Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 13 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 01 Sie 2016 22:13 
Awatar użytkownika

niebieski
Hej wszystkim :) W końcu kupiliśmy upragnione bilety do Maroka - lecimy w I połowie listopada i może coś doradzicie (dodacie/usuniecie) z naszego wstępnego planu. Ramy czasowe to 7-15.11 :) Wydaje mi się, że trasa jest dość "standardowa", ale może coś warto zmodyfikować. I podstawowe pytanie - czy tę trasę damy radę zrobić w tydzień autem, ewentualnie autokarami? Czy w tydzień autokarem nie ma szans?

7.11- przylot ok.22:00 do Marrakeszu

Plan póki co wygląda tak:
- Marrakesz - 1,5/2dni
wieczorem/po południu ruszamy w stronę Merzougi
przejazd przez:
Tizi N'Tichka
Ait ben Haddou
Warzazat
dolina Dades
kanion Todra
- Merzouga (wycieczka na pustynię)
droga do Fezu po drodze coś jest warte zobaczenia?
- Fez - tutaj ok. 1-1,5dnia
+ jak się uda to jeden dzień na Szefszawan

wylot - z Fezu o 15:25

Ile dni potrzeba na przejazd Marrakesz-Merzouga z niedużymi stopami na mijane punkty? Mam nadzieję, że 2-max.2,5dnia wystarczy :)

Będę wdzięczna za rady :)
 Relacje PM off  

#2 PostWysłany: 03 Sie 2016 06:37 

niebieski
Myśmy co prawda zrobili tę trasę w ten sposób Merzouga - Marrakesz. Ale faktycznie zajęło nam to 2 dni. Zaczęliśmy w Merzoudze po pustyni. Zatrzymaliśmy się w Todrze, a potem w Ait ben Haddou i wróciliśmy do Warzazatu na noc. Następnego dnia studio Atlas z rana, a potem przez góry Atlas (droga ciężka) do kaskad Ouzoud. Stamtąd do Marrakeszu. To faktycznie zajęło nam 2 dni, ale z atrakcjami.
Trasa Fez - Warzazat/Merzouga też zajęła nam cały dzień. Dłuższa, ale drogi lepsze (niż te do Ouzoud). I tylko kilka postojów na widoczki.
 Relacje PM off
olajaw uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 03 Sie 2016 06:55 

niebieski
Trasa dość intensywna jak na pierwszy raz w Maroko! To raptem 7 noclegów, umęczycie się, ale jak ktoś lubi to spoko :)
Ja bym spędził 1 dzień dosłownie w Marakeszu, potem uciekł na 3 do Essaouiry - i to jest dopiero PRAWDZIWY wypoczynek i rozkoszowanie się Marokiem. A potem jakoś na północ, pewnie via Marakesz. Fez jest spoko, bardziej autentyczny od Marakeszu, ale ze 2 dni to max.
Uważam, że Maroko należy brać bardziej na jakość nie na ilość - 3 miasta plus pustynia na szybko to za dużo na tydzień. Ale to moje skromne zdanie :)
 Relacje PM off

#4 PostWysłany: 03 Sie 2016 07:00 

Loty: 48
Kilometry: 107 181
wracając do fez można zatrzymać się na kawę w Ifrane - takie marokańskie zakopane.
ewentualnie jak będzie czas to zboczyć z drogi - odwiedzić Meknes i okoliczne Volubilis.
 Relacje PM off

#5 PostWysłany: 03 Sie 2016 08:43 
Awatar użytkownika

niebieski
Dzięki za wszystkie odpowiedzi :)

To po kolei - jeśli chodzi o wybrzeże to w ogóle nie bierzemy go pod uwagę, chcemy zrobić tym razem "wnętrze" Maroka (na więcej urlopu nie starczy :P ), także ograniczamy się do tej trasy Marrakesz-Fez przez Merzougę. No i tez bardziej chcemy zwiedzać aktywnie, na odpoczynku już w tym roku byliśmy ;)

Meknes, Volubilis i Ifrane - na pewno weźmiemy pod uwagę, dzięki za pomysły! :) Meknes już właśnie gdzieś mi chodził po głowie, może się uda tam zawitać. Co do trasy Marrakesz-Merzouga to nie braliśmy póki co pod uwagę wodospadów Ouzoud, chyba trzeba trochę zjechać z trasy, a wrażenia ponoć nie do końca rekompensują nadłożone km ;)

Właśnie tez zastanawiałam się czy lepiej 2dni poświęcić na Fez czy na Marrakesz, ale to pewnie odwieczne pytanie, jakkolwiek wszelkie opinie mile widziane :)

Z Szefszawanem jeszcze zobaczymy, specjalnie zostawiłam go na koniec, żeby, w razie gdyby się coś obsunęło, to zrezygnować z niego (jednak z wielkim bólem serca, bo wygląda nieziemsko).

Może ktoś robił wycieczkę z Fezu do Szefszawan autokarem? Da się ją zamknąć w 1 dniu? Widziałam, że jedzie się ok.3h autokarem, ale póki co nie wyszukuje mi dalszych połączeń a widnieje tylko 1 połączenie powrotne dziennie o 12:30 :/ jeśli tak to tylko zostaje auto..
 Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 03 Sie 2016 09:21 
Awatar użytkownika

Loty: 103
Kilometry: 259 331
niebieski
Jak dla nas Marrakesz to wielkie rozczarowanie, a Fez....? magia :) czuliśmy tam prawdziwy klimat Maroka, więcej autentryczności i prawdy niz w kiczowatym, plastikowym i nastawionym tylko na handel (chińszczyzną) i turystów Marrakeszu. Jeśli wahacie się gdzie ile czasu poświęcić to myślę, że po pierwszym kontakcie z Marrakeszem szybko podejmiecie decyzję :) warto zobaczyć, ale dla nas został miejscem "do odhaczenia" kompletnie bez wartości sentymentalnej
2015 - Zachodnie Wybrzeże USA
2014 - Maroko
 Relacje PM off

#7 PostWysłany: 03 Sie 2016 16:22 

niebieski
olajaw napisał(a):
D Co do trasy Marrakesz-Merzouga to nie braliśmy póki co pod uwagę wodospadów Ouzoud, chyba trzeba trochę zjechać z trasy, a wrażenia ponoć nie do końca rekompensują nadłożone km ;)

Wiesz zależy co kto lubi. Trasa Warzazat - Ouzoud jest naprawdę spektakularna, ale zdaję sobie sprawę, że też mega ciężka. Tak dla samochodu, jak i kierowcy. Co prawdą myśmy zrobili ją Dacią Logan, acz baliśmy się, że samochód tego nie wytrzyma. O ile w innych miejscach drogi są raczej zadbane, tu często między górami i przepaściami brakuje barierek, a reszta jest co najwyżej utwardzona. Trochę ekstremalne klimaty. Ja się cieszę, że to widziałem i przejechałem. Ale miejscami było ciężko. Jeśli nie macie opanowanego i doświadczonego kierowcy, to trzeba jechać na około. Zaś sam wodospad, cóż ładny. U nas był to właściwie ostatni punkt, po pustyni i tak dalej, więc była to ciekawa odmiana.
 Relacje PM off

#8 PostWysłany: 03 Sie 2016 18:14 
Awatar użytkownika

niebieski
Dzięki to ważne dla nas, bo niestety jestem kierowcą raczej początkującym, więc decyzja będzie prostsza.. raczej.. ;)
 Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 04 Sie 2016 19:54 

niebieski
To poza tamtym fragmentem, drogi są w przyzwoitym stanie. Więc kończąc jeszcze jedna przestroga. Przestrzegajcie przepisów, tak dotyczących parkowania jak i przede wszystkim prędkości. Jeśli nie jesteście pewni prędkości lepiej jechać wolniej. Suszarek jest tam bardzo dużo i mają spory zasięg, a w dodatku potrafią być ustawione w głupich miejscach. Nawet przy rozpędówce za bramkami na autostradzie. Mandat zaliczyliśmy w drugi dzień, więc szybko nauczyliśmy się, że to nie przelewki.
 Relacje PM off

#10 PostWysłany: 04 Sie 2016 21:06 

Loty: 148
Kilometry: 312 966
HON fly4free
Plan za mocno napięty a Ty jak się przyznajesz jesteś niedoświadczonym kierowcą. Z tygodnia zwiedzania zrobi Ci się 3 dni za kółkiem, jak lubisz to ok a jak nie i masz troszkę kasy na zbyciu to się zastanów nad "wynajęciem" Berbera z autem.
My byliśmy na pustyni u takiego i taką samą trasę jak chcesz zrobić Berber organizował kolesiom z UK którzy byli z nami na wielbłądach (ja robiłem autobusami odwrotną trasę do twojej tyle ,że w 2 tygodnie). Wszytko co po drodze jest do zobaczenia z nim ustalisz co chcesz zobaczyć. Oczywiście wiąże się to z jakimś wydatkiem ale z pewnością będziesz miał wygodną wycieczkę autem4x4 z kilmą i lokalsem za przewodnika i spokój z policją na drogach której jet tam w cholerę. Jak będziesz zainteresowany to na priv - musiałbym odszukać namiary na niego. Ja z niego nie korzystałem, tylko na pustyni u niego byliśmy.
Fez czy Marakesz - każdy sobie odpowiada na to pytanie po powrocie. Sam też ocenisz. Handlują tak samo i tym samym w obydwu miastach (zresztą asortyment podobny jest w całym kraju) w obydwu będą Cię chcieli naciągnąć na kasę.
Fez poza medyną ma niewiele do zaoferowania, Marrakesz troszkę więcej. Jedni by z chęcią wrócili do Fezu inni do Marakeszu a ja z chęcią w góry do Imlil :) lub innych wsi w tych czy innych górkach - tam jest dopiero serdecznie i miło i autentycznie ;)

Tak na marginesie - aktywne zwiedzanie to nie czas spędzony za kółkiem i ilość przejechanych kilometrów ;)
 Relacje PM off

#11 PostWysłany: 04 Sie 2016 21:31 

Z Fezu do Szefszawan jechałem autobusem o 8 rano niestety dalej do Tetuanu i Tangeru. Mało prawdopodobne jednak jest aby jechał tylko jeden autobus do Fezu. Jest sporo lokalnych autobusów pewnie z przesiadkami no i grand taxi. Myślę, że wyjazd na jeden dzień to zły pomysł, już lepiej nocleg w Szefszawan i powrót o 12:30. Musisz pamiętać też o pogodzie w listopadzie bo jak ja byłem w tym terminie to kilka dni wcześniej były wielkie ulewy.

Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka
 Relacje PM off

#12 PostWysłany: 05 Sie 2016 08:25 
Awatar użytkownika

niebieski
Dzięki za odpowiedzi i podpowiedzi! :)

@jar188 tak wiem, aktywny odpoczynek dotyczył propozycji spędzenia kilku dni w Essaouirze, a my chcemy się raczej "przemieszczać" ;) Jasne, zdaje sobie sprawę, że jest to tylko tydzień i nie uda się zobaczyć za wiele, ale chcemy tam na pewno za jakiś czas wrócić (no chyba, że nam się nie spodoba, w co nie wierzę raczej :P ). Niestety w tym roku z urlopu więcej nie udało mi się wycisnąć ;)

Póki co to skłaniam się chyba do takiego składaka - może np. do Warzazatu dojedziemy autokarem, a dalej weźmiemy auto (sami lub z kierowcą, na miejscu zdecydujemy). @jar188 jak byś znalazł ten namiar to możesz mi przesłać - będę wdzięczna :) zorientuje się w ogóle jakie kwoty wchodzą w grę, bo przyznam się, że raczej chcemy, aby ten wyjazd był budżetowy ;) Mamy jeszcze jedną opcję - możliwe, że pojadą z nami znajomi, więc wtedy na pewno weźmiemy auto, bo kumpel jest zawodowym kierowcą.

Co do pogody, to mam nadzieję, że będzie łaskawa, będziemy w I połowie listopada, więc oby było ok ;) Jak patrzyłam w necie to nie wyglądało to źle, ale wiadomo - pogody nigdy się nie przewidzi i może zaskoczyć w każdą stronę. @Bruner a pamiętasz gdzie dokładnie złapały Cię ulewy? To może jakąś alternatywę na te miejsce znajdziemy w razie co;)
 Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 05 Sie 2016 08:42 
Awatar użytkownika

srebrny
tydzień spokojnie starcza na objazdówkę;
na niektore miejsca wystracza chwila inne warte sa paru dni
takie istotne miejsca dla mnie -Essaouira,Fez, Sahara(Ouzoud),Meknes,Chefchaouen, Tanger i Rabat
a i fajne jest studio filmowe niedaleko od Ait Benhaddu
to mozna polaczyc razem
a na Marrakesz przeznaczyłbym parę godzin,wystarczy

kliknij pomógł
 Relacje PM off

[ 13 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 0 gości