Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 27 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Gruzja w kwietniu.
#1 PostWysłany: 30 Sty 2014 18:20 

Witam, w połowie kwietnia planuje pojechać na backpacking do Gruzji. Czy to dobry termin na zwiedzanie. Jak z pogodą Proszę o pomoc.
 Profil Relacje PM off  

Relaks na Zanzibarze za 3105 PLN ☀️🌴 Loty + 11 noclegów przy plaży 🌊👙 Relaks na Zanzibarze za 3105 PLN ☀️🌴 Loty + 11 noclegów przy plaży 🌊👙
Sylwester i Trzech Króli na Malcie 🥂🎇 Loty Lufthansą od 741 PLN ✈ Złap nieco słońca zimą 🌞😎 Sylwester i Trzech Króli na Malcie 🥂🎇 Loty Lufthansą od 741 PLN ✈ Złap nieco słońca zimą 🌞😎
 Temat postu: Re: Gruzja w kwietniu.
#2 PostWysłany: 30 Sty 2014 19:02 
Awatar użytkownika

Loty: 654
Kilometry: 841 839
niebieski
michal12a napisał(a):
Witam, w połowie kwietnia planuje pojechać na backpacking do Gruzji. Czy to dobry termin na zwiedzanie. Jak z pogodą Proszę o pomoc.

Każdy termin jest dobry na zwiedzanie Gruzji:) Pogodę ciężko w tym momencie przewidzieć. Ja byłem w listopadzie i pogoda zaskoczyła mnie "in plus". Na południu (Wardzia) ciepło i słonecznie. W górach (Kazbek) chłodno i słonecznie, a śnieg tylko w wyższych partiach. Niewielki deszcz dopadł nas nad morzem (Batumi). Z kolei w Tbilisi pogoda typowo jesienna, ale bez deszczu. Klimat Gruzji jest jak widać bardzo zróżnicowany:)

#3 PostWysłany: 30 Sty 2014 19:40 

A czy może ktoś był w święta wielkanocne?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 30 Sty 2014 20:10 
Awatar użytkownika

Loty: 25
Kilometry: 29 412
Albo na początku marca? ;)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 30 Sty 2014 20:20 
Awatar użytkownika

Loty: 654
Kilometry: 841 839
niebieski
Dane klimatyczne dla Tbilisi:
http://en.wikipedia.org/wiki/Tbilisi#Climate
Dane klimatyczne dla Batumi:
http://en.wikipedia.org/wiki/Batumi#Climate

#6 PostWysłany: 16 Lut 2014 19:00 

niebieski
michal12a napisał(a):

Swięta Wielkanocne są ruchome / tzn. w różnym terminie od 22 marca do 25 kwietnia/ i czy nasze święta rzymskokatolickie, czy prawosławne?
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 16 Lut 2014 20:01 

niebieski
kawus napisał(a):
michal12a napisał(a):

Swięta Wielkanocne są ruchome / tzn. w różnym terminie od 22 marca do 25 kwietnia/ i czy nasze święta rzymskokatolickie, czy prawosławne?

W tym roku sa w tym samym terminie.

#8 PostWysłany: 16 Lut 2014 20:02 
Awatar użytkownika

Loty: 42
Kilometry: 53 654
scomin napisał(a):
michal12a napisał(a):

Każdy termin jest dobry na zwiedzanie Gruzji:) Pogodę ciężko w tym momencie przewidzieć. Ja byłem w listopadzie i pogoda zaskoczyła mnie "in plus". Na południu (Wardzia) ciepło i słonecznie. W górach (Kazbek) chłodno i słonecznie, a śnieg tylko w wyższych partiach. Niewielki deszcz dopadł nas nad morzem (Batumi). Z kolei w Tbilisi pogoda typowo jesienna, ale bez deszczu. Klimat Gruzji jest jak widać bardzo zróżnicowany:)

Dopiero co wróciłem z Gruzji i jak na razie temperatury są super.
Batumi 4 dni 20-23 stopnie ciepła w ciągu dnia.

#9 PostWysłany: 03 Mar 2014 16:53 
Awatar użytkownika

Loty: 971
Kilometry: 2 126 062
HON fly4free
Ja lecę 16-23 kwiecień. W planie Kutaisi (okolice), Tbilisi (okolice) i Kazbeg.
Czy ktoś spał w hotelu Kazbegi? Trochę drogi, ale wygląda na bardzo wypaśny.

#10 PostWysłany: 14 Mar 2017 16:59 
Awatar użytkownika

Loty: 31
Kilometry: 49 469
Witajcie

Jak wygląda kwestia wjechania pod klasztor na przełomie kwietnia i maja, czy pogoda może to uniemożliwić ? Ma ktoś jakieś doświadczenia z tego okresu ?

#11 PostWysłany: 14 Mar 2017 17:07 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Byłem w majówkę i było fajnie.
Słońce, śniegu i trochę chłodnawo.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 14 Mar 2017 19:12 
Awatar użytkownika

A czy byłeś wtedy przy klasztorze ?

#13 PostWysłany: 14 Mar 2017 19:35 
Awatar użytkownika

Loty: 718
Kilometry: 1 171 754
srebrny
ksys napisał(a):
Witajcie

Jak wygląda kwestia wjechania pod klasztor na przełomie kwietnia i maja, czy pogoda może to uniemożliwić ? Ma ktoś jakieś doświadczenia z tego okresu ?

Śniegu nie można wykluczyć, ja byłem w maju, śniegu już nie było.
Masz jeszcze opcję, nieśmiało dodam, wejścia do klasztoru z buta. To nie jest ekstremalna wspinaczka.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 15 Mar 2017 01:13 
Awatar użytkownika

sko1czek napisał(a):
ksys napisał(a):
Witajcie

Śniegu nie można wykluczyć, ja byłem w maju, śniegu już nie było.
Masz jeszcze opcję, nieśmiało dodam, wejścia do klasztoru z buta. To nie jest ekstremalna wspinaczka.

A jak w ogóle w maju pogoda jeśli chodzi o resztę kraju ? Podobno to jeden z najbardziej deszczowych miesięcy

#15 PostWysłany: 15 Mar 2017 10:40 

Loty: 16
Kilometry: 28 363
Jeśli chodzi o pogodę to ja byłem na przełomie kwietnia i maja 2016 pogoda w Kutaisi i okolicach 26 C gorąco i słonecznie w Tbilisi 25 i słonecznie ale jeśli chodzi o góry a szczególnie Stepancminda to pogoda bardzo zmienna. My akurat mieliśmy trochę szczęścia i jeden dzień było bardzo słonecznie i 20 C to było 3 maja ale potem 2 dni trochę padał deszcz ze śniegiem i temp 13 C przy klasztorze zero śniegu i trawa powoli się zaczynała zielenić co więcej dopiero przed stacją meteo był śnieg. podczas deszczowego dnia 4 maja pojechaliśmy wynajętym samochodem z kierowcą 20 $ cały dzień do wioski Juta na końcu doliny Sno i tam na wysokości grubo ponad 2500 m nie było śniegu i atakowaliśmy okoliczne góry temp. 13 C.
Za 2 tyg. wybieram się do Armenii i chyba będzie zimno :)
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 15 Mar 2017 11:04 
Awatar użytkownika

Loty: 188
Kilometry: 227 790
niebieski
A myślicie, że warto wypożyczyć samochód? Będę w Tbilisi od 18 do 21 kwietnia i zastanawiam się, czy po prostu skoncentrować się na centrum czy pojeździć dookoła? To będzie mój pierwszy raz w Gruzji. Najgorsze są te przyloty LO nad ranem, bo pierwsza połowa dnia jest stracona na odsypianie, ale potem? Trzeba ogarnąć jakiś plan.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 15 Mar 2017 11:18 

Loty: 78
Kilometry: 201 975
niebieski
@‌KyokoMai‌ ja bym nie wypożyczała, ogarnij sobie Tbilisi na spokojnie, mnie to miasto zachwyciło, mogłabym tam 2 tygodnie spędzić, z Tbilisi możesz zrobić jednodniowy wypad do David Gareja oraz do Mcchety (tu dojedziesz komunikacją miejską za grosze). Można też w jeden dzień ogarnąć Gergetis Sameba ale to bym sobie już zostawiła na kolejny raz, moim zdaniem Tbilisi i okolice mają wystarczająco do zaoferowania na tak krótki czas ;)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
KyokoMai uważa post za pomocny.

#18 PostWysłany: 15 Mar 2017 11:34 
Awatar użytkownika

Loty: 718
Kilometry: 1 171 754
srebrny
@‌KyokoMai‌
też bym doradzał dać sobie spokój z samochodem, chyba że jesteś ekstremalnym kierowcą oraz szukasz intensywnych doznań na drodze. Gruzini jeżdżą teraz nieco spokojniej niż ...dziesiąt lat temu z uwagi na mocny nadzór policji nad ruchem drogowym ale nadal drogi są pełne <w naszym pojęciu> szaleńców. Taki mają styl.
A przede wszystkim jazda marszrutkami daje, przynajmniej w moim przypadku, dużo frajdy z kontaktu z ludźmi, jest szybka, wydajna, łatwa i tania. I jeszcze - na dojazd w wiele popularnych miejsc można dogadać się, najlepiej w kilka osób np. z hostelu, z taksówkarzem za cenę konkurencyjną z ceną marszrutki. Będąc na Didube czyli na marszrutkowym dworcu obok stacji metra o takiej nazwie można spotkać chętnych na jednodniową podróż np. do Stepancminda (Kazbegi), gdzie w cenie oprócz dowozu do Kazbegi będzie zwiedzanie twierdzy Ananuri oraz Mcchety albo Muzeum Stalina w Gori (gorąco polecam). 2-3 w 1 w czasie jednego dnia dla osób z niedoborem czasu.
Jak pisze @‌ara‌ Tbilisi jest urokliwym miastem ze spora ilością atrakcji, miejsc do powłóczenia, knajpek ze smacznym żarciem, ciekawym klimatem po zejściu z głównych turystycznych traktów. A miejsc na jednodniowy wypad poza miasto znajdziesz mnóstwo.

Ostatnio edytowany przez sko1czek, 15 Mar 2017 11:40, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 15 Mar 2017 11:36 

Loty: 78
Kilometry: 201 975
niebieski
dodam tylko, że w Gruzji świetnie łapie się stopa, więc zawsze w razie czego jest alternatywa dla komunikacji ;)
 Profil Relacje PM off
sko1czek lubi ten post.

#20 PostWysłany: 01 Mar 2023 22:51 
Awatar użytkownika

Mam pytanie o pogodę, co prawda nie w kwietniu, a końcem maja, jakiej pogody i jakich temperatur można się spodziewać w Kutaisi? Tak plus minus :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 27 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość