Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 25 Lut 2018 13:05 

Siódma po Porto, Malediwach, Malcie, Marrakeszu, Tokio i Rio de Janeiro informacja o tym co i jak gdzie i kiedy. Czasami szukamy informacji zbiorczych i nie możemy znaleźć - dlatego ten post.

Trasa:
KRK - LPA
LPA - KRK

Zakwaterowania, komunikacja, waluta:
- Na lotnisku wypożyczyliśmy samochód z wypożyczali Cicar/ Cabrera Medina, pełne ubezpieczenie, wszystko bezproblemowo, płatność w gotówce, bez żadnego depozytu, Zwrot trwał 15 sek. bo zostawiłem tylko klucze nic nie sprawdzali. Samochód dostałem ten co zamawiałem, dodatkowo w gratisie był GPS (bardzo przydatny na miejscu - zrobiliśmy w 7 dni prawie 750 km)
- Na wyspie jeżdżą autobusy ale nie korzystaliśmy ze względu na wypożyczony samochód.
- Waluta to euro, z tym nie ma problemu.
- Nie wymieniałem waluty na miejscu, albo płaciłem kartą walutową z kantoru walutowego alior albo wypłacałem gotówkę z bankomatu - wszystko bezproblemowo.
- Mieszkaliśmy w Cruce Arinaga w domku 3 piętrowym znalezionym za pośrednictwem airbnb (polecam, mogę podesłać link na priv). Duży salon, trzy osobne sypialnie, taras i dobrze wyposażona kuchnia, o ile dobrze pamiętam to wychodziło około 85zł od osoby za dobę (była nas piątka).
- Jako miejscowość do noclegu polecam Cruce Arinaga w przypadku gdy ktoś dysponuje samochodem, kilka minut do stacji BP (dobra cena benzyny w porównaniu z innymi stacjami na wyspie), Supermarket 4 min na nogach, 5 min samochodem Lidl. Spokojna okolica.
- Odległość samochodem z lotniska 12 min.

Parkowanie na wyspie:
- osobiście obawiałem się tego tematu, żeby nie wydawać niepotrzebnie kasy, więc szukałem miejsce zaznaczonych kolorem białym i co do zasady te miejsca są np (najdłużej szukałem w Puerto de Mogan i i tak nie znalazłem :) ):
a) parkując w Las Palmas od strony dzielnicy Vegeta na calle Cordoba jest mały parking gdzie można było zaparkować za free (10 min na nogach do domu Kolumba), bliżej parkowaliśmy na niebieskich miejscach płacąc 1 euro za godzinę parkowania.
b)parkując w okolicach playa de las Canteras jest centrum handlowe Arena i tam jest parking bezpłatny, albo zaraz przed nim płatny (za 1,5 h - 0,55 e),
c) Arucas jak się jedzie do kościoła św. Sebastiana to zaraz koło kościoła są darmowe parkingi czasami trzeba poczekać kilka minut żeby się coś zwolniło. Przy fabryce rumu darmowy parking.
d) Teror 5 min od centrum na jednej z ulic znaleźliśmy darmowy parking (niestety nie pamiętam nazwy ulicy).
e) przy playa de Ingles nie znaleźliśmy darmowego parkingu, parkowanie na niebieskim miejscu poprzez wrzucenie monet do parkometru (widziałem mandaty za szybą więc chodzą i sprawdzają)
d) przy wydmach w Maspalomas był problem ale zaparkowaliśmy w pobliżu Hotelu Riu gdzie jest dobre zejście na wydmy ale udało się też na darmowym miejscu (niedaleko calle espana)
e) Puero de Mogan tutaj nie było szans na darmową miejscówkę, zaparkowaliśmy na parkingu i za ponad 3h wyszło 6 euro (najdroższy parking w trakcie całego pobytu, pewnie dało by się taniej ale kompletnie nie było gdzie zaparkować więc wjechałem na podziemny parking)
f) playa de Amadores tutaj szukaliśmy chwilę, chyba nie do końca poprawnie ale dokleiliśmy się do jednego z krawężników jak 10 innych samochód i darmowy parking (jedyne miejsce gdzie zaparkowałem i się zastanawiałem czy poprawnie)

Bezpieczeństwo:
- wszystko super, odwiedziliśmy w środę targ w Vecindario więc tutaj plecaki na brzuch i tyle z środków ostrożności (targu nie polecam).

Miejsca które zwiedziliśmy to m.in:
- Wydmy w Maspalomas (wejście przy hotelu Riu) - super wrażenie pomimo tego że osobiście byłem na Saharze,
- Puerto de Mogan (spacerowanie po uliczkach i porcie, stwierdzenie, że to Wenecja GC jest moim zdaniem mocno przesadzone, w miarę spoko plaża). Polecam knajpę La Cucina (włoska bardzo dobre tiramisu).
- Mogan (mała klimatyczna miejscowość, 8 km od Puerto więc warto się wybrać, wpadliśmy na kawkę i wróciliśmy)
- Aguimes (mała miejscowość w stylu kanaryjskim na 2h wypad dobre rozwiązanie),
- Las Palmas ,tutaj trzeba podzielić na dwie części południową (Vegueta) i północną okolice Playa de las Canteras - mnie się bardziej podobała południowa część z klimatycznymi uliczkami i ładnymi zabytkami, do tego spacerowałem wzdłuż wybrzeża i też ma to swój klimat (spora ilość krabów na kamieniach wzdłuż wybrzeża), Północ też spoko aczkolwiek spodziewałem się trochę więcej biorąc pod uwagę opinie, że las Canteras to najładniejsza miejska plaża w Europie.
- Arucas (bardzo ładny i kościół - podobny do tego w Barcelonie, i największa w Europie fabryka rumu - bardzo polecam wejść, oprowadzała nas Polka to trochę później pogadaliśmy).
- Teror (małe klimatyczne miasteczko w stylu Kanaryjskim, naprawdę warto zobaczyć zwłaszcza Kościół i pospacerować po uliczkach)
- Ogród Botaniczny fajny przerywnik z ciekawym połączeniem z inną atrakcją wygasłym wulkanem (Caldera de Bandama).
- Caldera de Bandama, wygasły wulkan i wzniesienie koło niego (punkt widokowy) bardzo ładne widoki i co najważniejsze można wjechać na samą górę samochodem osobowym, idealne połączenie z ogrodem botanicznym do zwiedzania.

Praktyczne wskazówki:
- Trafiliśmy na paradę karnawałową w Las Palmas (obserwowaliśmy mniej więcej z ulicy na wysokości Katedry Św. Anny ) - w tym roku było 120 pojazdów. Ludzie przebranie praktycznie we wszystko, od opakowania gumy orbit, przez sygnalizator drogowy poprzez superbohaterów. Mega polecam się wybrać!.
-W okresie zimowym na GC przypada sezon ale też bywa różnie z pogodą. Potwierdziło się, że im bardziej na północ to tym zimniej i większa szansa na chmury. To zależy od pogody i ciężko generalizować, jak ktoś się nastawia na plażowanie to proponuje południe, jak ma samochód i nie jest problemem się przemieszczać to praktycznie każda miejscówka dobra, nasze Cruce Arinaga było idealne.
- korzystaliśmy z nawigacji google i czas pokazywany na tej mapie był czasem rzeczywistej jazdy.
- Pogoda jaką mieliśmy to od 19 do 25 stopni (raz padało w nocy i w dniu kiedy wyjeżdżaliśmy lało). Tak to krótki rękaw, krótkie spodenki czasami długie, jakiś cienki polar w razie "W". Można było się spokojnie opalać czy kąpać.
- Najlepsze pamiątki są w sklepikach o nazwie Kaktus w Las Palmas, Arucas, Teror.
- Plaże: byliśmy na Playa de las Canteras, Playa de Arinaga, Playa de San Agustin, Playa de Ingles, Playa de Amadores, Playa de Mogan. Najlepsza z nich to zdecydowanie Playa de Amadores IMO.

Jakbyście mieli jakieś pytania to proszę o wiadomość prywatną. Jak sobie coś przypomnę jeszcze to dopiszę.
 Profil Relacje PM off
brzewa lubi ten post.

Grudniowy wypoczynek w Egipcie 🏝️ 5* All inclusive w Marsa Alam za 1429 PLN 🐫🏺 Grudniowy wypoczynek w Egipcie 🏝️ 5* All inclusive w Marsa Alam za 1429 PLN 🐫🏺
Zimowy wypoczynek na Maderze 🌞 4* hotel blisko plaży w Machico za 1984 PLN 🌊 Zimowy wypoczynek na Maderze 🌞 4* hotel blisko plaży w Machico za 1984 PLN 🌊
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości