Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.



Wikipost
ESTA krok po kroku

http://www.wykop.pl/ramka/5272353/esta- ... -po-kroku/


 [ 472 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 20, 21, 22, 23, 24  Następna
Autor Wiadomość
#441 PostWysłany: 24 Paź 2022 19:49 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 Lis 2010
Posty: 6041
Loty: 228
Kilometry: 534 135
@JanuszJanuszewski mały OT - ale wodospad wygląda lepiej od strony kanadyjskiej 8-)
_________________
Image

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/ | Serduszka i piwo :D
Góra
 Relacje PM off
JanuszJanuszewski lubi ten post.
JanuszJanuszewski uważa post za pomocny.
 
 
#442 PostWysłany: 24 Paź 2022 20:24 

Rejestracja: 13 Lis 2018
Posty: 2398
złoty
Annax88 napisał(a):
Witam, podróżowałam do USA na ESTA kilkakrotnie w tym roku (podróż biznesowa). Ostatnia podróż w październiku nie doszła do skutku z powodu kontroli w Londynie. Urzędnik zaczął nas wypytywać o cele podróży i pytał się czemu tak często latamy. Ostatecznie zmienił nam status ESTA i nie wpuścił nas na pokład samolotu do USA. Powodem było to, że skoro lecimy biznesowo, to powinniśmy mieć mieć wizę biznesową, a nie latać na ESTA. Pytanie brzmi: czy jeżeli został zmieniony status ESTA (w którym jest napisane, że nie mogę już podróżować do USA na ESTA), to czy mogę wyrobić nową ESTA jeżeli tamta jeszcze nie skończyła ważności?


Dziwne to... O tyle bardziej, że w Londynie nie ma pograniczników z USA. Dokumenty sprawdzają pracownicy linii, lub inni kontraktorzy.
- Chyba, że coś się zmieniło???
Oni mogą nie wpuścić do samolotu, ale raczej nie mają możliwości zmiany statusu ESTA.
Tak jak pisał @SPLDER, ESTA dotyczy również podróży biznesowej. Może jakoś inaczej określiłaś swój cel podróży?
Góra
 Relacje PM off  
 
#443 PostWysłany: 24 Paź 2022 20:26 

Rejestracja: 20 Paź 2019
Posty: 1880
złoty
JIK napisał(a):
@JanuszJanuszewski mały OT - ale wodospad wygląda lepiej od strony kanadyjskiej 8-)
Mały OT

Po kanadyjskiej stronie pewnie nie ma 50 hoteli, kasyn, diabelskiego młyna, popkornu i temu podobnych
Góra
 Relacje PM off
JanuszJanuszewski lubi ten post.
 
 
#444 PostWysłany: 15 Lis 2022 14:44 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 Lip 2018
Posty: 58
Loty: 233
Kilometry: 347 880
Hej mam ważną ESTA do 01.03.2023, granicę będę przekraczał lądowo 25.02, i wylot dalej i bilety mam kupione na 01.03.2023, czyli na dzień końca Esty, czy radzicie robić nowy wniosek ? hm?
Góra
 Relacje PM off  
 
#445 PostWysłany: 15 Lis 2022 18:44 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 Mar 2020
Posty: 17
Loty: 6
Kilometry: 17 108
-- 15 Lis 2022 18:34 --

Esta ważna jest dwa lata, myślę, że pobyt w tej dacie też się liczy. Lepiej wyrób nową, bo możesz zostać niewpuszczony do Stanów.
Przy odprawie sprawdzają wszystko i dopiero wbijają w paszport właściwą wizę ważną trzy miesiące. Nie ryzykuj.

-- 15 Lis 2022 18:44 --

JanuszJanuszewski napisał(a):
Jeśli ktoś jest z wizą eTA w Kanadzie i chce zobaczyć wodospad Niagara po amerykańskiej stronie to musi wyrabiać na granicy miedzy Kanadą i USA wizę ESTA? Czy to jest kosztowne i ma sens?

Nie wyrobisz ESTY dom USA będąc w Kanadzie.
W czasie wyrabiania tego dokumentu jest pytanie, czy jesteś w tym czasie w PL. Po IP komputera wywali nie da rady złożyć wniosku. Ja byłem w Stanach i pojechałem z Florydy do Buffalo nad Niagarę. Nie wiedziałem, że tam dotrę i zobaczyłem Niagarę ze strony USA. Nie ryzykowałem wyrabiania ESTY do Kanady, bo pamiętałem o tym pytaniu we wniosku a oni wszystko potrafią wychwycić i wolałem nie mieć w przyszłości kłopotów z wizą.
Góra
 Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
JanuszJanuszewski uważa post za pomocny.
 
 
#446 PostWysłany: 02 Sty 2023 00:14 

Rejestracja: 06 Lis 2018
Posty: 54
Złożyłam wniosek o ESTA, tylko teraz uświadomiłem sobie, że wpisałem tylko jedno imię z paszportu zamiast dwóch? WIe ktoś jak można to poprawić?
Góra
 Relacje PM off  
 
#447 PostWysłany: 02 Sty 2023 09:37 
Site Admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 Maj 2011
Posty: 8802
Złożyć drugi wniosek, a ten olać
Góra
 Relacje PM off  
 
#448 PostWysłany: 03 Sty 2023 12:50 

Rejestracja: 03 Sty 2023
Posty: 1
Mam pytanko. Obecnie mam zatwierdzoną ESTE ale podczas składania zoznaczyłem ze będę leciał tranzytem. Teraz plany się zmieniły u planuje na miesiąc zostać w USA.
Czy muszę na nowo wyrobić ESTE aby móc zostać w Stanach?
Góra
 Relacje PM off  
 
#449 PostWysłany: 03 Sty 2023 13:21 
Site Admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 Maj 2011
Posty: 8802
Nie, o ile nie zamierzasz np. pracować na miejscu - do tego potrzebna jest wiza
Góra
 Relacje PM off  
 
#450 PostWysłany: 08 Sty 2023 23:00 

Rejestracja: 09 Sie 2014
Posty: 268
niebieski
Przejrzałem cały temat ale nie znalazłem takiej kombinacji:
Transfer w USA. Ja mam wizę B1/B2 (swoją droga w starym paszporcie, ale wiadomo, że dalej działają), żona i dziecko nie mają wizy.
Wnioskować o ESTA dla mnie też dla wygody? (zastanawiam się czy rodzina gdzie część wiza, część ESTA może trafić do różnych kolejek czy coś...)
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
#451 PostWysłany: 08 Sty 2023 23:18 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 Lis 2012
Posty: 1312
Loty: 238
Kilometry: 395 064
srebrny
Ja bym nie płacił niepotrzebnie. Transfer czy nie - to nie ma żadnej różnicy. Też tak samo leciałem, ja na wizie, reszta rodziny z ESTA. Na EWR po prostu podchodziliśmy do stanowiska bez względu na posiadane dokumenty.
Góra
 Relacje PM off
Zeus lubi ten post.
grondo uważa post za pomocny.
 
 
#452 PostWysłany: 08 Sty 2023 23:20 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 Lis 2011
Posty: 19456
W 15 lub 16 jak byłem w MIA, to mi kazali z ESTA iść do innej kolejki (do automatów) i koleżankę do normalnego stanowiska. Ale jak jesteś z rodziną to nie powinni rozdzielać.

Tym bardziej uważam ze szkoda płacić 16 USD i przy okazji może niechętnie jakiś problem stworzyć.

O coś takiego dostałem w MIA, zamiast pieczątki


Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
Góra
 Relacje PM off
grondo uważa post za pomocny.
 
 
#453 PostWysłany: 08 Sty 2023 23:37 

Rejestracja: 29 Lip 2021
Posty: 235
Loty: 64
Kilometry: 105 797
srebrny
Leciałem z kumplem w sierpniu z DUB na JFK, ja na wizie a on na ESTA, podeszliśmy po prostu razem do okienka i nas normalnie obsłużyli bez żadnego rozdzielania
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off
grondo uważa post za pomocny.
 
 
#454 PostWysłany: 09 Sty 2023 14:25 

Rejestracja: 21 Maj 2011
Posty: 290
niebieski
1. moim zdaniem jak masz wize to i tak ci ESTA nie powinni wydac bo albo jedno albo drugie. Swoja droga nie znam jednak nikogo kto w praktyce probowalby "zlamac" system
2. to, czy podchodzisz razem czy osobno z Wiza/ESTA to zalezy od lotniska, tak wiec wez pod uwage komentarze tych, co byli na "twoim" planowanym. w Denver np ci z ESTA galopowali górą do automatow, tam musieli dane wpisac i z wydrukiem do kolejki gdzie juz wczesniej byli ci z wizami (bo ich bylo mniej)
Góra
 Relacje PM off
grondo uważa post za pomocny.
 
 
#455 PostWysłany: 09 Sty 2023 17:39 

Rejestracja: 08 Sie 2013
Posty: 1809
niebieski
Dokladnie, co lotnisko to "obyczaj" - raz kieruja wszystkich do jednej kolejki, raz ESTA do innej. Swego czasu, o ile dobrze pamietam na ORD, ESTA kierowali to tej samej kolejki co Amerykanow. Kilka miesiecy pozniej juz wszyscy szli do tej samej kolejki z wizowcami, takze nie ogarniesz ;).
Góra
 Relacje PM off
SPLDER lubi ten post.
grondo uważa post za pomocny.
 
 
#456 PostWysłany: 15 Sty 2023 21:52 

Rejestracja: 07 Gru 2012
Posty: 438
niebieski
Wydaje mi się, czy kiedyś była możliwość wprowadzenia danych z ręki, a wrzucanie skanu paszportu było tylko opcją?


Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
Góra
 Relacje PM off  
 
#457 PostWysłany: 16 Sty 2023 00:18 

Rejestracja: 08 Sie 2013
Posty: 1809
niebieski
Tak, na 100% byla opcja wprowadzania danych recznie.
Góra
 Relacje PM off
hank lubi ten post.
 
 
#458 PostWysłany: 16 Sty 2023 19:16 

Rejestracja: 27 Paź 2016
Posty: 43
Jeszcze ok. dwa miesiące była taka opcja, a w piątek byłem zdziwiony, że na PC zamiast wklepać "z palca" trzeba wrzucić skan / fotę.
Notabene skan połowy danych nie wczytał i tak czy siak trzeba było wklepać.
Góra
 Relacje PM off  
 
#459 PostWysłany: 16 Sty 2023 20:40 

Rejestracja: 07 Gru 2012
Posty: 438
niebieski
Mały update, jeśli kogoś to interesuje. US point of contact oraz miejsce pobytu podałem jako Unknown, odpowiedz przyszła po 2h.
Góra
 Relacje PM off  
 
#460 PostWysłany: 16 Sty 2023 22:38 

Rejestracja: 09 Sie 2014
Posty: 268
niebieski
"Czy używasz/kiedykolwiek używałeś innych imion/nazwisk lub pseudonimu? Nie"

Czy tylko myśmy uznali (źle?:)) , że chodzi o jakieś sytuacje typu pseudonim artystyczny i pominęliśmy nazwiska poprzednie żony?:0

Edit: EN wersja mówi: "Are you known by any other names or aliases?" - więc powinniśmy spać spokojnie, szczególnie ze angielski internet tak mówi ;)
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
 [ 472 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 20, 21, 22, 23, 24  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 2 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

  
phpBB® Forum Software © phpBB Group