Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Archipelag Bijagós
#1 PostWysłany: 02 Mar 2025 20:05 

Loty: 166
Kilometry: 435 949
srebrny
Z Bissau na wyspy dostępne są 2 oficjalne promy:
- Enxudé, który pływa od poniedziałku do soboty (8 rano w pierwszą stronę i powrót o 10),
- Bubaque, który wypływa w piątek i wraca w niedzielę (godziny wypłynięcia zależą od pływów i są podawane na bieżąco; u mnie powrót był o godz. 9). Podróż trwa około 4 godzin.

Cena do Bubaque zależy od klasy:
- 3 klasa 5 000 XOF (~32,02 PLN),
- 2 klasa 9 000 XOF (~57,63 PLN),
- 1 klasa 12 XOF (~76,84 PLN).
Czym się różni pierwsza klasa od drugiej nie mam pojęcia, ale trzecia to podróż razem z kurczakami i prosiakami :) Białasów nikt nie sprawdza i spokojnie mając bilet 3 klasy można przechodzić na inne część promu, ale często sprzedawcy dają znać, że 3 klasy już nie ma i trzeba zapłacić podatek od białasa :P Jeśli ktoś nie będzie kupował biletu RT, to bardzo pozytywna właścicielka (Francuzka) Mango Eco Lodge, załatwia bilety w promocyjnej cenie (2 500 XOF - ~16,01 PLN). Jak potem sprawdziłem, to jest 3 klasa dla dzieci (w każdej klasie dzieci płacą połowę kwoty), ale nikt tego nawet nie sprawdza. Nie wiem, czy tak jest zawsze, ale podczas karnawału na promie jest jedna wielka impreza (zespół z perkusją i gitarami, pół statku tańczy, a dookoła ludzie sprzedają i piją alkohol) - ciekawe doświadczenie :)

Inna opcja dostania się do Bubaque, to tzw. speed boat. Cena za całą łódkę to 175 000 XOF (~1 120,58 PLN) za rejs OW. Inna opcja, to poczekanie / dołączenie do łódki, gdzie są inni chętni na rejs. Wtedy cena to 30 000 XOF (~192,10 PLN), ale niestety trzeba czekać aż zbierze się grupa i jak to w Afryce, lokalsi będą cisnąć kit, że startujemy za 15 min., a w rzeczywistości start będzie za 1,5h. Rejs trwa niecałe 1,5h.
 Profil Relacje PM off
cart lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

Podróż do USA 🦅🤩 Nowy Jork i Miami w jednej podróży za 2519 PLN 🌤️👙👣 Podróż do USA 🦅🤩 Nowy Jork i Miami w jednej podróży za 2519 PLN 🌤️👙👣
Odwiedź włoskie wyspy 🇮🇹 Zbiór lotów na Sycylię i Sardynię od 164 PLN 😍 Odwiedź włoskie wyspy 🇮🇹 Zbiór lotów na Sycylię i Sardynię od 164 PLN 😍
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość