Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 10 Maj 2018 07:40 
Awatar użytkownika

Loty: 409
Kilometry: 357 069
Witajcie! :)

Chciałem podzielić się z Wami trasą, którą udało mi się złożyć za mile z programu Miles and More i Miles and Bonus.
Inspiracją do stworzenia trasy była informacja na forum o najciekawszych miejscach, do których można dostać się za mile (marzeniem było także przekroczenie linii zmiany daty o dzień w tył w czasie podróży).

Może to być również krótki przewodnik dla osób chcących zarezerwować połączenie na trudno dostępnych trasach ;)

Bilety na całą podróż kupiłem łącznie dla 3 osób (2 dorosłe +1 dziecko).
Po zbieraniu mili w programach na przestrzeni kilku lat, nadszedł czas na ich wykorzystanie.

Trasa, którą złożyłem i zarezerwowałem wygląda następująco:
Kazachstan - Chiny - Nowa Zelandia - Tahiti - Australia - Chiny - Kazachstan

A dokładniej:
Astana - Pekin - Auckland (stopover) - Tahiti - 30k mil M&M
Tahiti - Auckland - Sydney - 12.5k mil M&B
Sydney - Pekin (stopover) - Astana - 30k mil M&M

Mapka:

Image

Szczegółowy plan
- TSE-PEK - 04.04.2019 CA792 22:30 (05:30 +1 dzień) - M&M
- PEK-AKL - 06.04.2019 CA783 01:05 (17:30) - M&M
- AKL-PPT - 17.04.2019 NZ40 09:55 (15:55 -1 dzień -> linia zmiany daty) - M&M
- PPT-AKL - 23.04.2019 NZ41 17:35 (21:30 +1 dzień) - M&B
- AKL-SYD - 25.04.2019 NZ103 09:00 (10:35) - M&B
- SYD-PEK - 02.05.2019 CA174 19:40 (05:30 +1 dzień) - M&M
- PEK-TSE - 05.05.2019 CA791 17:15-21:00 - M&M

Przy składaniu trasy z mil M&M skorzystałem z biletu pomiędzy dwoma obszarami, którego koszt to 30k mil w jedną stronę (Astana to obszar Central Asia, Tahiti to obszar Oceania).
Jeżeli bilet jest powrotny, wówczas dozwolony jest jeden stopover większy niż 24h w każdą stronę podróży, w innym regionie niż ten, z którego wylatujemy. Dodatkowo skorzystałem z opcji open jaw, czyli powrotu z Sydney zamiast z Tahiti.

Podróż Tahiti - Sydney zarezerwowałem za 12500 mil M&B. Połączenie jest realizowane z przesiadką w Auckland (gdyby połączenie było bezpośrednie, rezerwowałbym je z mil M&M, jednak przesiadka powoduje, że jest o jeden segment podróży za dużo na podróż z M&M). Doloty do Astany realizowane są z Budapesztu (Wizz Air) lub z Warszawy (Ukrainian Airlines) z przesiadką w Kijowie.

Koszty
Wymagana ilość mil w przeliczeniu na osobę to 60k M&M oraz 12.5k M&B.
Dopłata do biletu M&M to 1526,79PLN/os
Dopłata do biletu M&B to 347,5PLN/os (81.6EUR)

W cenie biletów jest bagaż rejestrowany 1x23kg oraz 1x bagaż podręczny.

Zmiana lub anulowanie 1 biletu na trasie za mile M&M to koszt 200PLN. Nie można zmieniać konfiguracji trasy, można co najwyżej zmienić datę i godzinę lotów.
Zmiana lub anulowanie 1 biletu na trasie za mile M&B to koszt 20EUR.

Koszt zakupu biletów na powyższych trasach bez użycia mil dla 3 osób:
Air New Zealand - 1763USD (6335PLN)
Air China - 2550USD (9163PLN)

Rezerwacje
Kilka tygodni zajęło mi rozeznanie się w terminach lotów oraz ustaleniu ostatecznego planu podróży, którym byłby wykonalny i dostępny. Dostępność połączeń na danych trasach śledziłem również dużo wcześniej.
Połączenie PPT-SYD zarezerwowałem online przez wyszukiwarkę Miles and Bonus. Rezerwacji dokonałem w tym samym dniu zaraz po pojawieniu się połączenia na dany dzień. Wcześniej zauważyłem, że część terminów jest niedostępna praktycznie zaraz po pojawieniu się, dlatego chciałem zdążyć z zakupem, jako że był to kluczowy element mojej podróży.
Połączenie za mile M&M zarezerwowałem telefonicznie. Wcześniej sprawdzałem dostępność poszczególnych połączeń przez wyszukiwarkę M&M. Najlepiej każdy odcinek sprawdzać i składać oddzielnie. Po wpisaniu w wyszukiwarkę połączenia TSE-AKL nie znajdziemy żadnego połączenia, a rozbijając go na TSE-PEK oraz PEK-AKL jest możliwość jego złożenia.

Z infolinią kontaktowałem się dwa razy. Pierwszy raz aby upewnić się, że taka trasa jest wykonalna (konsultant nie bardzo był mi w stanie powiedzieć i wyglądał na nie za bardzo obeznanego. Musiałem również tłumaczyć, gdzie znajduje się Auckland, aby mógł znaleźć połączenie ;) ).
Za drugim razem konsultantka od razu powiedziała, że połączenie jest wykonalne i w połączeniu między dwoma regionami możliwe są stopovery. Podałem dokładnie całe połączenie, które mnie interesowało z datami i numerami lotów. Po kilku minutach otrzymałem wycenę i rezerwację do godziny 15:00 kolejnego dnia.

Możliwość modyfikacji trasy
Do trasy powrotnej można dodać jeden dodatkowy odcinek lotu. Można na przykład tak zmodyfikować trasę:
Sydney - Singapur (stopover) - Pekin - Astana
Połączenie SYD-SIN (niektóre) są realizowane na A380.

Ja musiałem zrezygnować z jeszcze jednego dodatkowego odcinka w podróży powrotnej ze względu na ograniczenia czasowe i intensywność wyjazdu.

Być może da się złożyć lepsze i bardziej optymalne trasy, jednak w moim przypadku chciałem dostać się jak najdalej za mile i jednocześnie połączyć to z dłuższym pobytem w odległych krajach. Zależało mi, aby w każdym miejscu spędzić nieco więcej czasu niż tylko kilka godzin.

Mam nadzieję, że to zestawienie przyda się kolejnym osobom ;)
Sam wielokrotnie korzystałem z różnych okazji na forum i teraz chciałem dać coś od siebie :)

Pozdrawiam

Ostatnio edytowany przez arti88, 10 Maj 2018 08:52, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
15 ludzi lubi ten post.
5 ludzi uważa post za pomocny.

Zatańcz salsę w jej ojczyźnie 💃🍹 Tanie loty na Kubę od 2162 PLN ✈☀️ Zatańcz salsę w jej ojczyźnie 💃🍹 Tanie loty na Kubę od 2162 PLN ✈☀️
3 miejsca uwielbiane przez Polaków szykują drastyczne podwyżki podatków turystycznych. Wiza zdrożeje o ponad 70 zł! 3 miejsca uwielbiane przez Polaków szykują drastyczne podwyżki podatków turystycznych. Wiza zdrożeje o ponad 70 zł!
#2 PostWysłany: 10 Maj 2018 08:22 
Awatar użytkownika

Ale ja tu nie widzę opłacalności takiej trasy.

"...Koszty
Wymagana ilość mil w przeliczeniu na osobę to 60k M&M oraz 12.5k M&B.
Dopłata do biletu M&M to 1526,79PLN/os
Dopłata do biletu M&B to 347,5PLN/os (81.6EUR)......
...Koszt zakupu biletów na powyższych trasach bez użycia mil dla 3 osób:
Air New Zealand - 1763USD (6335PLN)"

Czyli wydałeś ~5600zł na dopłaty i ~220 tys mil,zamiast kupić bilety za 6335zł???
Chyba że mocno wyceniamy stopovery jako wartość dodaną.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 10 Maj 2018 08:25 

Loty: 273
Kilometry: 575 557
złoty
@ZENNNEK: chyba trzeba by kupować oddzielnie - CA i NZ wiec sumaryczny koszt byłby już wtedy ok 15k PLN
 Profil Relacje PM off
ZENNNEK uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 10 Maj 2018 08:32 
Awatar użytkownika

Loty: 409
Kilometry: 357 069
Łącznie wydałem 120k mil M&M (2x 60k) i 25k mil M&B (2x 12.5k).
Za całą trasę dopłaciłem łącznie 3748,58PLN (2x 1526,79 + 2x 347,5).

Kupowałem bilety dla 3 osób, z czego 2 osoby to dorośli oraz 1 dziecko poniżej 2 roku życia.
Za dziecko nie było dopłat milowych ani dopłat pieniężnych.

Wydaje mi się, że na trasę z bagażami rejestrowanymi nie jest to aż tak zła cena. W przeliczeniu na 1 osobę dorosłą, koszt podróży to 1874,29PLN (uwzlędniając dziecko, koszt podróży na 1 osobę to 1249,53PLN).

Jest to moja pierwsza rezerwacja biletów za mile, więc pewnie da się taką trasę złożyć taniej, lepiej i bardziej optymalnie np. z bagażami podręcznymi albo z wylotem bezpośrednio z Polski.
Ja niestety nie miałem aż tylu mil na dodatkowy wylot z Polski. Zależało mi też na tym, żeby bagaż rejestrowany był uwzględniony w czasie podróży.

edit:
@seal, @ZENNEK
Część połączeń realizowana jest na tej trasie przez NZ, część przez AC, więc bilety trzeba by kupić oddzielnie u dwóch przewoźników.
Sumaryczny koszt biletów to ok. 4313USD czyli mniej więcej 15k PLN (2 osoby dorosłe + 1 dziecko).

Ostatnio edytowany przez arti88, 11 Maj 2018 08:17, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
vasquez37 lubi ten post.
ZENNNEK uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 10 Maj 2018 08:55 
Awatar użytkownika

złoty
Dla porównania dwa tygodnie temu wrzuciłem z wyjazdu na trasie Londyn-Pekin, Pekin-Brisbane, Sydney-Pekin, Pekin-Londyn, ze stopem w Pekinie, i koszt biletów to trochę ponad 2000 zł, plus ponad 5200 mil dostałem do m&m
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości