Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 182 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 14 Sie 2013 09:14 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

A Ryanair to NIGDY nie lecial tam
 Profil Relacje PM off  

Phuket w porze suchej❗😲 12 dni na wyspie za 3690 PLN ✈️ + 5⭐ 🛏️ Phuket w porze suchej❗😲 12 dni na wyspie za 3690 PLN ✈️ + 5⭐ 🛏️
🔥 Mega okazja 🚨 Kaukaz za grosze🚨 City break w Gruzji za 307 PLN 😍 🔥 Mega okazja 🚨 Kaukaz za grosze🚨 City break w Gruzji za 307 PLN 😍
#42 PostWysłany: 14 Sie 2013 09:33 

niebieski
A z Katowic Wizzair lata we wtorki i soboty, tak więc razem 4 loty tygodniowo - do wyboru do koloru.

Temat postu: Re: Gruzja - co i jak?
#43 PostWysłany: 25 Sie 2013 22:35 

Co prawda już pewnie po wyjeździe, ale poniższe info może się przydać:
Co do oznakowania szlaków w Gruzji... Stowarzyszenie Most do Gruzji (www.mostdogruzji.pl) wraz z COTG w Krakowie i przy wsparciu MSZ wydało Przewodnik wraz z mapą po Chewsuretii. Szlaki zostały tam niedawno oznakowane. Jest to region położony na wschód od Stepantsmindy, więc dla kogoś, dla kogo Kazbek wydaje się zbyt trudny jest to alternatywa. Szczyty osiągają średnio 3000 m n.p.m., a widoki równie piękne. Ten przewodnik wraz z mapą jest darmowy, tylko trzeba się kontaktować w tej sprawie ze Stowarzyszeniem. Nie wiem, czy można go tylko odebrać osobiście czy też mogą wysłać. Trzeba by się o to zapytać, pisząc maila na adres stowarzyszenie@mostdogruzji.pl. Jako że przewodnik i mapa są darmowe, to mogę go polecić z czystym sumieniem bez obaw o posądzenie o reklamę.
Chciałbym natomiast ostrzec przed przewodnikiem "Gruzja - przewodnik globtrotera". Na forum kaukaskim pod adresem http://www.kaukaz.pl/forum/viewtopic.php?f=3&t=3791 również jest informacja na ten temat. Jest to forum ludzi, którzy znają się na tematy związane z Gruzją, więc warto im wierzyć.

#44 PostWysłany: 25 Sie 2013 23:24 
Awatar użytkownika

Loty: 187
Kilometry: 302 324
Zbanowany
Gruzja - przewodnik globtrotera - potwierdzam, nie kupować, nie warto.

#45 PostWysłany: 25 Sie 2013 23:26 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

tak samo, z firmy bezdroza. Nie kupowac
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 27 Sie 2013 16:46 

Loty: 514
Kilometry: 1 124 254
srebrny
pawellacheta napisał(a):
Chciałbym natomiast ostrzec przed przewodnikiem "Gruzja - przewodnik globtrotera". Na forum kaukaskim pod adresem http://www.kaukaz.pl/forum/viewtopic.php?f=3&t=3791 również jest informacja na ten temat. Jest to forum ludzi, którzy znają się na tematy związane z Gruzją, więc warto im wierzyć.

Masakra jakie opinie :shock: żenada
Davidiacus się nie popisał... nie pierwszy i nie ostatni raz :twisted:

Temat postu: pazdziernik w gruzji?
#47 PostWysłany: 07 Wrz 2013 20:58 

witam,
mysle o wyjezdzie do gruzji kolo 15ego pazdziernika, na dwa tygodnie. jakiej pogody moge sie spodziewac? czy jest juz bardzo zimno (zwlaszcza w rejonach gorskich, np kazbegi) czy jeszcze przyjemnie jesiennie?
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 07 Wrz 2013 21:40 

Ciężko odpowiedzieć na to pytanie, a tak naprawdę jest to niemożliwe. Czasami w październiku w górach leży już śnieg, a czasami jest piękna jesień. Nigdy nie wiadomo na co się trafi. Poza Kaukazem prawdopodobieństwo lepszej pogody wzrasta, ale gwarancji na piękną jesień też nie ma. Im bliżej zimy i im dalej na wschód Gruzji, tym większe różnice temperatury, bo i klimat bardziej kontynentalny.
Szkoda, że nie wybierasz się tam we wrześniu, bo jest to wg mnie jeden z najlepszych (o ile nie najlepszy) miesiąc do odwiedzenia tego kraju (nie jest tak gorąco, jak w lecie i jeszcze nie wieje chłodem).

#49 PostWysłany: 08 Wrz 2013 04:27 

hmmm to moze powinnam to przelozyc (biletow jeszcze nie mam) bo nie chce marznac...
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 08 Wrz 2013 09:59 
Awatar użytkownika

:oops: No to ja mam wizytę w listopadzie.Co to będzie co to będzie :mrgreen: .
A jeszcze wcześniej w październiku kontrolerzy mogą mnie uziemić :shock:
"życie jest piękne" :D
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 08 Wrz 2013 10:52 

Jo_Anna napisał(a):
hmmm to moze powinnam to przelozyc (biletow jeszcze nie mam) bo nie chce marznac...

To zależy czy więcej czasu planowałaś spędzić w górach, czy zwiedzając miasta. :) Ciężko doradzić właśnie ze względu na to, że pogody w konkretnym roku się nie przewidzi z takim wyprzedzeniem.

#52 PostWysłany: 11 Paź 2013 16:48 
Awatar użytkownika

Loty: 98
Kilometry: 192 085
O widzę, że temat się trochę rozrósł :)
W sierpniu byłem w Czarnogórze, a do Gruzji wybieram się w grudniu ;)

pawellacheta napisał(a):
Co do oznakowania szlaków w Gruzji... Stowarzyszenie Most do Gruzji (http://www.mostdogruzji.pl) wraz z COTG w Krakowie i przy wsparciu MSZ wydało Przewodnik wraz z mapą po Chewsuretii. Szlaki zostały tam niedawno oznakowane. Jest to region położony na wschód od Stepantsmindy, więc dla kogoś, dla kogo Kazbek wydaje się zbyt trudny jest to alternatywa. Szczyty osiągają średnio 3000 m n.p.m., a widoki równie piękne. Ten przewodnik wraz z mapą jest darmowy, tylko trzeba się kontaktować w tej sprawie ze Stowarzyszeniem. Nie wiem, czy można go tylko odebrać osobiście czy też mogą wysłać. Trzeba by się o to zapytać, pisząc maila na adres stowarzyszenie@mostdogruzji.pl. Jako że przewodnik i mapa są darmowe, to mogę go polecić z czystym sumieniem bez obaw o posądzenie o reklamę.

Myślisz, że w zimę te rejony są dostępne, czy lepiej sobie odpuścić?
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 12 Paź 2013 18:14 

Loty: 1083
Kilometry: 1 070 970
platynowy
Tam nawet w czerwcu może jeszcze zalegać śnieg, więc obawiam się, że zimą będzie ciężko, o ile w ogóle możliwe.

Nie pamiętam dokładnie, czy na tym, czy na innym forum był chyba jakiś rok temu apel kogoś szukającego w miarę taniego powrotu do Polski, bo nie zdążył(a) na samolot, gdyż główna droga z Kazbegi do Tbilisi została zablokowana przez lawinę lub coś w tym stylu.

#54 PostWysłany: 12 Paź 2013 21:34 

bialy695 napisał(a):
O widzę, że temat się trochę rozrósł :)
W sierpniu byłem w Czarnogórze, a do Gruzji wybieram się w grudniu ;)

pawellacheta napisał(a):
Co do oznakowania szlaków w Gruzji... Stowarzyszenie Most do Gruzji (http://www.mostdogruzji.pl) wraz z COTG w Krakowie i przy wsparciu MSZ wydało Przewodnik wraz z mapą po Chewsuretii. Szlaki zostały tam niedawno oznakowane. Jest to region położony na wschód od Stepantsmindy, więc dla kogoś, dla kogo Kazbek wydaje się zbyt trudny jest to alternatywa. Szczyty osiągają średnio 3000 m n.p.m., a widoki równie piękne. Ten przewodnik wraz z mapą jest darmowy, tylko trzeba się kontaktować w tej sprawie ze Stowarzyszeniem. Nie wiem, czy można go tylko odebrać osobiście czy też mogą wysłać. Trzeba by się o to zapytać, pisząc maila na adres stowarzyszenie@mostdogruzji.pl. Jako że przewodnik i mapa są darmowe, to mogę go polecić z czystym sumieniem bez obaw o posądzenie o reklamę.

Myślisz, że w zimę te rejony są dostępne, czy lepiej sobie odpuścić?

W zimie dotarcie w te rejony jest skrajnie ciężkie. Kiedy zaczyna się tam zima, to już inna sprawa. Czasami w listopadzie jest złota jesień, a czasami leży sporo śniegu. Zależy od roku. Najgorsze co może chyba być to jechać tam, gdy jest jeszcze jesień i przeżyć atak zimy w trakcie trekkingu.
Gruzińska Droga Wojenna w zimie jest utrzymywana, a lawiny... cóż zawsze się mogą zdarzyć i na jakiś czas zablokować przejazd. Zdarzenie losowe...

#55 PostWysłany: 12 Paź 2013 22:37 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 265
Kilometry: 333 011
A jak myślicie że będzie wyglądać w połowie marca GDW i droga do klasztoru Cminda Sameba ?
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 12 Paź 2013 22:47 
Awatar użytkownika

srebrny
klapio napisał(a):
A jak myślicie że będzie wyglądać w połowie marca GDW i droga do klasztoru Cminda Sameba ?

pytaj na kaukaz.pl
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 12 Paź 2013 22:55 

niebieski
klapio napisał(a):

Byliśmy pod koniec kwietnia 2011 i GDW była przez dobę niedrożna. Przeszliśmy pieszo. Więcej w relacji: http://gleba.blox.pl/tagi_b/242648/Gruzja-2011.html

#58 PostWysłany: 12 Paź 2013 23:32 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 265
Kilometry: 333 011
cypel napisał(a):
klapio napisał(a):

pytaj na kaukaz.pl

Pytałem ale nie uzyskałem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi :P

Gleba3 napisał(a):
klapio napisał(a):

Byliśmy pod koniec kwietnia 2011 i GDW była przez dobę niedrożna. Przeszliśmy pieszo. Więcej w relacji: http://gleba.blox.pl/tagi_b/242648/Gruzja-2011.html

A jak ocenisz drogę z miasteczka do klasztoru Cminda Sameba ? Ile się idzie minut, na ile ścieżki były wydeptane i ogólnie stopień trudności mając na uwadze turystów którzy nie mają problemu z kondycją ale nie są zapalonymi wędrowcami po górach ?
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 13 Paź 2013 01:42 

niebieski
Witam. Postawiłem sobie za cel w 2014 r. Gruzję. Czy w marcu, kwietniu ma to sens? Pogoda pozwoli na wypad 3-4 dniowy?Pozdrawiam

#60 PostWysłany: 13 Paź 2013 07:40 

niebieski
Gleba3 napisał(a):
klapio napisał(a):

A jak ocenisz drogę z miasteczka do klasztoru Cminda Sameba ? Ile się idzie minut, na ile ścieżki były wydeptane i ogólnie stopień trudności mając na uwadze turystów którzy nie mają problemu z kondycją ale nie są zapalonymi wędrowcami po górach ?[/quote]

Do klasztoru prowadzi droga, którą normalnie można wjechać samochodem. Po opadach śniegu dla samochodów była nieprzejezdna, wtedy dojeżdżają tam skuterami śnieżnymi. To prosta droga, szybkim tempem godzinkę pieszo. Na górze mieszkają ludzie, więc zawsze będzie przetarta (nie wspominając o licznych turystach)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 182 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość