Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 13 Sie 2023 13:07 

Czy próbował ktoś z Was tej metody z szukaniem lotów przez infolinie w celu obniżenia opłat przy lotach do Azji ? Pomijając już małą dostepność widoczną online, dopłaty są rzedu 1.5.-1.8k PLN. Pamiętam że była klika lat temu fajna polska stronka na temat kupownia za mile ( nietety już jej nie ma kilka lat ) , autor pisał żeby próbować bookować poprzez infolinoe lot realizowany przez linie azjatyckie właśnie typu ANA itp... Any hints ?
 Relacje PM off  

#2 PostWysłany: 13 Sie 2023 13:43 
Awatar użytkownika

platynowy
Nie jestem pewien, czy dobrze wychwyciłem sens pytania, ale jeśli tak, to jestem przekonany, że zdecydowana większość wypowiadających się na forum w kwestii lotów za mile M&M ma za sobą co najmniej jedną rezerwację zrobioną przez telefon, bo wiadomo, że strona nie daje pełnego poglądu na loty dostępne na interesującej nas trasie (niekoniecznie do/z Azji).
Poczytaj w różnych wątkach na forum, np. na miles-more-jak-sensownie-wykorzystac-mile,1553,4661 i tam popatrz na różne rozwiązania.

Nie liczyłbym już przy tym na ANA, bo ich dopłaty mocno poszły w górę. Najniższe dopłaty do/z Azji ma obecnie LO, BR i SQ (o ile uda się znaleźć coś oferowanego przez tego ostatniego). Przy włożeniu pewnego wysiłku w poszukiwania, da się coś znaleźć na stronie, a w oparciu o to można dalej kombinować na infolinii w zakresie ewentualnych modyfikacji.
 Relacje PM off
Zeus lubi ten post.
andrzej111 uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 13 Sie 2023 14:09 

HON fly4free
Na infolinii są co do zasady te same podatki co w systemie i na stronie. Wysokość się zmienia, bo poszczególne linie zmieniają składowe, a M&M przerzuca wszystko na pasażera. Historycznie NH miała bardzo niskie, wręcz symboliczne dopłaty, ale po pandemii przywróciła bardzo wysokie opłaty paliwowe więc teraz generalnie jej loty z niewielkimi wyjątkami mają słone podatki. Grupa LH, TK podobnie. TG ma umiarkowane podatki, inne przykłady wspomniał @tropikey.

Dawniej sposobem na obniżenie podatków przy wylocie z Azji było np. rozpoczęcie podróży w HKG - nie sprawdzałem ostatnio, czy nadal jest to aktualne.
 Relacje PM off

#4 PostWysłany: 13 Sie 2023 16:06 

Rzeczywiście moze nie do konca jasno wyartykułowałem o co mi chodzi :-).
Nawiazywałem właśnie do dyskusji z wątku o którym wspominałeś t.j. miles-more-jak-sensownie-wykorzystac-mile,1553,4661
( właściwie to powinienem mój post tam umieścić , jeśli admin przeczyta to proszę o przeniesienie ).
Koledzy opisywałi że zmiana routingu przy kupnie biletu do USA ( routing przez CPH , lecąc SAS ) pozwoliła znacżaco obniżyć opłaty.
Chodziło mi dokładnie o to samo w kierunkach Azjatyckich.
Czy macie doświadczenie z jakimiś przykladowymi trasami do np. SIN, HKG, HND, ICN itp....?
Na razie przejrzę siatkę połączeń z Europy w ramach *A i będę kombinował....
 Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 13 Sie 2023 17:41 

Tutaj masz link do strony, o której pisałeś:
https://web.archive.org/web/20170305095 ... za-europa/

Część informacji już nieaktualnych, ale dużo można się i tak dowiedzieć.

Image
 Relacje PM off

#6 PostWysłany: 23 Sie 2023 20:33 
Awatar użytkownika

Loty: 245
Kilometry: 526 113
platynowy
@andrzej111 To Ci się pewnie przyda: https://www.flightconnections.com/route ... r-alliance

Najniższe dopłaty jakie znam i kierunki które na pewno dało się zarezerwować za mile.

LO - WAW, BUD / ICN, NRT
TK - IST / SIN, HKG, BKK, MNL
BR - VIE, MXP / TPE, BKK
SQ - MUC, FRA / SIN ->MNL

Kolejność nieprzypadkowa. Tak "na oko" widzę mniej więcej dostępność. LO raczej bez problemu, TK i BR bywa, SQ trudne do ustrzelenia. TG też bywa dość często, ale dopłaty jak dla mnie już nieco za wysokie.

BTW Widział ktoś może TK dostępne za mile do innych jego destynacji na dalekim wschodzie? Trochę poszperałem i znalazłem tylko SIN, HKG, MNL i BKK.
andrzej111 lubi ten post.
marcinsss uważa post za pomocny.

[ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 1 gość