Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 17 Sty 2023 23:49 

Potrzebuje porady. Będe chciał jednego dnia zrobć taką trase: Valbona (bus) - Fierza (łódka) - Lumi i Shales (łódka) - Koman (bus) - Szkodra.

Poszukuje informacji o transporcie na tych odcinkach, o której wyjeżdząją jakieś busy z Valbony do Fierzy, czy w Fierza są łódki którymi można od ręki popłynąć na Lumi I Shales i wrócić do Koman, o której odjeżdża ostatni bus z Koman do Szkodry.

Znalazłem tylko info o promach Fierza - Koman, które wypływają o 6:00 i 13:00

Jakieś pomysły jak to zrobić ? jak to na miejscu tam wygląda >
 Profil Relacje PM off  

Okazja w Aegean Airlines 😍 Tanie loty do Iraku od 542 PLN 🔥 Okazja w Aegean Airlines 😍 Tanie loty do Iraku od 542 PLN 🔥
🌴 Egzotyczna Sri Lanka w all inclusive 🍹 12 dni w hotelu przy plaży za 4778 PLN 🌴 Egzotyczna Sri Lanka w all inclusive 🍹 12 dni w hotelu przy plaży za 4778 PLN
#2 PostWysłany: 19 Sty 2023 17:28 
Awatar użytkownika

niebieski
Co prawda parę lat temu, ale z Bajram Curri do Szkodry wyglądało to tak:
W Bajram Curri Pani w biurze podróży (jedyne miejsce, po odwiedzeniu ładnych paru, gdzie coś się dowiedziałam) powiedziała mi, że jak są chętni mieszkańcy to facet, który ma busa zawozi ich na prom. I zazwyczaj siedzi w tej o tam knajpie, to "niech Pani pójdzie i zapyta". W knajpie faceta nie było, ale "niech Pani powie gdzie nocuje, to jak się pojawi to damy mu znać". Po paru godzinach facet dzwoni do mojej noclegowni i informuje, że co prawda nikt nie jedzie, ale może mnie samą zawieźć za nieco wyższą (ale nie absurdalną) stawkę. I rano się stawił. A przy promie pojawiło się jeszcze parę osób z Valbony, jak dobrze pamiętam też takim bardziej prywatnym transportem przyjechali.

Żadnych innych łódek poza promem Fierza-Komani nie widziałam ani o nich nie słyszałam. A w Koman, jeśli chodzi o godziny odjazdu busa, to były one następujące: jak się ludzie wysypali z promu i załadowali do busa to on odjechał.

Nie wiem czy to Ci pomoże, ale może da jakiś ogląd sytuacji. No i coś mogło się zmienić od tego czasu, ale za bardzo bym się nie nastawiała.
 Profil Relacje PM off
Marcin Cy uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 19 Sty 2023 20:59 

złoty
Byłem w zeszłym roku, ale przepłynęliśmy promem w te i we wte z Koman do Fierze, byliśmy własnym autem, więc nie znam odpowiedzi na wszystkie Twoje pytanie.
W każdym razie z tego, co wiem, to nie ma żadnych regularnych linii do Lumi i Shales. Można tam popłynąć tylko w ramach zorganizowanej wycieczki.

W zeszłym roku regularne linie promowe między Fierze a Koman były dwie:
Berisha https://komanilakeferry.com/en/, rozkłady są na stronie,
i Rozafa - prom płynął równolegle z naszym i był znacznie bardziej pusty, pewnie dlatego, że nie dało się go "zarezerwować" przez internet.

Berisha niby zaleca rezerwację przez internet, ale w przypadku pasażerów bez auta to trochę ściema - rezerwacja to zwykły mail, płaci się i tak dopiero w gotówce na pokładzie, wchodzi kto chce, więc równie dobrze można bez tej "rezerwacji".

Widzę na ich stronie, że oferują wycieczki do Lumi i Shales (https://komanilakeferry.com/en/tours/shala-river-tour/), więc być może da się z nimi jakoś dogadać, że popłynie się z taką wycieczką, a w powrotnej drodze gdzieś wysadzą, gdzie się będzie dało złapać prom w drugą stronę. Ale podejrzewam, że taka kombinacja będzie raczej możliwa w kierunku z Koman do Fierze niż odwrotnie.
 Profil Relacje PM off

#4 PostWysłany: 19 Sty 2023 22:49 

niebieski
Też robiliśmy tę trasę autem, posiłkując się https://komanilakeferry.com/en/. Natomiast z tego, co pamiętam to część ludzi brała prom, bez auta.
Swoją drogą jak szukaliśmy transportu po Albanii, to natknąłem się na wycieczki, które przewoziły przez jezioro Koman, oczywiście posiłkując się promami, ale zawoziły aż do Valbone i z powrotem. Te wycieczki to sam transport był. Ostatecznie zdecydowaliśmy się na samochód, bo wygodniej.
 Profil Relacje PM off

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość