Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.



 [ 13 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 09 Kwi 2019 09:00 

Rejestracja: 18 Lis 2011
Posty: 65
Czy ktoś orientuje się, czy posiadając dowód osobisty z warstwą elektroniczną (tak jak paszport), można korzystać z automatycznych bramek granicznych, takie jak są na przykład na lotniskach Luton i Stansted? Znaki informacyjne na lotniskach informują, że można korzystać jeżeli dokument posiada specjalny znaczek (wiece, taki kwadracik z kółeczkiem). Do tej pory korzystałem z tych bramek, używając mojego paszportu. Czy z nowymi dowodami osobistymi też to przejdzie?
Góra
 Relacje PM off  
 
#2 PostWysłany: 09 Kwi 2019 09:10 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 Maj 2012
Posty: 677
niebieski
Nie, tylko paszport.
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
#3 PostWysłany: 09 Kwi 2019 09:51 

Rejestracja: 31 Sty 2014
Posty: 2196
złoty
Z założenia do tego celu mają one służyć, ale biorąc pod uwagę że takie dowody dopiero zaczęto wydawać pewnie zbyt szybko nie będą one obsługiwane w automatach.
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
#4 PostWysłany: 09 Kwi 2019 10:50 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 Sty 2013
Posty: 971
złoty
W kwietniu mają zacząć montować biometryczne bramki w Warszawie (20 na Okęciu i 5 w Modlinie) i w ministerialnej teorii mają obsługiwać e-dowody.
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off
1955845624 lubi ten post.
1955845624 uważa post za pomocny.
 
 
#5 PostWysłany: 28 Sty 2020 21:57 

Rejestracja: 28 Sty 2020
Posty: 3
Czy coś się zmieniło ? Nowe dowody maja chip z aplikacja ICAO, i odpowiednie logo ? Czy można z nowym dowodem przejść bramkę automatyczna ? Paszport mi się przeterminował ;-)
Góra
 Relacje PM off  
 
#6 PostWysłany: 28 Sty 2020 23:16 

Rejestracja: 24 Lut 2018
Posty: 417
srebrny
Odbierałem nowy dowód 20 stycznia i przy odbiorze miła Pani informowała mnie, że miało działać, ale podobno nie działa. Praktycznej wiedzy nie mam :)
_________________
Pzdr,
Krzysiekk

Image


Ostatnio edytowany przez krzysiekk86, 29 Sty 2020 01:23, edytowano w sumie 1 raz
Góra
 Relacje PM off
Abcn lubi ten post.
 
 
#7 PostWysłany: 28 Sty 2020 23:34 

Rejestracja: 10 Lut 2015
Posty: 886
złoty
Z tymi paszportami to też do końca nie zawsze tak jest, żeby działało:
- na Luton działa, ale tylko od 12-go roku życia: dzieci mniejsze "nie da się", ale...
- na Eilat Ramon: da się dla wszystkich. Przetestowałem 2 m-ce temu. Dla małych dzieci też zadziałało.
Góra
 Relacje PM off  
 
#8 PostWysłany: 28 Sty 2020 23:41 

Rejestracja: 28 Sty 2020
Posty: 3
Ale jak na stansted pójdę do bramki automatycznej z dowodem czy bez problemu można się cofnąć do zwykłej kolejki jak nie zadziała ?
Góra
 Relacje PM off  
 
#9 PostWysłany: 28 Sty 2020 23:55 

Rejestracja: 02 Mar 2012
Posty: 6276
HON fly4free
Jasne,że można .
Góra
 Relacje PM off  
 
#10 PostWysłany: 28 Sty 2020 23:56 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 Paź 2012
Posty: 524
Loty: 4
Kilometry: 4 702
niebieski
Po przylocie na Stansted widziałem właśnie że niektórzy poszli "za tłumem" z dowodami na automatyczne bramki. Musieli się wrócić.
Szczerze to jak patrzyłem jak duża jest kolejka do tych bramek to zastanawiałem się czy nie lepiej było pójść z dowodem ;-).
Góra
 Relacje PM off  
 
#11 PostWysłany: 29 Sty 2020 00:15 

Rejestracja: 28 Sty 2020
Posty: 3
yoshi
jakoś niedawno ?


Ostatnio edytowany przez Abcn, 29 Sty 2020 01:14, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
Góra
 Relacje PM off  
 
#12 PostWysłany: 29 Sty 2020 01:06 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 Paź 2012
Posty: 524
Loty: 4
Kilometry: 4 702
niebieski
Listopad
Góra
 Relacje PM off  
 
#13 PostWysłany: 29 Sty 2020 07:27 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 Sty 2013
Posty: 971
złoty
krzysiekk86 napisał(a):
Praktycznej wiedzy nie mam :)

Działa, ale tylko w Polsce.
Testowałem w zeszłym roku na wylocie na Okęciu.
Jak nie zapomnę to przetestuję po przylocie w Modlinie o ile będą czynne w tym momencie.
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
 [ 13 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 6 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

  
phpBB® Forum Software © phpBB Group