Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 48 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 28 Gru 2023 14:26 

niebieski
deha napisał(a):
i dobrym Nepalskim jedzeniem.

:D

Co do kosztów, to jest osobny dział od tego typu pytań.
W każdym razie są one zmienne zależnie od wysokości i obłożenia teahouse'ów. Szykowałbym się mniej więcej na:
nocleg: 600-1200 NPR (nie wiem jak na ACT, na EBC często były darmowe jeśli brało się posiłek lub 2)
pasza: 600-1200 NPR
butelka wody: 150-500 NPR
termos gorącej herbaty: 150-800 NPR
gorący prysznic: 350-800 NPR
ładowanie urządzeń elektronicznych: 0-600 NPR
 Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#42 PostWysłany: 29 Gru 2023 13:24 

Darek M. napisał(a):
Domyślam się, że nie wszędzie też obowiązuje zasada
darmowe spanie za zakup posiłków.

Robiłem zarówno AC jak i EBC (plus 1 przełęcz).
Na AC nigdzie nie trafiłem na darmowy nocleg, na EBC jeden raz w Gorakshep.

#43 PostWysłany: 10 Sty 2024 23:29 
Moderator forum

@Darek M.,
czekamy na podsumowanie ;)

#44 PostWysłany: 12 Sty 2024 09:14 

Cześć,
Czy spotkałeś się po drodze z możliością wynajmu konia na ThorongLa? gdzie i za ile?
wybieram się z partnerką w okolicy kwietnia, dla niej to pierwszy trek i bardzo się boi, ja robiłem już ACT ale w przeciwynym kierunku, tj. od Jomosom, i 20 lat temu miałem problem z aklimatyzacją w Muktinath i podejściem na przełęcz, w efekcie wjechałem na koniu. Boję się czy w tym roku nie będzie konieczności skorzystania z takiego udogodnienia, aczkolwiek zakładam dłuższą aklimatyzację plus wsparcie acetazolamidem.
Oczywiście przejście solo, nie planujemy nikogo wynajmować.
 Relacje PM off
h3rlitz uważa post za pomocny.

#45 PostWysłany: 12 Sty 2024 09:21 
Awatar użytkownika

Loty: 467
Kilometry: 654 757
złoty
Tak, wynajmiesz bez problemu już od Manang będą stały przy drodze. W każdej noclegowni też na pewno mają kontakt. Zresztą taki zaprzęg nawet mnie wyprzedzał na podejściu na przełęcz:
Image

Cen niestety nie znam.

Generalnie jeśli będziecie przestrzegać zasady max. 400-500 metrów wzrostu wysokości dziennie to powinno być ok. Jak ktoś będzie się źle czuł to zrobić sobie dzień przerwy na aklimatyzację.

Wieczorem postaram się zrobić podsumowanie wraz z planami przejść (proponowanymi i moim w excelu).
 Relacje PM off
Gadekk lubi ten post.
Gadekk uważa post za pomocny.

#46 PostWysłany: 31 Sty 2024 22:01 
Awatar użytkownika

srebrny
Kapitalna relacja - przeczytałem jednym tchem. Dołączam do próśb o podsumowanie, jeśli czas Ci pozwoli.

#47 PostWysłany: 31 Sty 2024 23:00 

złoty
yarps napisał(a):
... ja robiłem już ACT ale w przeciwynym kierunku, tj. od Jomosom, i 20 lat temu miałem problem z aklimatyzacją w Muktinath i podejściem na przełęcz, w efekcie wjechałem na koniu.

Od strony Muktinath to potężna wyrypa, 1700 m różnicy wysokości do zrobienia na raz - startuje się z 3700 m, przełęcz jest na 5400. Nieporównywalnie większy wysiłek niż od strony Manang/ Thorung Phedi.
Jak idziesz od strony Manang to Thorung Phedi jest na 4500, Thorung High Camp na ok. 4900 czyli podchodząc z tej strony w zależności od opcji robi się na raz 500 albo najwyżej 900 m podejścia na przełęcz. Między Thorung Phedi a Thorung High Camp jest solidnie strome podejście, z High Camp na przełęcz już łagodnie. Co nie znaczy, że wysokość nie zrobi swojego nawet mimo aklimatyzacji.
Zarówno w Thorung Phedi jak i w High Camp oprócz koni w sezonie na pewno będą też porterzy, których będzie można zatrudnić na krótki odcinek do niesienia plecaka i przejść ten kawałek całkiem na lekko. My skorzystaliśmy z takiej usługi do przełęczy, od przełęczy w dół do Muktinath już spokojnie daliśmy radę z plecakami.

Byliśmy tam już 10 lat temu, ale pamiętam, że wynajęcie konia z "kierowcą" było dość mocno drogie - pamiętam z wtedy stawkę $100, ale nie pamiętam, czy to było z Phedi czy z High Camp na przełęcz. Zatrudnienie portera wychodziło znacznie taniej - wtedy to było chyba (znowu o ile mnie pamięć nie myli) 2000 rupii, czyli wtedy $20 za odcinek (odrębnie Phedi-High Camp i High Camp-przełęcz).
Oczywiście ceny sprzed 10 lat nie będą miarodajne, ale może to da jakiś rząd wielkości.
 Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 15 Lut 2024 15:56 

Od strony Muktinath to potężna wyrypa....taaaa, do Muktinath szedłem od Chhusang, czyli z ok 3000 mnpm jakąś paterską ścieżką, przez przełęcz Gnyi La na jakichś 4050 m i też zdychałem potwornie. Za duże przewyższenia na jeden dzień. ale racja, dobra kilkudniowa i nieśpieszna aklimatyzacja w okolicy Manang powinna zrobić robotę, mimo bagażu kolejnych 20 lat na karku ;)

Jeszcze jedno pytanko - jak oczyszcałeś wodę? Czytałem rózne opinie o jakości wody z tzw. bezpiecznych ujęć, nie za bardzo chciałbym im ufać. Butelka filtrująca? Tabsy? Steripen?

No i wielkie dzięki za poprzednie odpowiedzi, rzecz jasna!
 Relacje PM off  

[ 48 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 0 gości