Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Jak działa Chargeback

Do każdej złożonej reklamacji typu chargeback bank jako wystawca karty podaje kod przyczyny wniesienia reklamacji. Kod chargeback ma za zadanie ułatwić zdiagnozowanie błędu i poprawić satysfakcję obsługi klienta. Kody różnią się w zależności od wystawców karty. Przykładowo organizacja Visa przyczyny reklamacji zestawia w sześciu następujących grupach:

- przyczyny związane z nieotrzymaniem przez wydawcę obowiązkowych informacji od akceptanta – nieotrzymanie od akceptanta wystarczających dowodów dokonania transakcji, np. nieprzesłanie albo przesłanie fałszywego dowodu dokonania transakcji);
- przyczyny związane z podejrzeniem oszustwa (Fraud Codes) – np. posiadacz reklamuje transakcję, w której nie brał udziału, której nie autoryzował, brak jest podpisu posiadacza albo jego podpis jest sfałszowany;
- przyczyny związane z błędami w autoryzacji – np. wydawca otrzymał transakcję, która przekraczała limit dozwolony dla danej karty płatniczej, nastąpiła odmowa autoryzacji, a mimo to transakcja została przeprowadzona, upłynął termin ważności karty, numer konta przesłany do wydawcy nie zgadzał się z numerami kont obsługiwanymi przez wydawcę;
- przyczyny związane z błędami w przetwarzaniu (Processing Errors) – np. akceptant przesłał wydawcy dowód transakcji po upływie przeznaczonego na tę czynność terminu (30 dni), numer konta, które obciążono, jest innym numerem od figurującego na dowodzie przeprowadzenia transakcji, wydawca otrzymał tą samą transakcję więcej niż jeden raz w celu obciążenia konta posiadacza, wydawca otrzymał pisemną skargę posiadacza, stwierdzającą, że dokonał on zapłaty w inny sposób, w szczególności poprzez zapłatę gotówką, czekiem lub innym typem karty;
- przyczyny dotyczące zwrotu lub unieważnienia transakcji – np. akceptant był powiadomiony o żądaniu unieważnienia transakcji, ale mimo to obciążył klienta, przysłane towary lub usługi zakupione poprzez Internet lub drogą telefoniczną nie były towarami zgodnymi z zamówieniem, otrzymane towary były uszkodzone lub niezupełne, nie został dokonany zwrot zapłaty za towary lub usługi zwrócone akceptantowi;
- nieotrzymanie przez posiadacza dóbr lub usług, za które została dokonana zapłata.

[ 759 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 34, 35, 36, 37, 38
Autor Wiadomość
#741 PostWysłany: 05 Lip 2023 19:06 

Cześć, kupiłam bilety w ryanair loty w obie strony Warszawa Modlin - Bergamo, podczas rezerwacji i na potwierdzeniu wysłanym na maila była podana kwota w złotówkach, mniejszym drukiem w mailu w USD. Pobrało mi kwotę z konta o ok. 100 zł większą, na co machnęłam wtedy ręką. Jakiś czas później dostałam maila od ryanair, że z powodu zmian godzin lotów mogę się ubiegać o calkowity zwrot kosztów. Skorzystałam i dostałam od nich odpowiedź, że po zalogowaniu na stronie ryanair cała kwota będzie dostępna w portfelu. W portfelu pojawiła się kwota z potwierdzenia rezerwacji (a więc niższa, niż zapłaciłam) i użyłam opcji wypłaty przelewem, na konto z którego pierwotnie płaciłam. Przelali mi jeszcze mniejszą kwotę, w sumie straciłam ok. 250 zł. Wygląda na to, że pobierają opłatę po aktualnym kursie USD i zwrot zrobili też po obecnie niższym kursie USD! Czekam na odpowiedź od linii i Europejskiego Centrum Konsumenckiego. Czy ktoś miał podobny problem i odzyskał pieniądze?
 Relacje PM off  

#742 PostWysłany: 05 Lip 2023 19:17 

platynowy
Kupowałaś bezpośrednio w Ryanair, czy u pośrednika? Jeżeli podczas zakupu kwota była inna od tej na podsumowaniu, to dlaczego zaakceptowałaś płatność lub dlaczego nie złożyłaś reklamacji w banku? Wiesz w ogóle w jakiej walucie zrealizowana była pierwsza płatność, a w jakiej zwrot?

Dziwi też fakt waluty USD.

Case sam w sobie nie jest skomplikowany, jeżeli nie podchodzi się do niego tak chaotycznie.
 Relacje PM off
katka256 lubi ten post.

#743 PostWysłany: 19 Sie 2023 06:34 
Awatar użytkownika

hej, czy jak kupię bilet na lot ryanairem przy pomocy karty znajomego to mogą mnie na lotnisku poprosić o okazanie tej karty kredytowej?
 Relacje PM off  

#744 PostWysłany: 19 Sie 2023 06:48 

Loty: 162
Kilometry: 239 750
srebrny
W Ryanair nikt nie zwróci na to uwagi.
 Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#745 PostWysłany: 21 Sie 2023 09:03 

Witam. Czy jest jakakolwiek możliwość zapłacenia za lot z serwisie Robokassa (Rosyjski serwis)? Polskie karty u nich nie przechodzą. Jakiś pośrednik? Proszę, pomóżcie!
 Relacje PM off  

#746 PostWysłany: 21 Sie 2023 09:04 

platynowy
Nie pomożemy.
 Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#747 PostWysłany: 17 Sty 2024 12:45 

Chcę kupić lot z Niemiec przez stronę Ryanair, cena jest podana w euro.
Czy płacąc kartą z banku ING, do konta w euro, pobierze płatność w euro czy zrobi jakieś przewalutowanie?
 Relacje PM off  

#748 PostWysłany: 17 Sty 2024 12:47 
Awatar użytkownika

Loty: 294
Kilometry: 330 703
srebrny
@Szary

Przeliczy Ci z PLN (jeśli karta jest w PLN) i obciąży w EUR. Płatność jest zawsze w walucie kraju, z którego wylatujesz.
 Relacje PM off
Szary uważa post za pomocny.

#749 PostWysłany: 17 Sty 2024 12:55 

Właśnie chciałbym uniknąć niekorzystnego przewalutowania i kupuję przelot osobno w każdą stronę. Konto mam w euro, karta do konta w euro, ale bank Polski. Boję się że system Ryanaira zrobi dziwne przewalutowanie, euro na złotówki i ponownie na euro. Może ktoś robił podobną transakcje i podzieli się doświadczeniem.
 Relacje PM off  

#750 PostWysłany: 17 Sty 2024 13:06 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Po prostu na koncu odznaczasz ptaszka i po sprawie

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
 Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Szary uważa post za pomocny.

#751 PostWysłany: 17 Sty 2024 21:13 
Awatar użytkownika

srebrny
@Szary
Pobierze Ci w Euro.
Jak się boisz to zapłać w PLN z wykorzystaniem DCC jak proponuje @Zeus
 Relacje PM off  

#752 PostWysłany: 12 Lut 2024 13:01 

Cześć
Mieliście kiedyś problem z zakupem biletu w Ethiopian?
Od wczoraj nie mogę dokonać płatności
Po wciśnięciu zapłać pokazuje się to info.
Z kartą jest wszystko ok, bank też nic nie blokuje.

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
 Relacje PM off  

#753 PostWysłany: 12 Lut 2024 16:24 
Awatar użytkownika

srebrny
@surinnnn

Próbowałeś dokonać płatności innymi kartami?
 Relacje PM off  

#754 PostWysłany: 13 Lut 2024 10:25 

Już wiem co było powodem- mój adres e-mail który ma domenę Yahoo.pl
Wpisałam inny adres i wszystko przeszło.
Oczywiście sama musiałam na to wpaść bo linia lotnicza twierdziła że nie przechodzi płatność
 Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#755 PostWysłany: 30 Lip 2024 12:57 

siemanko, mam taki dziwny problem :D mianowicie sprawdzałem sobie na różnych stronach KLM ( uk, de itp ) ceny połączenia i jak już byłem na etapie płatności to próbowałem wykorzystać znalezione między innymi na tym forum vouchery zniżkowe. Nic z tego nie wynikło, żaden voucher nie zadziałał, ale teraz na moim koncie widnieją dwie rezerwacje na ten sam lot z tymi samymi informacjami :D W szczegółach płatności znajduje się kod rezerwacji i jest możliwość poproszenia o fakture, ale mimo prośby to nie przychodzi ona na maila. Nie wiem co z tym faktem zrobić bo nie zapłaciłem za nic do tej pory. Miał ktoś może podobną sytuację? :D

Relacje PM off  

#756 PostWysłany: 10 Sie 2024 13:38 

Czy jakiś bank lub najlepiej bank online wydaje obecnie jeszcze karty Mastercard prepaid (nie debetowe)? Potrzebuję zapłacić w OTA i wychodzi sporo taniej płatność kartą Mastercard Prepaid. Dolary nowozelandzkie, więc tanie przewalutowania będą dodatkowym plusem, ale różnica w cenie jest na tyle duża, że jeśli będzie nawet 10% za przewalutowanie, to i tak wciąż mi się opłaca
 Relacje PM off  

#757 PostWysłany: 16 Sie 2024 07:15 

Loty: 251
Kilometry: 641 741
niebieski
Hey, składałem poprzez Alior reklamację na zasadzie chargeback do Mastercard. Dostałem inf o przekazaniu sprawy dalej do Mastercard, potem kolejne pismo, że wymaga to dłuższej analizy, ale że maksymalny czas na odpowiedź od Mastercard to 15 sierpnia. Czy ktoś się orientuje, czy skoro nie dotrzymano terminu, to muszą już uznać reklamację za rozpatrzoną pozytywnie?
 Relacje PM off  

#758 PostWysłany: 20 Wrz 2024 21:32 

niebieski
W necie jest pełno kodów zniżkowych na Lufthansę. Niestety na żadnym etapie rezerwacji na stronie LH nie pojawia się pole do wpisania kodu/vouchera. Wiecie może gdzie szukać tej opcji?
 Relacje PM off  

#759 PostWysłany: 20 Wrz 2024 21:44 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

.

Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Aramise uważa post za pomocny.

[ 759 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 34, 35, 36, 37, 38

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 4 gości