Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 357 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 18  Następna
Autor Wiadomość
#221 PostWysłany: 31 Sty 2016 16:44 
Awatar użytkownika

Loty: 347
Kilometry: 646 645
niebieski
p27 napisał(a):
Kasica88 napisał(a):
I ostatnie, typowo piwne miejsce, zdecydowanie najlepsze z craftowym piwem w Pradze (15 kranów+wybór butelkowych) : http://www.zubatypes.cz/cs/co-cepujeme
Miejscówka trochę oddalona od centrum, tamwaj bodajże 22 z Vaclavskich Namesti.

Oj, polemizowałbym z tym najlepszym miejscem. Jest sporo opinii o podawaniu tam skwaśniałego piwa (za wolno schodzą beczki i piwo kwaśnieje).
Myślę, że lepszym pomysłem (+ łatwiejszy dojazd) jest odwiedzenie BeerGeek Bar (Vinohradská 988/62, koło stacji metra Jiřího z Poděbrad) http://beergeek.cz/

Z mojego weekendowego doświadczenia akurat pies wydał mi się najlepszy i był mi polecony przez znajomego Czecha, byłam bardzo zadowolona z degustacji. O BeerGeek nie wiedziałam, ale jak jeszcze wpadne do Pragi to na pewno sprawdzę:)
Generalnie niełatwo było nam znaleźć miejsce, przynajmniej w centrum, gdzie można było dostać coś poza Pilsnerem, Kozelem etc.

#222 PostWysłany: 31 Sty 2016 16:56 

niebieski
To jeszcze dorzucam Kulový Blesk (Sokolská 1499/13, niedaleko metra I. P. Pavlova). Tutaj oprócz dużego wyboru ciekawych piw dochodzi jeszcze dobra kuchnia. http://www.restauracekulovyblesk.cz/
 Relacje PM off  

#223 PostWysłany: 31 Sty 2016 17:13 
Awatar użytkownika

niebieski
A na piwo ciekawa jest Tlustá Koala, Senovážná 8:)
Fajny wystrój, dobre piwo i lokalizacja nieopodal metra Náměstí Republiky.

#224 PostWysłany: 31 Sty 2016 18:00 

niebieski
genselecta napisał(a):
Polecam http://www.havelska-koruna.cz/, na starym mieście, ceny bardzo przyzwoite, jedzenie bardzo dobre! Taki czeski bar mleczny. Ludzi MEGA dużo. za obiad 2 daniowy dla 2 osób plus 2 piwka zapłaciłem 40-45 zł:) Więc cena baaardzo przyzwoita.

Do tej jadłodajni, chcąc się tani stołować w Pradze, chyba po prostu trzeba pójść i samemu sprawdzić czy komuś ten lokal pasuje czy nie. Mi na przykład ten lokal całkowicie nie podszedł.

A co do miejsc z jedzeniem, to jeszcze budżetowo można zjeść w Ikei;) I są tam także wysmażane sery. Ceny z tego co pamiętam porównywalne z tymi w PL.
 Relacje PM off  

#225 PostWysłany: 31 Sty 2016 18:17 

niebieski
Akurat w Pradze sensu żeby jechać do IKEI specjalnie na jedzenie nie widzę. W centrum ciekawą opcją są stołówki Uniwersytetu Karola, które są położone w różnych punkach (głównie w centrum). Otwarte najczęściej w godzinach 10.45-14.30 (w piątki krócej, do ok. 14). Nawet bez zniżki dla studentów UK ceny są atrakcyjne, za zupę i drugie danie (najczęściej do wyboru z 4-5 możliwości) i herbatę trzeba zapłacić 75-85 Kc. Mapka tutaj (stołówka=menza): http://kam.cuni.cz/KAM-4.html
 Relacje PM off  

#226 PostWysłany: 31 Sty 2016 19:36 
Awatar użytkownika

niebieski
irie86 napisał(a):

Przy placu Wacława pub, który naprawdę warto odwiedzić. Pod Vytopnu.

Knajpa jak knajpa. Jedyne co to fajną sprawą jest sposób dostarczania piwa - kolejką. Samego piwa mały wybór a i jakość jedzenia poszła w dół.

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka
 Relacje PM off  

#227 PostWysłany: 31 Sty 2016 20:05 
Awatar użytkownika

Loty: 218
Kilometry: 137 159
niebieski
Jeśli kogoś z Was naszłoby na opuszczenie centrum, to w okolicach Vysehradu jest fantastyczny browar-restauracja "U Bansethů". Piwo wybitne a kaczka, którą podają, powinna mieć osobną gwiazdkę Michelin ;-)

http://www.ubansethu.cz

Adres: Táborská 389/49, 140 00 Praha-Nusle
2 ludzi lubi ten post.

#228 PostWysłany: 16 Lut 2016 13:16 
Awatar użytkownika

niebieski
W ciągu ostatnich 2 lat sześć razy byłem na kilkudniowych wyjazdach do Pragi i zawsze stołowałem się U Houdku, nie też inaczej było podczas walentynek, ale największe moje zdziwienie było z ilości Polaków, którzy byli podczas naszego obiadu (stanowili większość na sali). Z ich głośnych rozmów wynikało, że są tutaj po raz pierwszy, Reklama fly4free jednak robi swoje. A co do jedzenia jak zawsze rewelacja a piwko najlepsze pod słońcem :D
 Relacje PM off  

#229 PostWysłany: 16 Lut 2016 16:20 

Podczas ostatniego pobytu w Pradze sprawdziłem kilka miejsc. Niewątpliwie z czystym sumieniem polecić mogę "U Magistra Kelly" - za 200 CZK można się naprawdę dobrze najeść, wliczając w to oczywiście Pilsnera ;) No i dodatkowo przewijające się tu kilka razy "U Bansethu" - 1/4 kaczki kosztuje tam bodajże 109 CZK, Pilsner bodajże 35 CZK (schłodzony do 6 stopni Celsjusza - wyśmienity!). Podobno w tym drugim przypadku ciężko o miejsce, jednak nam się jakoś udało. Ze względu na fakt, że jest to knajpa raczej na uboczu, to stołują się tam głównie "lokalsi". :)
 Relacje PM off
Raphael lubi ten post.

#230 PostWysłany: 16 Lut 2016 16:51 

Loty: 56
Kilometry: 73 864
niebieski
jarekrk napisał(a):
Ostatnia restauracja jaką chcieliśmy odwiedzić to V cipu na Michalskiej:
Byliśmy tam w czwartek wieczorem o dziwo bardzo mało ludzi w środku, Żona zamówiła ćwierć kaczki z knedliczkami mega tania (125 koron), ja zamówiłem sobie stek po bawarsku z bekonem (159koron) bardzo dobre jedzenie, personel trochę trzeba było pogonić bo ani karty nam nie dali sami, ani nie palili się z rachunkiem, oprócz tego super wszystko

Również mogę polecić, my nie mieliśmy nawet problemów z obsługą :)

Drugie miejscem, gdzie można smacznie i w przyzwoitych cenach zjeść - restauracja U Parlamentu (niedaleko metra Staromestska): https://pl.tripadvisor.com/Restaurant_R ... hemia.html
Minus - nie można płacić kartą (a przynajmniej nie można było w kwietniu zeszłego roku).

Bardzo fajne uliczne jedzenie kupowaliśmy na lokalnym mini bazarku (Tylovo namesti, ale podejrzewam, że jest takich miejsc sporo) - bramboraky i bramborove placky z różnymi dodatkami (typu kapusta, boczek itp.), które sprzedawczyni na życzenie podgrzewała w mikrofali.
 Relacje PM off  

#231 PostWysłany: 16 Lut 2016 17:34 

niebieski
grz3slaw napisał(a):
No i dodatkowo przewijające się tu kilka razy "U Bansethu" - 1/4 kaczki kosztuje tam bodajże 109 CZK, Pilsner bodajże 35 CZK (schłodzony do 6 stopni Celsjusza - wyśmienity!)

Pilsnera w miejscu gdzie mają własny browar? Drzwi obok jest Sousedský pivovar Bašta, kaczkę serwują tę samą ;)
 Relacje PM off
Raphael lubi ten post.

#232 PostWysłany: 16 Lut 2016 17:53 

Nie wiedziałem, że w pubie również kaczkę serwują. A w związku z tym, że z panną byłem i ona już nie chciała "piwkować", to stwierdziłem, że pub odwiedzę następnym razem :)
 Relacje PM off  

#233 PostWysłany: 16 Lut 2016 18:17 

niebieski
Podsumowanie weekendu:

Mlejnice - wyśmienity gulasz, dziewczyna jadła kaczkę i nie do końca była zadowolona. Knajpka pełna, my akurat zajęliśmy ostatnie wolne miejsce, ale rotacja gości była dość spora, więc zawsze można chwilę poczekać. Dziewczyna była trochę zdziwiona, bo chciała żebym jej wziął piwo z sokiem, stwierdziłem że sama ma to kelnerowi powiedzieć. Ten zrobił dziwne oczy i zaproponował jabłkowy i pomarańczowy, więc jednak zrezygnowała :lol:

Vytopna - kolejki robią naprawdę fajny efekt, ludzi tłum, musieliśmy chwilę poczekać w kolejce, dużo dzieciaków. Jedzenie niezłe, piwko dobre. Dziewczyna jadła gulasz, a ja chciałem kotlet w panierce z sezamu (czy jakoś tak), ale kelner niezapisał tego i przynieśli mi jakieś inne mięso z ziemniakami i sosem, wyglądało spoko więc zjadłem bez protestowania i było bardzo dobre. Pytałem innego kelnera gdzie jest ubikacja, to najpierw udawał, że nie wie, potem że nie mają, a na końcu poklepał mnie po plecach i powiedział że żartuje, po czym wskazał kierunek. Ot, taki folklor ;)

U Kroka - epicko. Na stronie internetowej zobaczyłem, że mają ciekawe menu walentynkowe (ale tylko na czeskiej wersji strony była o tym mowa) i tam się wybraliśmy. Wszystkie miejsca zajęta, więc siedliśmy przy barze i wypiliśmy piwko, w międzyczasie zwolnił się stolik dla nas. Zamówiliśmy grzbiet sarny w sosie wiśniowym z pastą z kasztanów i knedlikami. To była najlepsza rzecz jaką w życiu jadłem. Do tego wino, a na koniec deser w postaci ciasta orzechowego. Wyszła mi z tego romantyczna kolacja, a za całość (piwo, lampka wina, danie główne i deser) dla dwóch osób zapłaciłem niecałe 2 stówy. Szkoda, że na co dzień nie mają tego w menu, ale warto wpaść i tak, bo obserwując obsługę było widać, że znają się na swojej pracy.
zbyhu lubi ten post.

#234 PostWysłany: 22 Lut 2016 22:02 
Awatar użytkownika

Loty: 14
Kilometry: 31 648
srebrny
Ktoś polecał na forum bar bistro - to chyba żart - wygląda jak jadłodalnia , tam nie ma dobrego jedzenia,
ulica Jendrisska
 Relacje PM off  

#235 PostWysłany: 29 Lut 2016 11:45 

niebieski
Witajcie,

Przeglądam temat i widzę same knajpy, gdzie szło się w kilka osób (zazwyczaj rodzinnie).
Jadę w maju do Pragi w około 12 osób i szukam miejsc, gdzie można niedrogo i smacznie zjeść i znaleźć miejsce dla tylu osób :)
Dodatkowo może macie jakieś knajpki na wypicie piwka w fajnym klimacie (jak np. Vytopna)

Wszystko w okolicach rynku i centrum (tak wiem - centrum i tanio nie idą w parze, ale może a nuż :))

Będzie to weekend majowy i chciałbym zawczasu porezerowować stoliki, bo pewnie będą problemy z miejscem :)

Wszelkie sugestie mile widziane :)
 Relacje PM off  

#236 PostWysłany: 29 Lut 2016 12:01 
Awatar użytkownika

Loty: 210
Kilometry: 294 537
niebieski
"Centrum i tanio nie idą w parze" poza tym w weekend majowy w centrum Pragi i tanio, to też słabe połączenie.
Generalnie tylko Żiżkov...a tam knajp dużo i myślę, że można to spokojnie ogarnąć bez rezerwacji,
nawet w majowy weekend i przy 12 osobach ;)

#237 PostWysłany: 29 Lut 2016 12:04 

niebieski
Pacyfa napisał(a):
"Centrum i tanio nie idą w parze" poza tym w weekend majowy w centrum Pragi i tanio, to też słabe połączenie.
Generalnie tylko Żiżkov...a tam knajp dużo i myślę, że można to spokojnie ogarnąć bez rezerwacji,
nawet w majowy weekend i przy 12 osobach ;)

Żebyśmy się źle nie zrozumieli, nie oczekuję piwa po 30CZK czy dań po 70 CZK :)
Chodzi o to żeby nie trafić do knajpy, gdzie zedrą z nas niepotrzebnie przez to, że nie ogarnęliśmy rezerwacji odpowiednio wcześniej.
Myślę, że piwo ok 50CZK, czy dobre jedzonko w granicach 150-200CZK jest możliwe do osiągnięcia i szukam właśnie takich knajpek :)
 Relacje PM off  

#238 PostWysłany: 29 Lut 2016 13:25 
Awatar użytkownika

Loty: 210
Kilometry: 294 537
niebieski
Ja Cię dobrze zrozumiałem, ale po co zapłacić więcej, jak można mniej ;)
Za piwo w Pradze można zapłacić 25 CZK lub 250 CZK, bo tyle właśnie
kosztuje piwo pod Orlojem. I na piwo i jedzenie polecam Żiżkov, na przykład
okolice stacji metra Jiriho z Poberad. Duży wybór piwa jest w Beer Geek.
Fajne jedzonko i dobre piwko w Los u Oslu ;) Ale knajp na Żiżkovie jest
masa. Knajp w ścisłym centrum nie będę polecał, ale faktycznie dla 12 osób
w centrum w weekend majowy, to chyba warto porezerwować.

#239 PostWysłany: 23 Kwi 2016 15:33 

Loty: 41
Kilometry: 73 062
Zbanowany
niebieski
Poleci ktoś z was jakąś fajną kawiarnię w Pradze? Lokalizacja nie gra roli.
 Relacje PM off  

#240 PostWysłany: 25 Kwi 2016 16:29 

niebieski
Pacyfa napisał(a):
Ja Cię dobrze zrozumiałem, ale po co zapłacić więcej, jak można mniej ;)
Za piwo w Pradze można zapłacić 25 CZK lub 250 CZK, bo tyle właśnie
kosztuje piwo pod Orlojem. I na piwo i jedzenie polecam Żiżkov, na przykład
okolice stacji metra Jiriho z Poberad. Duży wybór piwa jest w Beer Geek.
Fajne jedzonko i dobre piwko w Los u Oslu ;) Ale knajp na Żiżkovie jest
masa. Knajp w ścisłym centrum nie będę polecał, ale faktycznie dla 12 osób
w centrum w weekend majowy, to chyba warto porezerwować.

Rozumiem, że polecasz tam gdzie taniej, ale przemieścić sie w 12 osób i tracić na to czas (przy 3 dniach w Pradze) trochę mija się z celem.
Jeżeli ktoś ma jakąś fajną knajpkę godną polecenia, proszę o info.

Byłem z żoną przed rokiem w miejscu gdzie były kadzie i można było zamówić takie duże (wysokie) naczynie z kranikiem i samemu sobie dolewać piwka.
Było to w okolicach placu Wacława, kojarzy ktoś?
 Relacje PM off  

[ 357 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 18  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 0 gości