Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 26 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 29 Cze 2023 17:21 

niebieski
Wiem że obszar po obu stronach granicy jest parkiem. Jakoś wolę wypożyczyć auto i sam jeździć, może dlatego że robię sporo zdjęć i mam wtedy większy wpływ na ustawienie, itd. Aha, do Botswany nie potrzebujemy wizy, ale wracając do VF już tak. Niestety przebywając w Botswanie dłużej niż jeden dzień nie wystarczy wiza Kaza na powrót do Zimbabwe. Wracając do tematu to faktycznie Chobe jest całkiem kompaktowy, bo życie koncentruje się przy rzece. Nie trzeba dużo jeździć, zwłaszcza że drogi bardziej oddalone od Kasane są strasznie piaszczyste i brnięcie po osie w piachu jest męczące.
 Profil Relacje PM off
ELBE lubi ten post.
ELBE uważa post za pomocny.

City break w Barcelonie 🏙️ Loty i 3 noce w hotelu za 909 PLN 🇪🇸 City break w Barcelonie 🏙️ Loty i 3 noce w hotelu za 909 PLN 🇪🇸
Czerwcowy urlop w Grecji 🇬🇷 Hotel z wyżywieniem na Tasos za 2419 PLN 😎 Czerwcowy urlop w Grecji 🇬🇷 Hotel z wyżywieniem na Tasos za 2419 PLN 😎
#22 PostWysłany: 29 Cze 2023 18:48 

Loty: 759
Kilometry: 1 320 807
srebrny
Mam porównanie Krugera, Chobe(i pozostale w Bostwanie), Etosha. Każdy jest warty odwiedzin. Gdybyś chciał zabawić w Botswanie to wrzuciłem moje podsumowanie razem z kosztami. Adrenalina gwarantowana - brak płotów na stanowiskach w campach.

parki-botswany-i-nie-tylko,539,171950
3 ludzi lubi ten post.

#23 PostWysłany: 03 Lip 2023 19:34 
Awatar użytkownika

niebieski
LISTA NAJLEPSZYCH AFRYKAŃSKICH SAFARI.
Listę sporządziłem na podstawie Waszych opinii.
- - -

KRUGER / REPUBLIKA POŁUDNIOWEJ AFRYKI – najtańsze.

ETOSHA / NAMIBIA – średnie koszty.
MASAI MARA / KENIA – średnie koszty.

CHOBE / BOTSWANA – duże koszty.
MIKUMI / TANZANIA – duże koszty.
OKAVANGO / ANGOLA – duże koszty.
SERENGETI / TANZANIA – duże koszty.

HWANGE / ZIMBABWEkoszty duże czy małe ???
MATUSADONA / ZIMBABWEkoszty duże czy małe ???
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 03 Lip 2023 20:38 

Loty: 759
Kilometry: 1 320 807
srebrny
Hwange jest drogi jak chcesz w nim spać. Ale oplata za wjazd jest na poziomie 20USD. Jak masz 4x4 możesz jeździć sam.
ELBE lubi ten post.

#25 PostWysłany: 03 Lip 2023 20:42 

niebieski
OKAVANGO to nie park, tylko rzeka, której najciekawszym fragmentem jest delta na terenie Botswany...
.... a we wschodniej części delty jest położony rezerwat MOREMI, nb. wspaniały

Poza tym nie do końca rozumiem to finansowe podsumowanie. Jakie koszty porównujesz ?
Safari w Chobe jest dość drogie, ale do parku stosunkowo łatwo i prosto się dostać.
1 pełny dzień standardowo wystarcza

Zgoda, safari w Etoshy wychodzi taniej, można tam jeździć własnym autem, tyle, ze najpierw trzeba do Etoshy dojechać.
A park jest 2 x większy od Chobe. 2 dni minimum...
Gdy dodasz nocleg i koszty transportu (czytaj wynajmu auta), to en masse wyjdzie drożej niż Chobe...

Paweł
 Profil Relacje PM off
ELBE lubi ten post.

#26 PostWysłany: 03 Lip 2023 23:41 

niebieski
Nie do końca się zgodzę. Jeden dzień na zobaczenie Chobe czy innego parku może jest ok, ale jeśli chce się pooglądać zwierzęta, pobyć po prostu, to jest bardzo mało czasu. Można w Chobe rano zrobić 3h przejażdżkę po parku, po po południu popłynąć 3h łodzią i odfajkować. Ale nie wiem, czy o to chodzi.

Do Etoshy mz można taniej dotrzeć niż do Kasane (LH). W Etoshy byłem dwa razy łącznie tydzień i mógłbym pojechać znowu. Zwyczajnie każdego dnia jest coś ciekawego i pokazują się inne zwierzęta, poza tym jeśli chce się zrobić trochę zdjęć lepszych niż pstryki phonem to też można mieć pecha i np. pochmurny dzień (ładne światło to znowu parę godzin rano i po południu). Można tak ciągnąć, wszystko zależy od oczekiwań.
 Profil Relacje PM off
ELBE lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 26 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Trendiction [Bot] oraz 8 gości