Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
https://www.fly4free.pl/wizz-air-bagaz- ... ny-zmiany/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 555 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 28  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 24 Sie 2018 14:05 
Awatar użytkownika

Loty: 33
Kilometry: 39 451
srebrny
Cytuj:
Czy mogę zatem zrezygnować z lotów i zażądać zwrotu pieniędzy? Ktoś wcześniej napisał, że NIE, ale parę postów potem, ktoś stwierdził, że TAK. Jak to wygląda od strony prawnej?

Nic więcej do dodania bo nikt jednoznacznie Ci na to pytanie teraz nie odpowie. Kontakt z Wizzem jest trudniejszy niż z czatem Ryanaira - gdyby to dotyczyło jego po prostu zapytałbym tam.

Załączniki:
jeden_rabin_powie_tak_a_inny_powie_nie_2017-12-23_08-08-25.jpg
jeden_rabin_powie_tak_a_inny_powie_nie_2017-12-23_08-08-25.jpg [ 226.78 KiB | Obejrzany 2193 razy ]
 Profil Relacje PM off
hicarian lubi ten post.

Słońce, luksus i all inclusive 😎🍹 Tydzień w 5⭐ hotelu na Riwierze Tureckiej od 2679 PLN 😍 Słońce, luksus i all inclusive 😎🍹 Tydzień w 5⭐ hotelu na Riwierze Tureckiej od 2679 PLN 😍
🔥MEGA🔥 Madera bezpośrednio od 476 PLN 😲 Loty w obie strony 😍 🔥MEGA🔥 Madera bezpośrednio od 476 PLN 😲 Loty w obie strony 😍
#22 PostWysłany: 24 Sie 2018 14:16 

hicarian napisał(a):
Czy mogę zatem zrezygnować z lotów i zażądać zwrotu pieniędzy? Ktoś wcześniej napisał, że NIE, ale parę postów potem, ktoś stwierdził, że TAK. Jak to wygląda od strony prawnej?

Nie, ponieważ nadajesz podręczny do luku ZA DARMO :!:
Gdyby, jak w Ryanair wprowadzili by opłatę za to wtedy musieli by dać możliwość darmowej anulacji, co też Ryanair zrobił
 PM off
ralfo lubi ten post.
hicarian uważa post za pomocny.

#23 PostWysłany: 24 Sie 2018 14:20 

Ale czy nie tracę czasu w ten sposób?
Gdyby wprowadzili zasadę, że trzeba być na lotnisku minimum 3 godziny przed wylotem, bo inaczej nie polecimy, to też nie przysługiwałby mi zwrot?
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 24 Sie 2018 14:24 

Nie, to jest instrukcja co zrobić by skutecznie zdążyć na lot!
Póki to jest za darmo to "im możecie", osobna kwestia kiedy jednak wprowadzą opłatę, gdyż po prostu im się to nie będzie kalkulować
 PM off  

#25 PostWysłany: 24 Sie 2018 14:30 
Awatar użytkownika

Loty: 137
Kilometry: 209 093
niebieski
Nie mając priorytetowego wejścia na pokład w Wizz trzeba będzie oddać bagaż podręczny duży już przy check-in. Wtedy należy z niego wyjąć laptopa, aparat czy co tam kto ma. Ja zamierzam wyjmować lustrzankę z całą torbą foto. Jeśli ktoś z obsługi przed wejściem do samolotu będzie robić problem, że to jest drugi, niedozwolony w moim przypadku, bagaż podręczny to w ostateczności pożegnam się z samą torbą foto, a aparat zawieszę na szyi. Lepiej stracić samą torbę, niż jej zawartość ;) Osobiście jednak sądzę, że taki scenariusz jest mało prawdopodobny.
Sama niedawno przetestowałam w praktyce oddawanie dużego podręcznego w kontekście przewozu lustrzanki z kilkoma drobnymi akcesoriami. Ani przy check-in nie robili mi problemów, że wyjmuję z bagażu całą torbę foto (a nie tylko sam aparat luzem), ani przy bramkach, ani w samolocie - umieściłam ją pod poprzedzającym fotelem. No i zawsze jako wyjście awaryjne pozostają zakupy w strefie wolnocłowej. Wizz pozwala je wnieść ekstra. Wtedy w takim sklepie kupujemy cokolwiek i prosimy albo i kupujemy b. dużą reklamówkę, w którą wkładamy torbę z laptopem, czy aparatem. Przykrywamy jakimś polarem czy kurtką i mamy zgodnie z formalnościami tylko dozwoloną torbę ze strefy wolnocłowej. Póki będziemy ją trzymać pod poprzedzającym fotelem nie powinno to nikomu przeszkadzać.
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 24 Sie 2018 14:33 

Biorąc pod uwagę ceny w bezcłowych to już lepiej kupić priorytet :lol:
A nie czepiali się, bo sami się już pogubili jak to działa, tyle tych zmian :D
 PM off  

#27 PostWysłany: 24 Sie 2018 14:34 

Loty: 293
Kilometry: 295 804
niebieski
Ja nigdy nie oddawałem jeszcze bagażu do luku, więc oświećcie mnie, czy aparat/laptop/tablet TRZEBA wyjąć z bagażu, czy tylko MOŻNA wyjąć licząc się z ewentualnym uszkodzeniem?
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 24 Sie 2018 14:36 

Raptem 2 posty wyżej masz jak to działa, trzeba bo nikt nie odpowiada za ewentualne szkody
 PM off
Cicha_Woda lubi ten post.

#29 PostWysłany: 24 Sie 2018 15:41 

Zgodnie z FAQ na stronie wizza, można nadać bagaż 55x40x23 bezpłatnie w check-in i dodatkowo resztę przepakować w mały pakunek:

Cytuj:
CZY MOGĘ WNIEŚĆ NA POKŁAD PRZEDMIOTY WARTOŚCIOWE?
Tak, możesz je wnieść. W przypadku, gdy nie wykupiłeś WIZZ Priority i odprawiłeś bagaż podręczny, zalecamy wszystkim pasażerom wyjęcie z bagażu podręcznego niezbędnych rzeczy (takich jak artykuły higieny osobistej, lekarstwa, paszporty i inne dokumenty) oraz rzeczy wartościowych (takich jak biżuteria, telefony czy aparaty fotograficzne) i zabranie ich do kabiny.

Maksymalne wymiary wszystkich przedmiotów osobistych nie powinny przekraczać 40 x 30 x 18 cm.
 Profil Relacje PM off
Cicha_Woda lubi ten post.

#30 PostWysłany: 24 Sie 2018 16:13 
Awatar użytkownika

Loty: 33
Kilometry: 39 451
srebrny
Bazując na poście powyżej wynika, że priorytet daje teraz jedynie możliwość wzięcia bagażu podręcznego (dużego i małego) ze sobą.

Jeśli nie mamy priorytetu dajemy 10kg walizkę przy check-in, a mały bagaż 40x30x18 bierzemy ze sobą. To co każdy nazywa przedmiotami osobistymi i cennymi to jego interpretacja - dla mnie to będzie również torba z ubraniami ;)

Czyli krótko mówiąc zmiany na wielki +! Nie dość, że mały bagaż dodatkowo to jeszcze w podręcznym nie martwię się o płyny :D
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#31 PostWysłany: 24 Sie 2018 16:55 

Oczywiście, że na mały plus. Przynajmniej teraz jest jasno przedstawiona sytuacja z rzeczami wartościowymi. Wcześniej oficjalnie udawali, że taki problem nie istnieje, choć przecież już był tylko jeden. Pytanie tylko ile wytrzymają i kiedy zaczną rozsadzać pasażerów od ich bagażu, chyba że wykupią kolejną durną usługę.
 PM off  

#32 PostWysłany: 24 Sie 2018 17:13 

Anonymous napisał(a):
......kiedy zaczną rozsadzać pasażerów od ich bagażu, chyba że wykupią kolejną durną usługę.

Możesz rozwinąć co autor miał na myśli :D

Jeden z drugim poczeka sobie np. na Chopina z 2 godziny na bagaż po przylocie, to zmieni zdanie jaka to dobra zmiana. Osobna kwestia, że szybko na wzór FR zapewne to zmienią na odpłatnie, z ich perspektywy to co zrobił FR to świetny pomysł i złoty biznes
 PM off
2 ludzi lubi ten post.

#33 PostWysłany: 24 Sie 2018 17:51 
Awatar użytkownika

Myślę że nie ma co dywagować tylko trzeba poczekać na pierwsze opinie jak to wygląda w praktyce.
Niestety w plusach/minusach nikt nie dodał tego, że z większym podręcznym (nawet Forclazem 40) nie będzie już można pojawić się na lotnisku godzinę przed odlotem bo trzeba się udać do check-in a nie bezpośrednio do kontroli bezpieczeństwa a w check in kolejka też będzie dużo większa niż dotychczas.
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 24 Sie 2018 18:10 

Anonymous napisał(a):
Anonymous napisał(a):
......kiedy zaczną rozsadzać pasażerów od ich bagażu, chyba że wykupią kolejną durną usługę.

Możesz rozwinąć co autor miał na myśli :D

Jeden z drugim poczeka sobie np. na Chopina z 2 godziny na bagaż po przylocie, to zmieni zdanie jaka to dobra zmiana. Osobna kwestia, że szybko na wzór FR zapewne to zmienią na odpłatnie, z ich perspektywy to co zrobił FR to świetny pomysł i złoty biznes

To był sarkazm. Jakich jeszcze debilnych pomysłów można się spodziewać, a nie raz widziałem jak ludzie mieli problem, że ich bagaż nie jest załadowany nad ich głową, bo jest zajęte a oni przecież mają do tego prawo. Pewnie ktoś by kupił.
 PM off  

#35 PostWysłany: 24 Sie 2018 18:14 

To ci się nie udał, skoro ten bagaż nie ma obecnie prawa tam się znaleźć!!!

Miejsca będzie tyle, że przy overbookingu masa pasażerów tam będzie mogła podróżować w wersji na leżąco (to jest sarkazm :!: :lol: )
 PM off
maczala1 lubi ten post.

#36 PostWysłany: 24 Sie 2018 18:22 
Awatar użytkownika

Loty: 75
Kilometry: 124 672
Anonymous napisał(a):
Miejsca będzie tyle, że przy overbookingu masa pasażerów tam będzie mogła podróżować w wersji na leżąco (to jest sarkazm :!: :lol: )

Oczywiście za dodatkową opłatą, za wygody trzeba płacić ;)
 Profil Relacje PM off
adam1987 lubi ten post.

#37 PostWysłany: 24 Sie 2018 21:19 

niebieski
Macie na oku jakieś opcje tanich plecaków, które będą mieć wymiar małego podręcznego, żeby można było sobie go wziąć ze sobą na pokład? Dość regularnie latam Wizz, ale nie na zwiedzanie i nie będzie mi potrzebny duży bagaż, więc chętnie wziąłbym tylko ten mały, który można za darmo wziąć na pokład.
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 24 Sie 2018 22:18 

Loty: 24
Kilometry: 30 624
No a teraz zagadka: lecę z 2 osobami, wykupuję wizz-priority (zależy mi, żebym mógł wnieść 2 bagaże na pokład). Trzeci bagaż (pomimo, że mogę go zabrać do samolotu) chcę nadać przy check-in. Zgodnie z nowymi zasadami - wezmą go ode mnie, czy nie?
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 24 Sie 2018 22:27 

Zgodnie z zasadami NIE, chyba że zostanie przekroczona liczba wykupionych priority :!:

Zaraz jeden z drugim napisze, że przyjanuszył i mu się ten manewr udał co jest oczywiście możliwe. Generalnie na większości lotnisk nie będących dużymi bazami Wizzair już dawno się pogubili jak to u nich jest z bagażem podręcznym i im to wisiało/być może dalej wisi (wczoraj niewiele przed północą w takim Splicie nikt nie wiedział na gate, ze u Wizzair jest coś takiego jak priorytet)
 PM off  

#40 PostWysłany: 24 Sie 2018 22:53 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 583
Kilometry: 900 129
@chris0o myślę, że większość do ok. 25 l będzie się kwalifikować. Ja ostatnio kupiłem w Intersporcie plecak McKinley Santa Cruz 25 - 43x28x16 cm, miękkie plecy, ugniatalny. Miał służyć innym celom, ale myślę że się nada również na mały podręczny.
chris0o lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 555 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 28  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości