Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 798 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 36, 37, 38, 39, 40  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Transfer - bagaż
#761 PostWysłany: 20 Sty 2023 14:47 

Witam,

znalazłem taki lot do Kambodży.

Image

Nie mam dużego doświadczenia w dalekich lotach - mam pytanie - co stanie się z moim bagażem przy transferach?
Czytałem że to czy bagaż będzie przekazany między różnymi przewoźnikami podczas transferu zależy od tego, czy dane linie mają ze sobą umowy.

Czy mogę mieć pewność, że mój bagaż trafi do Phnom Penh i nie będę musiał przechodzić przez imigration np. w Singapurze (gdzie zmienia się przewoźnik z Qatar na Jetstar) żeby odebrać i nadać bagaż?

Wytłumaczcie proszę, chciałbym uniknąć stresu. Dziękuję. :)
 Relacje PM off  

#762 PostWysłany: 24 Sty 2023 18:25 

Cześć,

mam pytanie odnośnie bagażu sportowego w Turkisch. Na długich przelotach międzynarodowych do bagażu rejestrowanego mogę bez dopłat wziąć sprzęt narciarski. Mój cały bagaż to pokrowiec w któym mam deskę i wszystkie moje rzeczy. Wymiary to 180x30x30 i waga poniżej 23 kg. Czy mogę taki bagaż nadać jako bagaż rejestrowany, bez dopłat? Jeśli ktokolwiek wie z góry dziękuję za odpowiedź.
 Relacje PM off  

#763 PostWysłany: 09 Lut 2023 00:17 

Loty: 100
Kilometry: 383 500
Mam pytanie o nadanie bagażu w skomplikowanym locie.

Mam lot:
Berlin - Zurych (Swiss), nastepnie
Zurych -Nowy York (united)
oraz kolejne w united.

Oczywiscie w Skyscannerze natknalem sie na problem aby nadać. Wiadomo napisał ze moge to zrobić później, ale czy na pewno uda sie to w SWISS ? i nadam to na cały lot ?
A jak z lotem powrotnym jak zaczynam np. od United ? mam 2 raz zrobic przez united czy od razu przy 1 locie z SWISS zrobic powrót?

z góry dziekuje za pomoc
 Relacje PM off  

#764 PostWysłany: 22 Mar 2023 23:05 

Loty: 158
Kilometry: 117 483
"Baggage not checked through"

Co oznacza dokładnie ten komunikat? Jeszcze raz muszę odebrać i nadać bagaż? Potencjalny lot Polska - Stambuł - Kazachstanu, przesiadka w Stambule odpowiednio 1,5 godz, i 9 godz (identyczny komunikat dla dwóch przesiadek? Pośrednik trip.com

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.

#765 PostWysłany: 22 Mar 2023 23:12 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Kup na stronie lotniczy i będziesz miał sen spokojniejszy
 Relacje PM off  

#766 PostWysłany: 22 Mar 2023 23:35 

Loty: 158
Kilometry: 117 483
Zeus napisał(a):
Kup na stronie lotniczy i będziesz miał sen spokojniejszy

Bilet na stonie przewoźnika jest o kilkaset złotych droższy niż na OTA, a to forum odnośnie tanich/tanszych podróży. Niestety ale Twoja odpowiedź nie wnosi nic merytorycznego 👎

#767 PostWysłany: 22 Mar 2023 23:41 

srebrny
@cmmwdf
It typically means that you have to collect your baggage after your first flight and then recheck in for your next one
 Relacje PM off
cmmwdf lubi ten post.

#768 PostWysłany: 22 Mar 2023 23:43 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Czy ja wiem czy nie merytorycznego. Po ostatnich 2 tygodniach to same narzekania były na ota ludziom którzy kupili loty Turkisha tam a nie stronie przewoźnika.
Więc up to you.
 Relacje PM off
dmirstek lubi ten post.

#769 PostWysłany: 28 Mar 2023 08:46 

Cześć

Czy ktoś z Was latał z torbą Ikea DIMPA jako bagaż rejestrowany?
https://www.ikea.com/pl/pl/p/dimpa-torb ... -10056770/

Do takiej torby zmieszczą się dwa 30 litrowe plecaki z ekwipunkiem, którego nie można przewozić w bagażu podręcznym.

Co myślicie o takiej formie bagażu rejestrowanego?
 Relacje PM off  

#770 PostWysłany: 28 Mar 2023 09:38 
Awatar użytkownika

Loty: 421
Kilometry: 599 372
platynowy
2 loty odbyłem z tzw. ruską kraciastą torbą jako bagażem rejestrowanym - zapakowaliśmy do niej 4 plecaki,
Nie podarła się, kosztowała grosze na bazarze.

"Podróżować to żyć..."
 Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#771 PostWysłany: 28 Mar 2023 10:48 
Site Admin
Awatar użytkownika

Bagaż jak bagaż, pytanie czy się nie rozerwie bo nie miałem tego w ręku. Jeśli nie to jedynie bym spiął jakąś trytytką sam zamek żeby się nie rozpiął i może zostawił informacje na plecaku w razie czego czyj bagaż gdyby jednak się coś rozerwało/rozpięło i plecaki jednak wypadły
 Relacje PM off  

#772 PostWysłany: 28 Mar 2023 13:30 
Awatar użytkownika

Loty: 354
Kilometry: 407 177
srebrny
Kilka lat temu z GDN leciałem z torba bazarowa i bez problemu odbyła lot.
W GDN kazano nam nadać ją jako bagaż ponadgabarytowy i tyle.

#773 PostWysłany: 28 Mar 2023 18:51 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Tomo14 napisał(a):
2 loty odbyłem z tzw. ruską kraciastą torbą jako bagażem rejestrowanym - zapakowaliśmy do niej 4 plecaki,
Nie podarła się, kosztowała grosze na bazarze.
Też raz nadałem po większych zakupach w Maroku taka... ruska kraciasta. Kosztowała 2EUR. Wymiary jakieś 100x80x30cm. Weszło 25kg. Owinalem kilka razy szara tasma wytargowana za free razem z zakupami. Torba wytrzymała. Raczki nie. Towar dolecial w całości
 Relacje PM off
KL_user lubi ten post.

#774 PostWysłany: 28 Mar 2023 23:05 

srebrny
ta ma 25kg obciazenia, wiec moze byc lepsza

https://www.ikea.com/pl/pl/p/frakta-tor ... -90149148/

ewentualnie worek zamkniety trytytka np https://allegro.pl/oferta/worki-pp-50kg ... 3338849830?
 Relacje PM off  

#775 PostWysłany: 29 Mar 2023 07:30 

Dzięki wszystkim za odpowiedzi :)

ibartek napisał(a):
ta ma 25kg obciazenia, wiec moze byc lepsza

https://www.ikea.com/pl/pl/p/frakta-tor ... -90149148/

ewentualnie worek zamkniety trytytka np https://allegro.pl/oferta/worki-pp-50kg ... 3338849830?

Taki worek też przejdzie? a bagaż nie musi mieć uchwytu?
 Relacje PM off  

#776 PostWysłany: 29 Mar 2023 13:14 

niebieski
Raczej nie musi mieć uchwytu. Jako drugą sztukę bagażu w QR zdarzyło mi się wysłać zwykły karton i przeszedł bez problemu.
 Relacje PM off
Peter_traveler lubi ten post.

#777 PostWysłany: 29 Mar 2023 14:16 

srebrny
Na pewno nie musi mieć uchwytu.
Często widuję nadawane kartony, worki, "ruskie torby" itp.
Ponadto na niektórych lotniskach można sobie za opłatą zafoliować torbę, która wtedy często również nie ma uchwytu, bo jest pod folią.
W bagażu liczy się waga, rozmiar (za ponadwymiarowe np. deski surfingowe płaci się extra) oraz zawartość (brak niedozwolonych przedmiotów). Uchywyt, rodzaj opakowania, kolor itd. jest bez znaczenia. Bag tag naklejany jest na bagaż, niekoniecznie zaczepiany na uchwyt.
 Relacje PM off
Peter_traveler lubi ten post.

#778 PostWysłany: 31 Mar 2023 00:55 

Cześć,

We wtorek lecę z Tokio do Berlina z przesiadką w Singapurze. Oba loty obsługuje linia lotnicza Scoot. Dwa dni temu dostałem na e-mail wiadomość o treści:
Cytuj:
Your destination country has imposed duty-free restrictions under the European Union - One-Stop Service (EU-OSS) agreement which applies to all airlines operating at Changi Airport. Passengers travelling to EU countries are advised to purchase duty-free liquids, aerosols and gels in Singapore only.
Duty-free purchase that does not comply with EU-OSS restrictions will be disposed of during security control check at the boarding gate in Singapore.

Czy to dotyczy zarówno bagażu rejestrowanego jak i podręcznego? W Japonii byłem dwa miesiące i pokupowałem trochę rzeczy, zwłaszcza kosmetyków. Mam sporo past do zębów, jakieś kremy japońskie itp i czy to podchodzi pod "liquids, aerosols and gels"? Przeszukując internet można znaleźć sprzeczne informacje i sam już nie wiem czy mogę bezpiecznie to spakować do bagażu rejestrowanego czy w Singapurze każą to wyrzucić i tyle.

Z góry dziękuję za odpowiedź :roll:
 Relacje PM off  

#779 PostWysłany: 03 Kwi 2023 06:17 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Jeżeli w bagażu podręcznym przewozisz płyny/żele w opakowaniach poniżej 100ml i jest ich 10 szt. lub mniej, nie będzie problemu. Dotyczy to również rzeczy kupionych w sklepach bezcłowych na lotniskach innych niż Changi - jeżeli przekroczysz ten limit - lecą do kosza. Pod tym względem lotnisko Changi to niestety koszmar dla pasażerów przesiadających się na lot do EU bez bagażu rejestrowanego, zatem jeżeli masz rejestrowany, to wszystko załaduj do niego i nie będzie najmniejszego problemu.

#780 PostWysłany: 03 Kwi 2023 17:27 
Awatar użytkownika

Loty: 88
Kilometry: 146 460
złoty
W nawiązaniu do tego co pisał @nick. Taki widok przed kontrolą bezpieczeństwa na locie SIN-ATH scootem niedawno, a to tylko jeden z wieeelu gate-ów ;)

Szkoda ginu :roll:

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.

[ 798 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 36, 37, 38, 39, 40  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 2 gości