Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.



 [ 1828 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 92  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 17 Lis 2014 20:35 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 Lut 2013
Posty: 1359
Loty: 476
Kilometry: 1 056 407
srebrny
Mam 14200 avios w Iberii. Próbuję się dowiedzieć, czy i na jakie loty LAN po Chile ew. Ameryce Płd. mógłbym je wymienić.

Próbuję tutaj:
https://www.iberia.com/es/iberiaplus/use-avios/ - nie działa

potem tutaj:
https://www.iberia.com/web/program.do?q ... ccess=true

nie pokazuje niektórych lotnisk, np. nie mogę sprawdzić lotu w Quayaquil na Galapagos albo z Ariki do Santiago...

Ktoś podpowie, co robię źle i czy te 14200 avios w ogóle na cokolwiek wystarczy?
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off
sliwa122 uważa post za pomocny.
 
 
#22 PostWysłany: 17 Lis 2014 20:44 

Rejestracja: 03 Sty 2012
Posty: 1827
niebieski
BusinessClass napisał(a):
Mam 14200 avios w Iberii. Próbuję się dowiedzieć, czy i na jakie loty LAN po Chile ew. Ameryce Płd. mógłbym je wymienić.

Próbuję tutaj:
https://www.iberia.com/es/iberiaplus/use-avios/ - nie działa

potem tutaj:
https://www.iberia.com/web/program.do?q ... ccess=true

nie pokazuje niektórych lotnisk, np. nie mogę sprawdzić lotu w Quayaquil na Galapagos albo z Ariki do Santiago...

Ktoś podpowie, co robię źle i czy te 14200 avios w ogóle na cokolwiek wystarczy?


Szukaj na stronie BA. Nie wiem jaki system ma IB, ale jeśli to kopia BA, to wpisz z palca kod i naciśnij 'szukaj' nawet jeśli lotniska się nie pokazują. Na stronie BA widzę UIO-SCY za 7500 aviosów + 159 PLN, cena na GYE-GPS powinna być taka sama.
Góra
 Relacje PM off
BusinessClass lubi ten post.
BusinessClass uważa post za pomocny.
 
 
#23 PostWysłany: 17 Lis 2014 22:06 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 Lut 2013
Posty: 1359
Loty: 476
Kilometry: 1 056 407
srebrny
bartas8891 napisał(a):
Na stronie BA i Iberi nie znajdziesz takich lotow. Najlepsza darmowa wyszukiwarka "Award" flights ktora ja znalazlem to na stronie http://www.qantas.com.au/ . Ta wyszukiwarka pozwala ci tylko na wyszukiwanie czy dany samolot jest dostepny czy nie. Zeby sprawdzic ile aviosow potrzebujesz uzyj tego calculatora http://wandr.me/avios-calculator/ , zeby sprawdzic ile taxu zaplacisz uzyj Matrixa. Nastepnie bilet kupujesz przez telefon dzwoniac do BA. Jak potrzebujesz wiecej pomocy daj znac.


Dzięki. Chociaż korzystając z porady blasto znalazłem na BA interesujący mnie przelot UIO-SCY. Aviosy mam w IB ale jeśli dobrze zrozumiałem wątek, mogę je przelać na konto BA?
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off
arturro lubi ten post.
 
 
#24 PostWysłany: 17 Lis 2014 22:36 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 Lut 2013
Posty: 1359
Loty: 476
Kilometry: 1 056 407
srebrny
Image
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
#25 PostWysłany: 18 Lis 2014 00:08 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 Lut 2013
Posty: 1359
Loty: 476
Kilometry: 1 056 407
srebrny
Niestety, rozpoznaje, że adres IP jest spoza UK i nie da się wziąć w tym udziału :(
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
#26 PostWysłany: 18 Lis 2014 00:40 
Założyciel
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 Sty 2010
Posty: 4096
Loty: 416
Kilometry: 910 366
Wtyczka "Hola" do Google Chrome - darmowa.
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off
BusinessClass lubi ten post.
 
 
#27 PostWysłany: 18 Lis 2014 01:35 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 Lip 2013
Posty: 620
niebieski
blasto napisał(a):
Nie wiem jaki system ma IB, ale jeśli to kopia BA, to wpisz z palca kod i naciśnij 'szukaj' nawet jeśli lotniska się nie pokazują.

Niestety system jest inny i wpisanie kodu lotniska spowoduje informację o błędzie. Co gorsza brakuje nie tylko małych, ale też kilku dużych lotnisk obsługiwanych przez Oneworld (chociażby KIX :shock: ). Jeżeli chcesz robić rezerwację przez stronę Iberii to możliwa jest wtedy jedynie rezerwacja telefoniczna (warto sprawdzić dostępność na BA).

Oczywiście chyba najlepszą alternatywą jest transfer do BA.
Góra
 Relacje PM off  
 
#28 PostWysłany: 18 Lis 2014 12:14 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 Sty 2014
Posty: 352
Loty: 250
Kilometry: 590 205
niebieski
bartas8891 napisał(a):
Na stronie BA i Iberi nie znajdziesz takich lotow. Najlepsza darmowa wyszukiwarka "Award" flights ktora ja znalazlem to na stronie http://www.qantas.com.au/ . Ta wyszukiwarka pozwala ci tylko na wyszukiwanie czy dany samolot jest dostepny czy nie. Zeby sprawdzic ile aviosow potrzebujesz uzyj tego calculatora http://wandr.me/avios-calculator/ , zeby sprawdzic ile taxu zaplacisz uzyj Matrixa. Nastepnie bilet kupujesz przez telefon dzwoniac do BA. Jak potrzebujesz wiecej pomocy daj znac.


W lutym br roku kupiłem bilety na LAN w Chile za pośrednictwem internetowej strony BA. Właśnie sprawdziłem na BA i obecnie jest to niemożliwe ! Czy BA idzie w ślady M&M ? :)

-- 18 Lis 2014 11:27 --

bartas8891 napisał(a):
Elegancko , widze ze brakuje ci 800 Aviosow. Zaloz sobie konto na Avios.com i wejdz w zakladke Reward for thoughts te brakujace 800Aviosow mozesz dosc latwo sobie nabic pozniej calosc przelewasz na BA i masz 15k. Jest jeszcze cos takiego jak e-rewards tez mozesz za darmo zdobyc Aviosy nie bedac rezydentem w UK wszystko na ten temat znajdziesz na Avios.com. Rwards for thoughts ma teraz sign up bonus 600 Aviosow.


Jak już wspominano na forum dodatkowe punkty Avios można zbierać przez Aviossuitcase (Facebook). Niezbędne jest założenie konta na http://www.avios.com które nie jest dostępne dla osób nie mieszkających w UK. Osobiście wykorzystałem adres znajomych. Dostałem z ostatnio FB 390 avios. Dobre na uzupełnienie lub przedłużenie ważności konta.
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
#29 PostWysłany: 18 Lis 2014 12:55 

Rejestracja: 16 Sty 2011
Posty: 3507
złoty
BTW , warto porównywać te same loty za aviosy w BA i IB, gdyż czasami IB ma niższe podatki, ale ma tez minus - nagrody via IB są jeśli dobrze pamiętam "niezwracalne" , przez BA co do zasady tak.
_________________
Veni, vidi, volo
Góra
 Relacje PM off  
 
#30 PostWysłany: 18 Lis 2014 13:17 

Rejestracja: 03 Sty 2012
Posty: 1827
niebieski
ZFR napisał(a):
W lutym br roku kupiłem bilety na LAN w Chile za pośrednictwem internetowej strony BA. Właśnie sprawdziłem na BA i obecnie jest to niemożliwe ! Czy BA idzie w ślady M&M ? :)


A czemu jest niemożliwe? Dostępność jest widoczna, doszedłem bez problemu do etapu płatności.
Góra
 Relacje PM off  
 
#31 PostWysłany: 18 Lis 2014 14:35 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 Sty 2014
Posty: 352
Loty: 250
Kilometry: 590 205
niebieski
blasto napisał(a):
ZFR napisał(a):
W lutym br roku kupiłem bilety na LAN w Chile za pośrednictwem internetowej strony BA. Właśnie sprawdziłem na BA i obecnie jest to niemożliwe ! Czy BA idzie w ślady M&M ? :)


A czemu jest niemożliwe? Dostępność jest widoczna, doszedłem bez problemu do etapu płatności.


Sprawdzałem lot Santiago - Calama. Bez problemu wpisałem Santiago jako port wylotu. Niestety nie mogłem wpisać Calama. Sprawdzałem tylko ten jeden kierunek.
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
#32 PostWysłany: 18 Lis 2014 14:38 

Rejestracja: 11 Gru 2010
Posty: 2975
srebrny
ZFR napisał(a):
Sprawdzałem lot Santiago - Calama. Bez problemu wpisałem Santiago jako port wylotu. Niestety nie mogłem wpisać Calama.

Przerabiałem to w zeszłym roku. Bez problemu za to wejdzie CJC - SCQ. Jak zrobisz rt to sprawdzisz dostepność na odcinku powrotnym. Natomiast rezerwacja samego SCQ-CJC tylko telefonicznie (wiedzą o problemie na www i nie pobierają w tym przypadku haraczu za wystawienie biletu via tel).

Edit: rzeczywiście tak jak pisze blasto, można już w obie strony zabukowac oneway bez problemu na www.
_________________
Life is short and the world is wide.


Ostatnio edytowany przez mucha, 18 Lis 2014 15:14, edytowano w sumie 1 raz
Góra
 Relacje PM off  
 
#33 PostWysłany: 18 Lis 2014 15:04 

Rejestracja: 03 Sty 2012
Posty: 1827
niebieski
mucha napisał(a):
ZFR napisał(a):
Sprawdzałem lot Santiago - Calama. Bez problemu wpisałem Santiago jako port wylotu. Niestety nie mogłem wpisać Calama.

Przerabiałem to w zeszłym roku. Bez problemu za to wejdzie CJC - SCQ. Jak zrobisz rt to sprawdzisz dostepność na odcinku powrotnym. Natomiast rezerwacja samego SCQ-CJC tylko telefonicznie (wiedzą o problemie na www i nie pobierają w tym przypadku haraczu za wystawienie biletu via tel).


Przecież jak wpiszecie z palca CJC i przeklikacie dalej to pojawiają się te loty i dostępność. Dochodzę bez problemu do kolejnych etapów rezerwacji na tej trasie. Powinno się to dać zarezerwować online.
Góra
 Relacje PM off  
 
#34 PostWysłany: 18 Lis 2014 16:05 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 Lip 2013
Posty: 620
niebieski
blasto napisał(a):
Przecież jak wpiszecie z palca CJC i przeklikacie dalej to pojawiają się te loty i dostępność. Dochodzę bez problemu do kolejnych etapów rezerwacji na tej trasie. Powinno się to dać zarezerwować online.

A nie chodzi o to, że czasami wyskakuje komunikat "British Airways and its partners don't serve this route..." (nie pamiętam go w tej chwili dokładnie, ale to jest wydźwięk)? Potrafi pojawić się czasami po czym równie szybko jak się pojawił zniknąć - oczywiście jest kompletną bzdurą, np trasa HND-HIJ wykonywana przez JAL bardzo często ma ten błąd.

Z innej beczki, na Iberii nie można rezerwować biletów w jedną stronę dla partnerów. Nie wiem jak jest przez infolinię, ale system internetowy pozwala tylko na OW Iberią.
Góra
 Relacje PM off  
 
#35 PostWysłany: 19 Lis 2014 05:40 

Rejestracja: 30 Maj 2013
Posty: 415
Loty: 644
Kilometry: 1 419 433
Z tej wyszukiwarki można od razu dokonać rezerwacji, a z innych co najwyżej przekonać czy są miejsca w odpowiedniej klasie rezerwacyjnej


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
#36 PostWysłany: 19 Lis 2014 20:44 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 Sty 2014
Posty: 352
Loty: 250
Kilometry: 590 205
niebieski
bartas8891 napisał(a):
Dokladnie tak jak billabong pisze dosc czest wyskakuje ten komunikat , zastanawia mnie tylko dlaczego sie tak uparliscie na wyszukiwarke BA jakby nie bylo innych.


Jeżeli ktoś zbiera Aviosy w BA i ma zamiar kupić bilet nagrodę przez internet to w pierwszej kolejności wybiera stronkę BA :)
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
#37 PostWysłany: 19 Lis 2014 21:00 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 Sty 2014
Posty: 352
Loty: 250
Kilometry: 590 205
niebieski
bartas8891 napisał(a):

No ja naleze do tych co zbieraja Aviosy i moge z doswiadczenia powiedziec ze duzo lotow nie ma.

Jeżeli jest tak jak piszesz to dzięki z info. Byłem przekonany, że pula biletów nagród w systemie internetowym BA równa jest systemowi telefonicznemu.
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
#38 PostWysłany: 23 Lis 2014 21:22 

Rejestracja: 31 Sty 2013
Posty: 814
Mam loty SCL-CJC i nie do konca wiem co z nimi zrobic-w BA 0; w IB niby 0,3 ale zeby je doliczyć trzeba wysyłać papiery do Madrytu... Jakis pomysł? Co robicie z lotami LANu?
Góra
 Relacje PM off
koncentrator lubi ten post.
 
 
#39 PostWysłany: 24 Lis 2014 18:03 

Rejestracja: 02 Lip 2014
Posty: 68
Mam podobną sytuację. Ostatnio loty w LAN przepadły, bo chciałem je wrzucić do BA, teraz podobna sytuacja - IB czy są lepsze opcje?
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
#40 PostWysłany: 28 Lis 2014 09:27 

Rejestracja: 12 Lis 2011
Posty: 577
Loty: 391
Kilometry: 612 796
niebieski
Czy miedzy kontami BA i IB można też transferować Tier points tak jak aviosy?
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
 [ 1828 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 92  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 0 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

  
phpBB® Forum Software © phpBB Group