Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 78 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 14 Sie 2023 01:20 

niebieski
@sanchopan
1. W Dubaju nigdy nie ma problemu z taksówkami, to nie Singpur że pada deszcz :) Zawsze możesz zamówić zwykłą taxi na 6 osób przez aplikacje Careem (Hala Max), lub skorzystać z nieco bardziej komfortowej opcji także przez Careem dla 6 osób. Wiadomo, że są godziny szczytu, ale jak wybierasz się teraz to aż tak dużego obłożenia nie ma.
2. Przez aplikacje Careem możesz też zobaczyć ceny wynajmu samochodów. Nie korzystałem. W Dubaju wielokrotnie, czasem na kilka miesięcy korzystałem z diamondlease.com
3. Parkingi w Dubaju najlepiej opłacać z aplikacji np DubaiNow albo RTA Dubai. Pewnie w Abu Dhabi jest jakiś odpowiednik, ja opłacałem w AUH via SMS z lokalnego nr telefonu. SMSem można też w Dubaju, jest minimalnie drożej.
4. Parkowanie w centrach handlowych co do zasady jest bezpłatne np w Dubai Mall. W Mall of Emirates kiedyś był bezpłatny parking, potem płatny (chyba 3 godziny free) i potem bezpłatny. Jak jest teraz nie wiem. Płatne parkingi w miejscach typu La Mer, JBR AED 20 / godzina, chyba że wydamy AED 100 to podbiją token, wtedy 3h darmowy parking.
5. Na przeciwko Atlantisa jest cała masa miejsc parkingowych tzw publicznych, więc płatnych wg stawek RTA.
6. Tunel prowadzący do Atlantis jest bezpłatny, uwaga na limity prędkości.
7. Jeżeli zdecydujesz się wypożyczyć samochód, koniecznie zainstaluj sobie aplikacje Waze, chociaż należy do Google, to Waze jest bardziej dokładny w Dubaju od Google Maps.
8. Z dłuższych wycieczek hmm... Może być Fujairah 90 min drogi, po drodze ładne widoki, wielbłądy, niekiedy Gazelle. Najfajniej to jednak coś połączyć z noclegiem np Qasr Al Sarab na pustyni jest super. Piękne widoki po drodze, no i pięknie położony hotel.
 Relacje PM off
sanchopan lubi ten post.
sanchopan uważa post za pomocny.

#62 PostWysłany: 14 Sie 2023 10:53 

platynowy
Raffles napisał(a):
uwaga na limity prędkości.

To dotyczy całego Dubaju (i Abu Dhabi z resztą też). Jest mnóstwo fotoradarów. W szczególności na autostradach.
 Relacje PM off
sanchopan lubi ten post.

#63 PostWysłany: 24 Wrz 2023 17:31 

niebieski
A czy te wspomniane wcześniej godziny szczytu w kontekście korków, to jakie są mniej więcej, zakres godzinowy - bo pewnie tam nikt do pracy jak u nas nie jedzie na 6 czy 7 rano? ;) Kiedy najluźniej w miarę a kiedy najgorzej? :D
 Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 29 Wrz 2023 19:17 

niebieski
To zależy od okolicy. Rano są korki wszędzie praktycznie od 7 rano, przecież dzieciaki do szkoły trzeba odstawić. Po 10tej jest lepiej, potem korki od 15 - dzieci kończą szkoły, ludzie pracę 16-17. Najgorzej moim zdaniem jest o 16 w kierunku Sharjah, czyli np jakby z Mariny jechać do Downtown albo Dubai Mall.
 Relacje PM off
sanchopan lubi ten post.

#65 PostWysłany: 29 Wrz 2023 20:44 

niebieski
Dzięki - czyli trochę jednak jak u nas :)
A największe korki popołudniu/wieczorem w kierunku do Mariny - to kiedy najgorzej?
 Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 30 Wrz 2023 08:33 

niebieski
Na Marinę korek jest w tygodniu od 16-17, nawet do 19-20.
 Relacje PM off
sanchopan lubi ten post.

#67 PostWysłany: 30 Wrz 2023 08:51 

niebieski
I w takim korku to ile mniej więcej się jedzie Dubaj->Marina: godzinę, mniej, więcej...?
 Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 30 Wrz 2023 09:19 

platynowy
Polecam zrobić sobie symulacje z domu wpisując planowaną trasę w Google Maps / Waze o interesującej nas godzinie.
Ja odniosłem wrażenie że te korki w Dubaju nie są w cale takie straszne. Jak miałem pecha to traciłem może 5-10 minut względem normalnego czasu przejazdu. Ale nie będę twierdził że na tyle dużo tam jeździłem żeby się wypowiadać o średnim zakorkowaniu codziennie.
 Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#69 PostWysłany: 06 Lis 2023 12:58 

Witam wszystkich,

Za tydzień wybieram się z rodziną na tygodniowy wypad do Dubaju, czy prawo jazdy międzynarodowe jest konieczne ? czy wystarczy polskie z paszportem ?
na 1-2 dni *, jaką wypożyczalnie polecanie np. w Downtown ?
 Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 06 Lis 2023 13:18 
Awatar użytkownika

Loty: 115
Kilometry: 204 783
srebrny
Wystarczy przeczytać parę wpisów powyżej, wszystko już jest podane na tacy. Polskie prawo jazdy wystarczy
 Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#71 PostWysłany: 06 Lis 2023 14:04 

niebieski
Jestem świeżo po oddaniu auta w Hertz - lotnisko AUH, pobyt w Dubaju.
Co (nie)ciekawe, nie zapisałem sobie lokalizacji startowej na nowym Terminalu A, a nawigacja pokierowała mnie na stary terminal 1/3, gdzie zdałem auto - ale powiedzieli, że nie ma problemu (ponoć). Przejazd między terminalami odbywa się bezpłatnym Busem A15, a to spory kawalek. Więc zasadniczo nie ufajcie nawigacji, która zwykle prowadzi (jeszcze) na "AUH" na stare terminale prościej wrócić na ten właściwy. Moja wina - ale czasu mam dużo, bo wylot dopiero 6 rano (3 czasu polskiego).
Terminale 1/3 to przy A jakieś stare baraki. Ale miejsca do siedzenia mało, niestety przed security.
 Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#72 PostWysłany: 06 Lut 2024 09:08 

Czy ma ktoś może na sprzedaż kartę NOL? Chętnie odkupię dla dwóch osób żeby dostać się busem E102 z AUH
 Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 22 Kwi 2024 11:33 

To ja chciałbym jeszcze dopytać o temat biorąc pod uwagę inny aspekt - pogodę. Wybieram się do Dubaju z lądowaniem w Abu Dhabi w czerwcu na ok. tydzień.
Plan - 1/2 dni w Abu, reszta w Dubaju (połowa czasu nocleg w okolicy Downtown, połowa w okolicy Mariny).
Czy oprócz kosztów, warto wziąć pod uwagę pogodę podczas wyboru środka transportu ?
Wiem, że w czerwcu muszę się liczyć z ekstremalnymi upałami i pytanie czy w takim przypadku lepszym wydaje się wynajęcie samochodu czy może komunikacją miejską da się jakoś przeżyć i przemieszczać się między przystankami/stacjami ?
 Relacje PM off  

#74 PostWysłany: 22 Kwi 2024 11:56 

srebrny
Pisałem już o tym wcześniej. Samochód w Dubaju to średnie rozwiązanie. Najlepiej wychodzi metro i taxi lub połączenie tych dwóch opcji w zależności od tego gdzie jedziemy. Ruch jest duży, rano i po południu korki, problemy z parkowaniem szczególnie w Marinie. Jeżeli nie masz w planie jeździć gdzieś dalej poza miasto to moim zdaniem nie warto wypożyczać.
 Relacje PM off  

#75 PostWysłany: 22 Kwi 2024 12:29 

Loty: 49
Kilometry: 75 452
Należy mieć na uwadze, że w godzinach szczytu niektóre stacje metra są bardzo zatłoczone.

Przykładowo jadąc ok. 19, na stacji Burj/Dubai Mall z wagonika, w którym byłem nikt nie wysiadł, ani nikt nie wsiadł. W środku, jak i na stacji ludzie byli ściśnięci jak sardynki.

W kolejnym dniu o podobnej godzinie wracaliśmy właśnie z Burj i od razu skierowaliśmy się na autobus, w którym finalnie z 2-3 osoby nie siedziały, więc nie było ścisku, ale trzeba swoje odstać w korkach. Z tym, że dla nas to było prawie godzinę autobusem (wygodnie siedząc), zamiast pół godziny metrem (nie licząc czasu na ewentualne dopchanie się do wagonu), więc bez tragedii.
 Relacje PM off  

#76 PostWysłany: 22 Kwi 2024 12:49 

Pierwotnie plan był taki aby po przylocie do Abu Dhabi wynająć samochód na dojazd do hotelu w Abu na pierwszą noc i szybkie zwiedzenie miasta na drugi dzień (Wielki Meczet + może Corniche albo Yas).
Później kierunek Dubaj i tam zwrot samochodu i poruszanie się już komunikacją miejską.
Jeśli chodzi o Burj/Mall - nocleg chcę znaleźć w promieniu 1 km aby była opcja dojścia pieszo.
Podobnie Marina - druga połowa pobytu noclegi w samej Marinie i podobnie - co się da pieszo, reszta taxi/bus/metro.
Pytanie czy temperatury nie warunkują wszystkiego i nie lepiej poruszać się w klimatyzowanym samochodzie ?
 Relacje PM off  

#77 PostWysłany: 25 Kwi 2024 06:27 

niebieski
Ludzie różnie znoszą wysokie temperatury, ja np. w czerwcu nie planuję w ogóle wyjazdów w taki klimat. Wyłącznie zimą, ewentualnie późną jesienią lub wczesną wiosną.
Samochód w wielkim mieście zawsze oznacza pewną wygodę kosztem problemów z korkami i parkowaniem.
Jak wy znosicie upały? Sam musisz wiedzieć.
 Relacje PM off  

#78 PostWysłany: 25 Kwi 2024 09:50 

Loty: 81
Kilometry: 143 525
niebieski
W Marinie i jej okolicach , podobnie jak przedmówcy odradzam samochod. Ostatnio mieszkalem tam 5 dni i kiedy by się nie szło były tam większe lub mniejsze korki.
Metro chyba najlepiej plus ewentualny dojazd z/do jakimś Boltem .
Poza tym ze stacji metra jest dużo klimatyzowanych przejść , bo np wysiadając przy Burj idzie się kilometry w klimie do samego Dubai Mall.
 Relacje PM off
agnieszka.s11 uważa post za pomocny.

[ 78 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 1 gość