Forum strony Fly4free.pl
https://www.fly4free.pl/forum/

Gijon, wiecie co oni robią?
gijon-wiecie-co-oni-robia,1255,77096
Strona 1 z 1

Autor:  gmak [ 24 Lip 2015 18:08 ]
Temat postu:  Gijon, wiecie co oni robią?

Takie zdjęcie przyszło w newsletterze i kilkanaście minut szukałem zanim zgadłem o co chodzi:

Załącznik:
adv-RMBES-600x500-23072015-gijon.jpg
adv-RMBES-600x500-23072015-gijon.jpg [ 106.87 KiB | Obejrzany 2269 razy ]

Autor:  namteH [ 24 Lip 2015 18:13 ]
Temat postu:  Re: Gijon, wiecie co oni robią?

nalewają cydru do szklanki.

Autor:  gmak [ 24 Lip 2015 18:20 ]
Temat postu:  Re: Gijon, wiecie co oni robią?

Prawidłowa odpowiedź, chcą ten cydr trochę zbąbelkować.

Autor:  namteH [ 24 Lip 2015 18:23 ]
Temat postu:  Re: Gijon, wiecie co oni robią?

spienić

Autor:  chartsman [ 16 Sie 2015 11:59 ]
Temat postu:  Re: Gijon, wiecie co oni robią?

Tutaj tak się go właśnie pije. W każdej knajpie sprzedają cydr na butelki, jednak to kelner go regularnie co kilka minut nalewa niewielkimi ilościami z odległości równej rozpiętości obu dłoni i wedle tradycji powinno się jednym haustem je wypijać. Okoliczne bary mają w dodatku takie specjalne kubełki (przypominające nieco popielnice), nad którymi kelner umieszcza szklankę lejąc ten cydr, jako że w sposób oczywisty część się zawsze troszkę rozlewa na boki. W Gijón mamy nawet swoisty pomnik wykonany z butelek cydru.

Autor:  miki_fly [ 16 Sie 2015 12:06 ]
Temat postu:  Re: Gijon, wiecie co oni robią?

I i tak niestety przynajmniej połowa tego trunku ląduje na ziemi, po chwili klejąc się i wydając charakterystyczny zapach :) spróbować warto, chociaż kupiony w sklepie (dokładnie taki sam jak w knajpach tylko duuuużo tańszy) i pity prosto z butelki jak dla mnie smakował tak samo, chociaż z drugiej strony smakoszem zdecydowanie nie jestem.

Autor:  chartsman [ 16 Sie 2015 12:15 ]
Temat postu:  Re: Gijon, wiecie co oni robią?

Zależy od miejscówki, u mnie na osiedlu spokojnie za 1 euro można całą butelkę w praktycznie każdym barze dostać, przy plaży wiadomo, że będzie drożej. A swoją drogą, że tradycja jest tradycją, a nie zawsze najlepszą formą degustacji. Jak dla mnie cydr rozkłada każde piwo na łopatki, choć i tak chyba najwierniejszy będę winom. Tyle że akurat w Asturii obok cydru po prostu nie da się przejść obojętnie. :D

Strona 1 z 1 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/