Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Transakcje mogą być rozliczane w salda w walucie transakcji, EUR lub PLN.
1. Transakcja w walucie rachunku - bezpośrednio z salda w danej walucie.
2. Transakcja w USD, GBP:
- z salda EUR: kurs średni NBP (użyty dwa razy: najpierw na PLN, potem na EUR),
- z salda PLN: kurs średni NBP.
3. Transakcja w EUR:
- z salda PLN: będzie albo po kursie NBP albo po kursie Aliora - ciężko powiedzieć, bo w regulaminie takiej opcji nie przewidziano.

4. Transakcja w innej walucie:
- z salda EUR: kurs Mastercard,
- z salda PLN: kurs Mastercard do przeliczenia waluty transakcji na EUR, kurs Aliora do przeliczenia EUR na PLN - opcja niekorzystna.

Regulamin:
download/file.php?id=200624

Oficjalny kalkulator przeliczników na stronie Kantoru:
https://kantor.aliorbank.pl/kalkulator-transgraniczny

Uwaga! We wszystkich ofertach Aliora (także w Kantorze) karta zablokowana przez klienta jest automatycznie zamykana po 28 dniach.

[ 1683 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85  Następna
Autor Wiadomość
#1601 PostWysłany: 16 Sie 2023 13:31 

Loty: 8
Kilometry: 13 378
Alior Kantor - prowadzenie i przelewy są za darmo
https://kantor.aliorbank.pl/dam/jcr:a428724d-4c7b-4cea-bb4a-26325ca8dd80/29_03_2021_Taryfa_Oplat_Prowizji_i_Oprocentowania_Kantoru_Walutowego_Alior_Bank_S_A_dla_Klientow_Indywidualnych.pdf
 Relacje PM off  

#1602 PostWysłany: 16 Sie 2023 16:23 

niebieski
Po co chcesz się tak męczyć? Jeśli masz bankomat Citi z walutami niedaleko od siebie to zaloz konto w Citi I wypłacaj z bankomatu. Nie będziesz stał w kolejkach w Alior banku...
 Relacje PM off  

#1603 PostWysłany: 17 Sie 2023 00:41 

niebieski
Czy ktoś z Was widzi jakieś przeciwskazania do używania Alior Kantor dla firm jako jedynego konta dla JDG? Jedyne jakie ja widzę, to brak comiesięcznych wyciągów bankowych, ale możliwe że da się wygenerować wyciąg z poziomu www (nie wiem bo zawsze mam www zablokowane)?

Poza tym to bezpłatne prowadzenie rachunków wielowalutowych, darmowe przelewy PLN i EUR niezależnie czy cokolwiek wymienimy czy nie. Wydaje się być idealnym kontem dla JDG o podstawowych potrzebach.
 Relacje PM off  

#1604 PostWysłany: 19 Sie 2023 03:03 

niebieski
Odpowiedź na oba pytania brzmi: tak.
 Relacje PM off  

#1605 PostWysłany: 19 Sie 2023 10:17 
Moderator forum

Drugie pytanie jest dziwne, bo pytasz sam siebie czy jedynym jakie widzisz jest brak wyciągów miesięcznych…

Niemniej brak przelewów do ZUS czy brak możliwości ustawienia przelewu z datą przyszłą chyba wystarczą by zdyskwalifikować to konto jako firmowe.
 Relacje PM off
pasta lubi ten post.

#1606 PostWysłany: 19 Sie 2023 10:35 

niebieski
@ume czasem w niektórych bankach można wygenerować sobie samemu zestawienie transakcji, które wygląda jak wyciąg z adresem itp. Więcej księgowy nie potrzebuje, ale masz racje to nie jest idealny układ.

Przelew do ZUS robi się na zwykły indywidualny rachunek, więc to nie powinno być problemem.

Nie mniej masz racje że Alior Kantor nie jest optymalny. Mając jakieś super stare konto w PEKAO SA wykorzystałem je do założenia konta firmowego, a trader ustawił mi kursy lepsze niż nie spodziewałem... Mam ok 1,4gr na parze EUR-PLN, minimalnie lepiej mam w mBank 1,2gr, wiadomo że póki co Aion bezkonkurencyjny, ale to się zmieni od połowy września.

No i właśnie, pomimo wyższego minimalnie spreadu w Pekao tak naprawdę kurs wymiany EUR na PLN jest niemal identyczny z mBankowym, za to rozjeżdża się kurs wymiany PLN do EUR na korzyść mBanku. Czy też zauważyliście, że w niektórych bankach ten spread nie jest równy do międzybankowego? Tak jakby różne banki mają w różne strony faworyzowane spready.
 Relacje PM off  

#1607 PostWysłany: 19 Sie 2023 10:49 
Moderator forum

Raffles napisał(a):
Przelew do ZUS robi się na zwykły indywidualny rachunek, więc to nie powinno być problemem.

W sumie to miałem na myśli też US. I to może być problem, gdyż mimo rachunku indywidualnego, jeśli dobrze pamiętam te przelewy można robić też z rachunku vatowskiego, a zwykłego przelewu tak nie wyślesz.
 Relacje PM off  

#1608 PostWysłany: 21 Sie 2023 10:50 

niebieski
Raffles napisał(a):
Tak jakby różne banki mają w różne strony faworyzowane spready.

Tak, do kupowania walut lepsze są banki z dominującymi rachunkami firm eksporterów, ale to różnice np. 20 pipsów, więc osoba prywatna może sobie tym nie zawracać głowy.
 Relacje PM off
Raffles uważa post za pomocny.

#1609 PostWysłany: 08 Wrz 2023 12:17 

HON fly4free
Czy działa Wam apka kantoru aliora (iOS)?
 Relacje PM off  

#1610 PostWysłany: 08 Wrz 2023 12:19 

niebieski
Tak.
 Relacje PM off  

#1611 PostWysłany: 14 Wrz 2023 15:19 

arturro napisał(a):
Anonymous napisał(a):
W wątku nie znalazłem o tym informacji, więc z przykrością zawiadamiam, że kantor AB pożegnał się z Flight Delay Pass

No to ja poinformuję, że program nadal funguje.
Miewają opóźnienia i przeoczenia. Można ich próbować popędzić tutaj:
customerservice@fdp.mastercard.com

A ja dziś dostałem odpowiedź z banku bo nie mogłem się zalogować do usługi. Oto ona:
Dzień dobry,

usługa Flight Delay Pass dla użytkowników kart wielowalutowych Kantoru Walutowego była dostępna do 31.12.2022 r. Obecnie nie będzie mógł Pan z niej skorzystać.

Jeśli ma Pan dodatkowe pytania - jesteśmy do dyspozycji.

Z pozdrowieniami
 Relacje PM off
ume uważa post za pomocny.

#1612 PostWysłany: 14 Wrz 2023 19:55 
Awatar użytkownika

złoty
Również dostałem informację, że program już nie działa.
 Relacje PM off  

#1613 PostWysłany: 22 Wrz 2023 07:13 

Czy komuś Alior Kantor usunął zablokowaną kartę bez pytania? Gdy nie używam karty mam ją zablokowaną i przed użyciem odblokowuję. Do wczoraj... Wchodzę w apkę a tam w zakładce "karty" jest tylko opcja zamówienia nowej karty, ktorej jedna z funkcjonalności to "możliwość blokowania i odblokowania karty jednym przyciskiem". Tia....
Napisałem do banku ale póki co cisza. Jestem za granicą więc zamowienie nowej karty nie wchodzi w grę.
Jestem ciekaw czy ktoś miał taki problem i czy udało sie uruchomić starą kartę.
 Relacje PM off  

#1614 PostWysłany: 22 Wrz 2023 07:24 

Loty: 97
Kilometry: 273 916
Miałem taki przypadek na karcie żony po podróży do Meksyku, jej karty używaliśmy w trybie rób operacje blokuj kartę od razu po operacji po tym jak z mojej karty drugiego dnia podróży wypłynęła magicznie kasa :/ Po powrocie do Polski karta była zablokowana z opisem sugerującym jej przejęcie przez kogoś. Środki nie zginęły, musiały być próby skutecznie blokowane przez system.
 Relacje PM off  

#1615 PostWysłany: 22 Wrz 2023 08:10 

-- 22 Wrz 2023 08:57 --

tyle, że u mnie brak podejrzanych operacji. karta byla w miarę nowa bo wymienilem niedługo przed planowaną dłuższą podróżą, użyta byla tylko 2 razy do transakcji online przez paypal w bezpiecznym sklepie. Zresztą brak w systemie jakiegokolwiek komunikatu. tak jakby karty nie bylo nigdy...

-- 22 Wrz 2023 09:10 --

dobra, dostalem odpowedz z Aliora. Karta jest zamykana automatycznie po 28 dniach od zablokowania. Szkoda tylko, ze kretyn z Aliora, ktory wprowadzil ten zapis nie raczyl wlaczyc przypominajki o zblizajacym sie terminie zamkniecia karty ani opisu przy przycisku blokowania.
 Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#1616 PostWysłany: 22 Wrz 2023 08:27 
Awatar użytkownika

srebrny
Tak samo zamknęli mi parę lat temu celowo zablokowaną kartę i byłem tak samo zdziwiony :)
Nawet opisałem to w tym wątku.
 Relacje PM off  

#1617 PostWysłany: 22 Wrz 2023 08:52 

srebrny
szuliko napisał(a):
dobra, dostalem odpowedz z Aliora. Karta jest zamykana automatycznie po 28 dniach od zablokowania. Szkoda tylko, ze kretyn z Aliora, ktory wprowadzil ten zapis nie raczyl wlaczyc przypominajki o zblizajacym sie terminie zamkniecia karty ani opisu przy przycisku blokowania.

Nie rozumiem Twojego rozżalenia. Tak było od zawsze w Aliorze i jest to wpisane w umowę, którą sam zaakceptowałeś.
Nie było tam zdania o jakimś "przypomnieniu", więc nie chcę nic pisać ale chyba kretynem powinien nazwać się ktoś inny...
 Relacje PM off  

#1618 PostWysłany: 22 Wrz 2023 09:01 

opo napisał(a):
Nie rozumiem Twojego rozżalenia. Tak było od zawsze w Aliorze i jest to wpisane w umowę, którą sam zaakceptowałeś.
Nie było tam zdania o jakimś "przypomnieniu", więc nie chcę nic pisać ale chyba kretynem powinien nazwać się ktoś inny...

Dzięki za cenne rady. Wezmę je do serca.
A tak powaznie to sprawdzam wszelkie zapisy i reguly, ktore mogą byc specyficzne (np. jakie pezeliczniki walut, oplaty etc), jesli jednak jest wyraznie napisane, ze: "blokujesz i odblokowujesz karte jednym przyciskiem KIEDY TYLKO CHCESZ" to wybacz ale mam prawo czuć sie wprowadzony w błąd skoro po raptem 28 dniach "kiedy tylko chcesz" przestaje dzialac. Jakos o byle pierdolach bank nie ma problemu informowac to juz o takim droboazgu jak zamknięcie karty juz nie.
 Relacje PM off  

#1619 PostWysłany: 22 Wrz 2023 09:13 

srebrny
Teraz już przynajmniej wiesz co podpisałeś. Nie chwal się więcej tym.

Informacja o 28 dniach jest łatwo dostępna w co najmniej dwóch miejscach, nie trzeba nawet czytać umowy:
https://kantor.aliorbank.pl/pomoc-i-kontakt/pomoc.html
Blokada jest ustanawiana na maksymalny okres 28 dni kalendarzowych. W przypadku braku odwołania blokady przez Klienta, Karta zostanie zastrzeżona na stałe, a nowa Karta będzie mogła być wydana jedynie na wniosek Klienta.

Nie wiem jak jaśniej można napisać coś o co masz pretensje. Bank jasno i klarownie to przedstawia, nie doczytałeś i teraz możesz mieć pretensje tylko do siebie.

P.S.
Nowa karta jest za darmo, wiele nie stracisz.
 Relacje PM off  

#1620 PostWysłany: 22 Wrz 2023 10:06 

jestem na dłużej za granicą, panie rzeczniku Aliora. Karty więc nie zamówię. Cieszę się, że są ludzie, którzy każde kliknięcie weryfikują w regulaminie nawet jeśli komunikat w aplikacji zachęca do czegoś zupelnie innego. Bez odbioru
 Relacje PM off  

[ 1683 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 3 gości