Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.



 [ 857 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 43  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Azuon
#61 PostWysłany: 07 Gru 2010 11:25 

Rejestracja: 27 Cze 2010
Posty: 57
zmiana proxy nie pomaga do końca, nie które połączenia nie mają aktualnej ceny
Góra
 Relacje PM off  
 
 Temat postu: Re: Azuon
#62 PostWysłany: 07 Gru 2010 11:52 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 Lip 2010
Posty: 3041
srebrny
Kamil napisał(a):
Krytyczna informacja dla użytkowników Azuona. Ryanair wysyła wnioski (1 znany mi przypadek) do dostarczycieli internetu, o blokowanie dostępu do strony http://www.ryanair.com osobom używającym Azuona, tłumacząc to generowaniem dużych obciążeń ich WWW.


można prosić jakieś bliższe szczegóły ?
_________________
"lepiej nie jechać i nie żałować niż jechać i żałować" - Tony Halik
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
 Temat postu: Re: Azuon
#63 PostWysłany: 07 Gru 2010 13:00 
Założyciel
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 Sty 2010
Posty: 4097
Loty: 459
Kilometry: 1 013 985
Jestem po dobie testów dzialania z proxy i jest źle. Gubi mnóstwo połączeń, pewnie przez timeouty. Trzeba znaleźc szybkie proxy. Jak ktos ma to będe wdzięczy za waidmośc na priv.

RW30: user nie mógł się połaczyć ze stroną Ryanaira, zadzwonił do providera i dowiedział się, że strona została zablokowana (ma stale ip) na wniosek administratora domeny (Ryanair) ze względu na generowanie dużych obciązeń witryny przez usera. Jak łatwo się domysleć, winowajcą jest Azuon.
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
 Temat postu: Re: Azuon
#64 PostWysłany: 07 Gru 2010 13:20 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 Lip 2010
Posty: 3041
srebrny
Kamil napisał(a):
Jestem po dobie testów dzialania z proxy i jest źle. Gubi mnóstwo połączeń, pewnie przez timeouty. Trzeba znaleźc szybkie proxy. Jak ktos ma to będe wdzięczy za waidmośc na priv.

RW30: user nie mógł się połaczyć ze stroną Ryanaira, zadzwonił do providera i dowiedział się, że strona została zablokowana (ma stale ip) na wniosek administratora domeny (Ryanair) ze względu na generowanie dużych obciązeń witryny przez usera. Jak łatwo się domysleć, winowajcą jest Azuon.


Kamil - no rozumiem jak to działa, raczej chodzi mi o takie rzeczy jak: kraj, miasto, provider + jeszcze ciekawe ile razy dziennie i co tym azuonem wyszukiwał - nie sądzę żeby dla paru wyszukiwań w tygodniu [jak np. w moim wypadku] RyanAir zaraz alarmował ISPa, ale mogę się mylić, stąd pytanie ;)

ogólnie uważam że to niepotrzebna panika jest, ale jakbyś podał dane o jakie pytam, to można by coś więcej powiedzieć o skali problemu ;)
_________________
"lepiej nie jechać i nie żałować niż jechać i żałować" - Tony Halik
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
 Temat postu: Re: Azuon
#65 PostWysłany: 07 Gru 2010 13:33 
Założyciel
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 Sty 2010
Posty: 4097
Loty: 459
Kilometry: 1 013 985
Poprawka - napisałem źle. Provider w rozmowie telefonicznej przekazła, że to Ryanair wyciął na swoim serwerze usera. O żadnej panice tu nie ma mowy. Chodzi o przekazanie informacji, jak reagować kazdy oceni sam. Co do usera - używał b. intensywnie.
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
 Temat postu: Re: Azuon
#66 PostWysłany: 07 Gru 2010 14:10 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 Lip 2010
Posty: 3041
srebrny
co prawda nie podałeś wszystkiego, o co pytałem, ale to mi zupełnie wystarcza, thx&pozdr ;)
_________________
"lepiej nie jechać i nie żałować niż jechać i żałować" - Tony Halik
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
 Temat postu: Re: Azuon
#67 PostWysłany: 07 Gru 2010 14:35 

Rejestracja: 22 Lis 2010
Posty: 158
Azuon działał mi wczoraj dobrze dopóki nie zacząłem zmieniać tego proxy.... (wyszukałem jakieś numerki na stronie podanej przez Kamila ale nie działało a ja szedłem spać więc wyłączyłem Azuona)

Dziś jak chcę odpalić to pojawia mi się błąd windowsowski o treści (nie działa mi cały azuon, strona Ryana działa normalnie):

Wystąpił problem z aplikacją Azuon i zostanie ona zamknięta. Przepraszamy za kłopoty.

błąd brzmi:

EventType : clr20r3 P1 : azuon.exe P2 : 2.6.3988.21070 P3 : 4cf78628
P4 : system P5 : 2.0.0.0 P6 : 4ba85929 P7 : 1b38 P8 : 75
P9 : system.uriformatexception


Reinstalacja programu nie daje nic... Czy ktoś wie o co chodzi?

PS: Czy w ogóle w sytuacji w której mam zmienny adres IP powinienem obawiać się, że Ryanair zablokuje mi połączenie z ich stroną? Przecież dziś mam jeden numer IP, za jakiś czas inny więc musieli by zablokować wszystkich w mojej sieci...?
Góra
 Relacje PM off  
 
 Temat postu: Re: Azuon
#68 PostWysłany: 07 Gru 2010 22:47 

Rejestracja: 18 Lut 2010
Posty: 109
rw30 napisał(a):
Kamil - no rozumiem jak to działa, raczej chodzi mi o takie rzeczy jak: kraj, miasto, provider + jeszcze ciekawe ile razy dziennie i co tym azuonem wyszukiwał - nie sądzę żeby dla paru wyszukiwań w tygodniu [jak np. w moim wypadku] RyanAir zaraz alarmował ISPa, ale mogę się mylić, stąd pytanie ;)

ogólnie uważam że to niepotrzebna panika jest, ale jakbyś podał dane o jakie pytam, to można by coś więcej powiedzieć o skali problemu ;)



Powiem Ci, że skala problemu jest duża, ponieważ np został zablokowany dostęp do strony Ryanair na pewnej uczelni w Polsce, która jest bardzo newralgicznym miejscem dla sieci Internet w Polsce(i sami administratorzy nie wiedząc o co chodzi, wysyłali maile z zapytaniem do operatora sieci hostującego stronę ryanair). Obecnie strona działa tylko przez proxy, co uniemożliwia rezerwację biletów)

Tak więc "nie ma to tamto"
Góra
 Relacje PM off  
 
 Temat postu: Re: Azuon
#69 PostWysłany: 07 Gru 2010 23:10 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 Lip 2010
Posty: 3041
srebrny
kronopio napisał(a):
rw30 napisał(a):
Kamil - no rozumiem jak to działa, raczej chodzi mi o takie rzeczy jak: kraj, miasto, provider + jeszcze ciekawe ile razy dziennie i co tym azuonem wyszukiwał - nie sądzę żeby dla paru wyszukiwań w tygodniu [jak np. w moim wypadku] RyanAir zaraz alarmował ISPa, ale mogę się mylić, stąd pytanie ;)

ogólnie uważam że to niepotrzebna panika jest, ale jakbyś podał dane o jakie pytam, to można by coś więcej powiedzieć o skali problemu ;)



Powiem Ci, że skala problemu jest duża, ponieważ np został zablokowany dostęp do strony Ryanair na pewnej uczelni w Polsce, która jest bardzo newralgicznym miejscem dla sieci Internet w Polsce(i sami administratorzy nie wiedząc o co chodzi, wysyłali maile z zapytaniem do operatora sieci hostującego stronę ryanair). Obecnie strona działa tylko przez proxy, co uniemożliwia rezerwację biletów)

Tak więc "nie ma to tamto"


co znaczy 'newraligicznym miejscem dla sieci internet w polsce' ? prowadzą działalność komercyjną jako ISP czy jak ? ;)
_________________
"lepiej nie jechać i nie żałować niż jechać i żałować" - Tony Halik
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
 Temat postu: Re: Azuon
#70 PostWysłany: 08 Gru 2010 00:04 

Rejestracja: 18 Lut 2010
Posty: 109
znajduje się tam bardzo ważny serwer :)
Góra
 Relacje PM off  
 
 Temat postu: Re: Azuon
#71 PostWysłany: 08 Gru 2010 00:09 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 Lip 2010
Posty: 3041
srebrny
a no tak, to wszystko wyjaśnia ;)
_________________
"lepiej nie jechać i nie żałować niż jechać i żałować" - Tony Halik
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
 Temat postu: Re: Azuon
#72 PostWysłany: 08 Gru 2010 18:55 

Rejestracja: 24 Paź 2010
Posty: 9
" bardzo ważny serwer" "na polskiej uczelni" jako "newraligicznym miejscem dla sieci internet w polsce"

Jak to czytam to normalnie jakbym jakaś teorie spiskowa czytał... :lol:

Generalnie nie ma takiej możliwości aby admin strony www zgłosił się do ISP i powiedział mu: "masz odciąć dostęp temu i temu userowi (ip)".
Jedyne co może taki admin zrobić to wpisać dane ip albo pule ip na swoja "black liste" i blokować dostęp danemu IP z poziomu swojego własnego serwera...

Także moja rada jest taka:
działajcie tak jak działacie... nie wpisujcie żadnego proxy :)
Proxy spowoduje tylko spowolnienie wyszukiwania i gubienie połączeń...

BTW. nigdzie w sieci nie znalazłem informacji na temat tego rzekomego blokowania przez RyanAir użytkowników Azuona...

Moim zdaniem nie ma się co martwic :))
Góra
 Relacje PM off  
 
 Temat postu: Re: Azuon
#73 PostWysłany: 08 Gru 2010 20:52 

Rejestracja: 22 Lis 2010
Posty: 158
SUNDAY, widę, że znasz się na informatyce.

1. Zerknij proszę na mój post odnośnie problemów z Azuonem. Dodam, ze stroa ryana działa normalnie a nawet wczoraj kupiłem 4 bileciki bez problemu.

2. Czy sądzisz, że jeśli nie mam stałego IP - mam w jakiś sposób zmieniane co jakiś czas przez dostawcę internetu oni mogą mnie w jakiś sposób zablokować (poznać np mój ,,adres" komputera i ,,zbanować" go na swojej stronie?) Sądzę, że nie zablokują całej mojej sieci bo ja mam w największej łódzkiej firmie internet. Powiedz mi jeszcze dlaczego w takim razie strona Ryana nie działa na jakiejś tam uczelni?
Góra
 Relacje PM off  
 
 Temat postu: Re: Azuon
#74 PostWysłany: 08 Gru 2010 21:04 

Rejestracja: 18 Lut 2010
Posty: 109
SuNDaY napisał(a):
" bardzo ważny serwer" "na polskiej uczelni" jako "newraligicznym miejscem dla sieci internet w polsce"

Jak to czytam to normalnie jakbym jakaś teorie spiskowa czytał... :lol:

Moim zdaniem nie ma się co martwic :))

Generalnie nie ma takiej możliwości aby admin strony www zgłosił się do ISP i powiedział mu: "masz odciąć dostęp temu i temu userowi (ip)".
Jedyne co może taki admin zrobić to wpisać dane ip albo pule ip na swoja "black liste" i blokować dostęp danemu IP z poziomu swojego własnego serwera...



csc napisał(a):
SUNDAY, widę, że znasz się na informatyce.

2. Czy sądzisz, że jeśli nie mam stałego IP - mam w jakiś sposób zmieniane co jakiś czas przez dostawcę internetu oni mogą mnie w jakiś sposób zablokować (poznać np mój ,,adres" komputera i ,,zbanować" go na swojej stronie?) Sądzę, że nie zablokują całej mojej sieci bo ja mam w największej łódzkiej firmie internet. Powiedz mi jeszcze dlaczego w takim razie strona Ryana nie działa na jakiejś tam uczelni?


@CSC majac dynamiczne IP nie masz sie o co martwić, co do @sunday i tego że zna sie na informatyce, to nie zaprzeczam, ale na sieciach raczej się nie zna :D i nie umie czytac ze zrozumieniem (lub odpisywac ze zrozumieniem) :D

Piszesz że "Jedyne co może taki admin zrobić to wpisać dane ip albo pule ip na swoja "black liste" i blokować dostęp danemu IP z poziomu swojego własnego serwera... "

Masz w tym trochę racji, bo własnie operator sieci w której jest hostowana domena ryanair.com (nie mylic z adminem serwera do którego jest się podłączonym!)narzucił własnie blokadę na IP odcinając "sporą grupę użytkowników" przez co ruchu http na tę domenę musiał byc przekierowany poprzez inne proxy, które uniemożliwia na zalogowanie się poprzez szyfrowane połaczenia, co skutkuje niemożnościa rezerwacji biletów.


Pisząc tę informację chciałem tylko zasygnalizować, że dla niektórych skala problemu wcale nie jest taka mała, gdyż "zablokowany" serwer jest dość dużym i ważnym ogniwem w sieci.

I problem nie polega na braku dostępu przez Azuon, tylko na możliwości rezerwacji biletów.

Nie piszę tego żeby cię pouczyć, lecz aby sprostowac to co napisałeś.

Pozdrawiam
Góra
 Relacje PM off  
 
 Temat postu: Re: Azuon
#75 PostWysłany: 09 Gru 2010 00:15 

Rejestracja: 24 Paź 2010
Posty: 9
kronopio napisał(a):
(...) @sunday i tego że zna sie na informatyce, to nie zaprzeczam, ale na sieciach raczej się nie zna :D i nie umie czytac ze zrozumieniem (lub odpisywac ze zrozumieniem) :D


Na "sieciach" się trochę znam ale chciałem to przedstawić w jak najprostszy sposób (bez wspominania o firmach hostingowej itp itd), tak aby każdy dokładnie zrozumiał w czym jest problem...

kronopio napisał(a):
(...)
Masz w tym trochę racji,

Dzięki :)
kronopio napisał(a):
bo własnie operator sieci w której jest hostowana domena ryanair.com (...) narzucił własnie blokadę na IP odcinając "sporą grupę użytkowników"


Pytanie jest dlaczego?? Aż tak wielki ruch wytworzył AZUON?? Aż mi się wierzyć nie chce...
Istnieje pewna możliwość: ruch z tego konkretnego IP był na tyle ogromny że został potraktowany jako atak DDOS albo podobny tego typu...

kronopio napisał(a):
przez co ruchu http na tę domenę musiał byc przekierowany poprzez inne proxy, które uniemożliwia na zalogowanie się poprzez szyfrowane połaczenia, co skutkuje niemożnościa rezerwacji biletów.


Wystarczyło znaleźć proxy które nie ma problemów z SSL... Polecam programik proxifier i wykupione jakieś proxy np z USA...

Ale ciągle pozostaje pytanie PO CO??

Z tego co czytam to problem istnieje tylko na jakiejś uczelni... Nie ma po co siać nie potrzebnej paniki....
Tym bardziej że jeżeli jest to państwowa uczelnie to każdy komp powinien mieć swoje własne zewnętrzne IP (na przykładzie uczelni z Poznania, Krakowa, Gdańska ... - na tych uczelniach każdy jeden stacjonarny komp ma swoje zewnętrze IP) no chyba że blokada poszła na pulę adresów...

kronopio napisał(a):
Pisząc tę informację chciałem tylko zasygnalizować, że dla niektórych skala problemu wcale nie jest taka mała, gdyż "zablokowany" serwer jest dość dużym i ważnym ogniwem w sieci.

Nie rozumiem Twojej wypowiedzi... Chyba że to chodzi o sieć akademicką to może i faktycznie jest ważnym ogniwem... ale jakie to ma znaczenie dla reszty użytkowników internetu??
To jest trochę tak jakbyś powiedział, że np bez serwerów googla internet by nie mógł istnieć...

Także uważam że nie ma potrzeby aby zwykli użytkownicy internetu którzy sprawdzają sobie jakieś tanie loty np przez 2 godziny dziennie mieli jakiekolwiek powody do obaw...
Ja tam się nie przejmuję i cały czas korzystam z Azuona :) Czego i wam życzę :)

Ps. @kronopio nie bierz tego personalnie ale nie ma co straszyć ludzi... Jak się to okaże faktycznym problemem dla sporej grupy osób to wtedy można się zastanowić nad alternatywnym rozwiązaniem... ale póki co wszystko jest OK "and working as designed" :)
Góra
 Relacje PM off  
 
 Temat postu: Re: Azuon
#76 PostWysłany: 09 Gru 2010 00:32 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 Kwi 2010
Posty: 2803
niebieski
SuNDaY napisał(a):
Pytanie jest dlaczego?? Aż tak wielki ruch wytworzył AZUON?? Aż mi się wierzyć nie chce...
Istnieje pewna możliwość: ruch z tego konkretnego IP był na tyle ogromny że został potraktowany jako atak DDOS albo podobny tego typu...

przeciez kazda informacja o jednym, pojedynczym locie to wywolanie funkcji zwracajacej wynik. Zauwaz, ze w porownaniu do Wizza czy EasyJeta, jedno wywołanie strony = informacja zaledwie o pojedynczym locie! Dla wizza wywolanie to cala lista dla kilku nastepnych miesiecy, a dla easyjeta przynajmniej 3 dni.
Wiec dla FR jesli mamy np 3 loty dziennie, to musimy wywolac funkcje aż 3 razy..

Zakłądajac wiec, ze mamy możliwą jedna przesiadke a chcemy leciec np z KRK na Teneryfe dla danej daty i +/-3 dni, musimy sprawdzić, uwaga, 7031 połączen, ktore wychodzą w przeciągu tych 7 (3+1+3) dni z KRK, dochodzą do TFS i idą przez porty pośrednie.

A jeśli z azuona korzysta ktos kto np lata z BGY do DUB, to dla całego tygodnia, musimy sprawdzić aż... 185090 połączeń!
I uwierzcie mi, nie są to dane wyssane z palca :-)

Inne przykłady?
KRK - MAD z przesiadką: 53222 połączeń,
WRO - BCN z przesiadką: 20748

itd...

także zakłądając nawet wyszukiwanie dla +/-1 dnia z jedną przesiadką, musimy pare tysięcy odwołań wykonać. A łączenie przez jednego UA, bez proxy, pewnie z jednym refererem (mam nadzieje ze choc poprawnym względem kraju :-)) już dawno wydawało mi się trochę ryzykowne :)
Góra
 Relacje PM off  
 
 Temat postu: Re: Azuon
#77 PostWysłany: 09 Gru 2010 00:39 

Rejestracja: 24 Paź 2010
Posty: 9
Blackall napisał(a):
SuNDaY napisał(a):
Pytanie jest dlaczego?? Aż tak wielki ruch wytworzył AZUON?? Aż mi się wierzyć nie chce...
Istnieje pewna możliwość: ruch z tego konkretnego IP był na tyle ogromny że został potraktowany jako atak DDOS albo podobny tego typu...

przeciez kazda informacja o jednym, pojedynczym locie to wywolanie funkcji zwracajacej wynik. Zauwaz, ze w porownaniu do Wizza czy EasyJeta, jedno wywołanie strony = informacja zaledwie o pojedynczym locie! Dla wizza wywolanie to cala lista dla kilku nastepnych miesiecy, a dla easyjeta przynajmniej 3 dni.
Wiec dla FR jesli mamy np 3 loty dziennie, to musimy wywolac funkcje aż 3 razy..

Zakłądajac wiec, ze mamy możliwą jedna przesiadke a chcemy leciec np z KRK na Teneryfe dla danej daty i +/-3 dni, musimy sprawdzić, uwaga, 7031 połączen, ktore wychodzą w przeciągu tych 7 (3+1+3) dni z KRK, dochodzą do TFS i idą przez porty pośrednie.

A jeśli z azuona korzysta ktos kto np lata z BGY do DUB, to dla całego tygodnia, musimy sprawdzić aż... 185090 połączeń!
I uwierzcie mi, nie są to dane wyssane z palca :-)

Inne przykłady?
KRK - MAD z przesiadką: 53222 połączeń,
WRO - BCN z przesiadką: 20748

itd...

także zakłądając nawet wyszukiwanie dla +/-1 dnia z jedną przesiadką, musimy pare tysięcy odwołań wykonać. A łączenie przez jednego UA, bez proxy, pewnie z jednym refererem (mam nadzieje ze choc poprawnym względem kraju :-)) już dawno wydawało mi się trochę ryzykowne :)


Doskonale rozumiem o co Ci chodzi... i faktycznie jest to sporo odwołań, ale w takim razie automatycznie były by zablokowane strony typu esky.pl i tego typu podobne... (o wiele więcej użytkowników niż azuon = więcej zapytań),
co prawda nie szuka się tam połączeń łączonych tak jak w azuonie i nie daje tyle wyników co on ale moim zdaniem takie strony generują o wiele większy ruch niż zwykli użytkownicy azuona)
Góra
 Relacje PM off  
 
 Temat postu: Re: Azuon
#78 PostWysłany: 09 Gru 2010 10:02 

Rejestracja: 18 Lut 2010
Posty: 109
Dobra, kończmy temat, bo dopiero teraz "robi się" sianie paniki :)

W sumie to chciałem tylko ukazać fakt, że problem istnieje (o czym każdy wie) i sami się z nim nie borykacie ;)
Bardziej miało to być na podtrzymanie "ducha walki", ale wyszło jak wyszło :P

Odpowiem tylko na jedną rzecz z powyższych postów i koniec:
Tak. Blokada poszła na pulę adresów :|


PS
SuNDaY napisał(a):
Ja tam się nie przejmuję i cały czas korzystam z Azuona :) Czego i wam życzę :)

Też sobię tego życze, ale niestety na życzeniach u mnie niestety chyba pozostanie :roll:
Góra
 Relacje PM off  
 
 Temat postu: Re: Azuon
#79 PostWysłany: 10 Gru 2010 00:46 

Rejestracja: 22 Lis 2010
Posty: 158
W opcjach jest taka fukcja - do not cache fares...

opis:
A new, more straighforward caching mechanism: we encourage you to turn on fare caching option now (Tools -> Configuration -> uncheck 'Do not cache fares'), especially if you do not search multileg flights. Not only will you be able to see >95% exact prices faster, but also a part of search burden will then be taken by our server.

Jak to działa bo nie rozumiem....
(do admina: myślałem, ze tu będzie źle to napisać ponieważ rozmowa jest o blokowaniu ip więc robił bym zamieszanie...)
Góra
 Relacje PM off  
 
 Temat postu: Re: Azuon
#80 PostWysłany: 10 Gru 2010 01:09 

Rejestracja: 20 Lut 2010
Posty: 839
niebieski
do not caches fares oznacza li tylko tyle, żeby nie zapamiętywał cen poszczególnych lotów. Czyli jeśli jest zaznaczone nie zapamiętuje i przy każdym nowym zapytaniu ściąga ceny z serwera linii lotniczej przez co trwa to dłużej. W celu przyspieszenia wyszukiwania możesz odznaczyć co spowoduje że wyszukane ceny będzie trzymał w pamięci (cache) przez co szukanie będzie szybsze ale może się zdarzyć, że ceny będą nieaktualne
Góra
 Relacje PM off  
 
 [ 857 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 43  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 9 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

  
phpBB® Forum Software © phpBB Group