auto i mam takie pytanie ...na lotnisku w Chania jak znajdę Gościa ,albo On mnie z tym autem ? :shock:

#26 PostWysłany: 30 Mar 2013 00:23 

w jakim biurze wynajmowałeś auto?
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 30 Mar 2013 01:17 

Loty: 101
Kilometry: 251 165
miron40a napisał(a):
Pierwszy raz wynajmuję auto i mam takie pytanie ...na lotnisku w Chania jak znajdę Gościa ,albo On mnie z tym autem ? :shock:

Witam. Lotnisko w Chanii jest małe,przed lotniskiem oprócz taksówek stają również auta zarezerwowane do wynajęcia, szukaj auta które zarezerwowałes (model) obok powinien kręcić się pracownik wypożyczalni z kartką na której będzie napisane mazakiem twoje imię i nazwisko.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 30 Mar 2013 01:33 

Loty: 101
Kilometry: 251 165
Odnośnie auta - ja w sierpniu wynająłem Pandę na 4 dni za 100 Euro,w sezonie to chyba nie tak drogo, Mieszkałem w Stavros,plażowanie juz mnie i żonie się znudziło,postanowiliśmy pozwiedzac okolice Chanii i półwysep Akrotiri. Autko podwieziono nam pod hotel,martwiło mnie tylko zalewanie paliwa,nawet gdybym zarysował pandzinę nic by się nie stało bo gosc z wypożyczalni mówił,ze to jest wliczone w cenę,po 4 dniach kluczyki do wozu zostawilem w recepcji hotelu,pracownik wypozyczalni przyjechał i zabrał samochod,zero problemów, o wiele bardziej opłaca się szukac na własna rękę poza sezonem,a i w sezonie też :) kazde 10 czy 20 Euro się liczy! Ja wypozyczałem w KritiPlus w Chanii.
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 30 Mar 2013 09:43 
Awatar użytkownika

Dzięki za odpowiedz. tak się domyślałem.że ktoś będzie czekał z jakąś kartką,ale wolałem się upewnić. A autko,które wynająłem niby ma być citroen C1 lub podobny . Wypożyczalnia
http://www.economycarrentals.com/ A "dawca" auta -{Car rental provider:National.} w podobnej cenie hotel 16-20 IV (80 euro) 30km od Chania. Bilety Ryanair GDA-RYG-CHQ.
a teraz buszuję po stronkach i zbieram info gdzie jechać co zobaczyć,żeby na maxa wykorzystać ten krótki czas... :)

#30 PostWysłany: 30 Mar 2013 11:00 

miron40a napisał(a):
Dzięki za odpowiedz. tak się domyślałem.że ktoś będzie czekał z jakąś kartką,ale wolałem się upewnić. A autko,które wynająłem niby ma być citroen C1 lub podobny . Wypożyczalnia
http://www.economycarrentals.com/ A "dawca" auta -{Car rental provider:National.} w podobnej cenie hotel 16-20 IV (80 euro) 30km od Chania. Bilety Ryanair GDA-RYG-CHQ.
a teraz buszuję po stronkach i zbieram info gdzie jechać co zobaczyć,żeby na maxa wykorzystać ten krótki czas... :)

tez mam zamiar wypozyczyc z tej strony i tez pewnie wezme Citroena C1. Poza cena poczatkowa, dochodzi jeszcze cos? jakies dodatkowe ubezpieczenie? bo sie naczytalem o ubezpieczeniu w stylu pokrycia 60%/40%
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 30 Mar 2013 14:38 
Awatar użytkownika

Pewnie i racja z tym autem,ale jakby tak do końca myśleć to pewnie musiałbym siedzieć w domu i jeździć palcem po mapie bojąc się wsiąść do tanich linii,bo może samolot spadnie na glebę,w tanim hotelu będę spał na podłodze bo łóżko nie będzie wliczone w cenę. Całe życie to ryzykowna gra...Strach zostawiam w domu. a na Kretę jadę się ugrzać i wyluzować... :lol:

#32 PostWysłany: 06 Kwi 2013 14:52 
Site Admin

Z doświadczenia;)
Część wypożyczalni wypożycza samochód z pustym bakiem - niby spoko, ale większość stacji paliw jest czynna tylko np do 22 - tak też mamy ze stacjami blisko lotniska w Chanii.. Lecąc z Wrocławia może być problem - jest jednak samoobsługowa blisko miejscowości Souda, nie pomogę zaznaczając na mapie bo prowadził mnie grek, najlepiej popytać. Ogólnie średnio przyjemna sytuacja;)

#33 PostWysłany: 07 Kwi 2013 20:51 

Może ktoś polecić jakąś wypożyczalnie bez excesa, która wypożyczy auto na jeden dzień?

Będziemy na Krecie od 12 do 15.04 i chciałybyśmy w któryś dzień wypożyczyć autko;)
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 07 Kwi 2013 21:57 
Site Admin

tak i nie, polecam rentcars24.com - bez kredytówki/depozytu wypożyczają, miało być też bez exces wg info na stronie, ale na lotnisku jak miałem podpisać papiery wpisali 400e - tylko to i tak teoria jak nie biorą żadnego depozytu, więc się nie kłóciłem ;) przy zwrocie bez żadnych problemów

#35 PostWysłany: 16 Kwi 2013 17:45 

witam, bede na krecie w terminie 19 a wlasciwie 20-26 kwietnia
mieszkam w chanii, jakby ktos wypozyczal auto to chetnie sie doloze do jakiejs wycieczki (benzyna, koszty wynajmu itp)
czy ktos wypozyczal skuter na krecie? jakie sa ceny i jaka procedura?
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 18 Kwi 2013 14:26 

może mi to ktoś wytłumaczy:
1. Full insurance -Collision Damage Waiver-(included in the price): Reduces the liability of the renter for damages on the car if he/she accepts the relevant terms by signing them and by paying the amount of €12 per day for the groups A, B, C and €15 per day for the groups E, F, G. Indispensable precondition is driving according to traffic regulations.

2. Special full insurance -SCDW-(not included in the price): : Without excess - Additional charge for groups A-C for €10 per day and for groups D-G for €15 per day.

nic z tego nie rozumiem, szczególnie z pkt 1.
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 22 Kwi 2013 00:19 
Awatar użytkownika

21 IV wróciłem z Krety(Chania) auto rezerwowałem przez neta EconomyCarRentals
wpłata 10euro,na miejscu miałem wpłacić 70e razem 80 euro ,16-20 IV, + exces jakieś 500e
,czyli zabezpieczenie na karcie w razie "czegoś złego".
Ale na miejscu okazało się ,że mam dwie karty ,ale żadna nie jest wypukła i zrobił się problem.
Po rozmowie pół na migi wyszło,że - zapłaciłem w sumie 110e w tym jakieś dodatkowe ubezp.
CDW,FDW,TW+200e kaucji ,którą na koniec grzecznie mi oddali. w sumie koszt auta 110euro.
A autko to -Suzuki Alto ,małe ale na Balos dało radę i na inne szczyty też w sumie jakieś 700km.
Litr benz. 1.75e spalanie jakieś 5l/100km
Co do skutera, widziałem wypożyczalnie,ale przy tak górzystym terenie jak Kreta
to myślę,że tylko na krótkie wypady,może się nadawać,ale to tylko moje zdanie.

#38 PostWysłany: 06 Maj 2013 13:09 

Tydzień temu wróciłem z Krety. Po przejrzeniu dziesiątek ofert wybrałem http://www.autotrip.gr/ - Fiat Panda jak nówka, 40k przebiegu. Koszt to 200e za 10 dni bez excessu - żadnych kaucji czy kk. Pani w ciągu 2 minut od rozmowy podjechała pod terminal, formalności zajęły 3 min. Ciekawostką było zdanie samochodu w dniu wyjazdu, bowiem ze względu na wczesną porę odlotu musiałem oddać go o 5 rano. Pani bez mrugnięcia okiem poprosiła o pozostawienie otwartego samochodu na parkingu (300-400m od terminalu) z kluczykami pod wycieraczką:)

Krótkie podsumowanie warunków drogowych:
W ciągu 10 dni zrobiłem 1200km ze średnim spalaniem 5.1l bez klimy, z tego 500km to National Road. Koszt benzyny od 1.69 (przy wjeździe do Heraklionu, zjazdem z autostrady od strony Chanii jest seria 2-3 małych stacji) aż do 1.95 w głębi wyspy - najdrożej tankowałem za 1.75 i taką ceną uznaję za akceptowalny górny pułap. Główna szosa to National Road - momentami jest szybką dwupasmową autostradą, a czasem zwykłą jednopasmową drogą jakich wiele. Oczywiście NR składa się głównie z długich, niezbyt stromych podjazdów czy zjazdów. Standardem jest zjeżdżanie na pas "awaryjny" gdy samochód z tyłu zamierza nas wyprzedzić, i najwyraźniej do tego został on właśnie stworzony - bardzo dobre rozwiązanie przy takim ukształtowaniu terenu. Styl jazdy mieszkańców w większości bardzo spokojny i nieodbiegający od norm. Oznakowanie dróg moim zdaniem wystarczające w każdej części wyspy - wystarczy bardzo ogólnikowa mapa z wypożyczalni, chociaż oznaczenie kategorii dróg to już zupełnie inna historia. Ta sama kategoria potrafi być sympatycznym asfaltowym przejazdem wzdłuż wybrzeża jak i permanentnym, wąskim, głownie żwirowym zawijasem wzdłuż kanionu (vide zjazd na Vatos i dalej przez Mitros na trasie Ano Viannos -Ierapetra, czy choćby...Balos :) Generalnie wystarczy mieć głowę na karku i przewidywać.
PS. Ruszanie z górki czy hamowanie silnikiem to wg mnie bardzo przydatne, jeśli nie nieodzowne umiejętności do jazdy poza National Road.

#39 PostWysłany: 08 Maj 2013 12:28 

W lipcu planuję wypożyczyć w Chanii autko, ale nie uśmiecha mi się wydać 100 ojro za 2 dni (tak wychodzi w tych większych wypożyczalniach). Czy będąc już na miejscu uda mi się wynegocjować lepsze warunki? Pytanie właściwie dla tych co byli i tego doświadczyli...
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 08 Maj 2013 17:54 

ja w kwietniu wypożyczałem auto w Chanii, po odwiedzeniu kilku biur udało nam się wynegocjować 55Euro za jeden dzień za dwa auta(Panda i Punto), przy głównym deptaku odchodzącym od starego portu jest sporo biur oferujących wynajem auta
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 644 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 33  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość