Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Przesiadając się lecąc Wizzair trzeba odebrać fizyczną kartę pokładową w checkinie (nie potrzeba mieć wydrukowanego pdfa). Oznacza to ponowne kontrole paszportowe i security.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 258 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13
Autor Wiadomość
#241 PostWysłany: 07 Wrz 2024 20:58 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Weź pod uwagę, ze aktualnie na KRK-AUH masz rozkład na 05:30h, z tego 05:10 - 05:20 sam samolot leci do AUH + średnio wylatujesz 10-20min po czasie z KRK więc na miejscu jesteś o czasie, ale AUH nie jest małym lotniskiem, zanim dokopujecie do standa + 99 % wysiada przez rękaw więc jak jesteś gdzieś dalej to to tez trwa, security jak jesteś na automatycznych bramkach to prawie zawsze nie ma kolejek. Więc nawet jak przylecisz o czasie do AUH to z tych 2h robi się 1,5h jak nie mniej zamiast dwóch i wszystko na styk.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

Phuket w porze suchej❗😲 12 dni na wyspie za 3690 PLN ✈️ + 5⭐ 🛏️ Phuket w porze suchej❗😲 12 dni na wyspie za 3690 PLN ✈️ + 5⭐ 🛏️
🔥 Mega okazja 🚨 Kaukaz za grosze🚨 City break w Gruzji za 307 PLN 😍 🔥 Mega okazja 🚨 Kaukaz za grosze🚨 City break w Gruzji za 307 PLN 😍
#242 PostWysłany: 07 Wrz 2024 21:11 

jak moja wina, skoro tracę kolejny lot z powodu opóźnienia poprzedniego? klasyczna szkoda z winy przewoźnika. pytam czy ktoś dochodził odszkodowania, a nie o teorie
 Profil Relacje PM off  

#243 PostWysłany: 07 Wrz 2024 21:15 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Szkoda wtedy wynika wtedy tylko i wyłącznie z twojej głupoty.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#244 PostWysłany: 07 Wrz 2024 21:18 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Litości.

Kupujesz 2 oddzielne bilety, więc obowiązek jest twój żebyś zdążył. Jak Wizzair się nie wyrobi, to twoja wina ze nie zdążyłeś na przesiadkę.
Odszkodowanie do W6, będzie zależało o godzin opóźnień i powodu. Mgła w Krakowie i nie zdążyłeś na przesiadkę? Sorry, twoja wina.

To nie teorie, to lata praktyki.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#245 PostWysłany: 08 Wrz 2024 06:52 
Awatar użytkownika

srebrny
Leciałem wczoraj KRK-AUH
Wylot wg FR24: 8.24
Przylot wg FR: 15.34 ( czas lotu 5h10min)
Wyjście z samolotu wg google timeline: 15.41
Wyjazd taksówka z AUH wg google: 16.12

Po drodze siku, immigration manualne (bo z dziećmi) i bankomat.

Ten w miarę dobry czas uważam za fuksa a nie regułę (mało ludzi w AUH + immigration przeszliśmy fasttrackiem, bo tak kierują rodziny z dziećmi).

Na przylotach użyliśmy windy, a nie kilkukrotnie schodów jak reszta paxów, ale trzeba wiedzieć gdzie ona jest (głeboko za schodami). Winda jedzie z przylotów pod samo immigration (oficjalnie 2 piętra niżej, choć wydaje się więcej).
 Profil Relacje PM off  

#246 PostWysłany: 23 Wrz 2024 08:44 
Awatar użytkownika

srebrny
Znajomi są w podrózy i mają 21-godzinny layover na AUH na locie Etihad.
Chcieliby nadać bagaż od razu do miejsca docelowego i oczywiście skoczyć w międzyczasie do Abu Zabi.
Z jakiś powodów mają wątpliwości:
1. czy bagaż uda się nadać od razu do celu,
2. czy mogą wyjść z AUH do Abu Zabi jeśli bagaż będzie nadany dalej.
Nie wiem czemu mają takie wątpliwości. Czy AUH jest jakieś szczególne i będzie problem?

#247 PostWysłany: 23 Wrz 2024 09:07 

Loty: 44
Kilometry: 65 890
niebieski
Uda się do celu bez problemu nadać bagaż, pytałem ostatnio z nudów obsługę w ATH na check in (miałem over 24h).

BTW - miałem Arac kupiony na Sri Lance w bezcłowej zapakowany w safebag, ale czas na paragonie był over 24h od zakupu. Pies z kulawą nogą się nie zainteresował co to - nawet nie pojechał do dodatkowej kontroli.
 Profil Relacje PM off
wtak lubi ten post.
wtak uważa post za pomocny.

#248 PostWysłany: 03 Paź 2024 22:32 

dzięki za odpowiedzi.
2h to rzeczywiście na granicy farta, byłoby zbyt pięknie.
mam jeszcze opcje 4h lub 6h przesiadki, co myślicie wybrać?
 Profil Relacje PM off  

#249 PostWysłany: 03 Paź 2024 23:43 

złoty
@cphr Nikt za Ciebie nie zdecyduje tak naprawdę. Im więcej czasu, tym większy spokój. Tak, jak napisał @Zeus: przy dwóch godzinach dziewięciu osobom się uda, jednej nie. Przy czterech godzinach pewnie prawdopodobieństwo, że się uda, wzrasta kilkukrotnie. Przy sześciu musiałbyś mieć bardzo dużo pecha, żeby nie zdążyć, ale oczywiście i kilkunastugodzinne opóźnienia zdarzały się wielu z nas, więc nie jest to niemożliwe. To kwestia indywidualna, gdzie jest Twoja granica, jak bardzo cenisz sobie spokój i czy w razie ewentualnych problemów przyjmiesz to na luzie, czy uznasz to za koniec świata.

A mówiąc inaczej, ja osobiście zdecydowałbym się na 4-godzinną przesiadkę. Ale mi to się nawet pod samym gatem zdarzyło zasnąć i przegapić lot, więc tragedii z ewentualnego spóźnienia bym nie robił. Natomiast patrząc z innej strony, ostatnie 3 loty wizzairem z Polski do AUH wyglądają tak:

01.10 KTW - AUH - 99 minut opóźnienia
02.10 KRK - AUH - 156 minut opóźnienia
03.10 KTW - AUH - 54 minuty opóźnienia

Przy czterogodzinnej przesiadce dwa razy dajesz radę, raz masz spory problem. Przy sześciogodzinnej dajesz radę za każdym razem. Jeśli cenisz sobie spokój, bierz 6.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#250 PostWysłany: 04 Paź 2024 01:48 

Wystarczy, że Iran znów wystrzeli rakiety w Izrael lub będzie zapowiadana odpowiedź Izraela i te 156 min opóźnienia z 2.10 (kiedy latały rakiety) może się wydłużyć. Warto to brać pod uwagę. Tu ujęcie z samolotu BA który akurat przelatywał nad Iranem w drodze do Dubaju.

PM off
2 ludzi lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#251 PostWysłany: 04 Paź 2024 09:25 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Aktualnie każdy lot W6 do AUH odbywa się nad Egiptem i Arabią a nie jak dotychczas nas Irakiem. Zwiększa to czas lotu o około godzinę, więc nawet jak wyleci o czasie to zawsze przyleci trochę po do AUH. A powroty to już męka... przez LCA.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#252 PostWysłany: 08 Paź 2024 16:34 

srebrny
Mam w AUH nocną przesiadkę (przylatujemy wizz z KTW, a potem lot mamy o 11), o której najwcześniej uda nam się wejsc na airside żeby wejść do saloniku?
 Profil Relacje PM off  

#253 PostWysłany: 19 Paź 2024 20:33 

Loty: 475
Kilometry: 714 983
złoty
Właśnie wracam AUH KTW przez LCA.
Podczas odprawy zamiast wpisywać dane paszportu ręcznie jak to mam w zwyczaju zeskanowałem paszport telefonem i ku mojemu zdziwieniu w apce od razu pojawiły sie karty pokładowe. Przylatując do AUH nie musiałem zatem przechodzić na landside i iść do stanowiska odprawy.
Nie wiem od kiedy jest to możliwe i jakie są wymagania; miałem wykupione miejsce, zaznaczony paszport biometryczny, bilety kupowane przez ota.
katka256 lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#254 PostWysłany: 19 Paź 2024 21:02 

A jak Tobie przybili pieczątkę na karcie przed podejściem do Gate?
Myślę ze lepiej to potwierdzić na wiele sposób. Wyraźnie jest powiedziane ze trzeba podejść do check-in celem potwierdzenie dokumentów. W sytuacji gdyby kogoś cofnęli z gate to nie poleci się nigdzie. Ktoś może się dosłownie zasugerować Twoim wpisem.

#255 PostWysłany: 20 Paź 2024 00:32 

Loty: 475
Kilometry: 714 983
złoty
Weryfikacja danych odbyła się zapewne za pomocą NFC.
A pieczątki oczywiście nie mam, bo nie było na czym jej przybijać.
katka256 lubi ten post.
katka256 uważa post za pomocny.

#256 PostWysłany: 20 Paź 2024 04:13 
Awatar użytkownika

platynowy
@swazi nie panikujmy... jak jest BP wystawiony to nie cofna. To nie Maroko gdzie trzeba mieć papierowy BP i pieczątkę.
Swoją drogą 5W AUH-MCT też wystawiony BP elektronicznie. Normalna odprawa w apce. Po przylocie z wcześniejszego W6 nie trzeba było wychodzić na landside jak jeszcze rok temu.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
katka256 uważa post za pomocny.

#257 PostWysłany: 20 Paź 2024 06:28 

platynowy
swazi napisał(a):
Wyraźnie jest powiedziane ze trzeba podejść do check-in celem potwierdzenie dokumentów.
Gdzie to jest napisane (powiedziane)?

Wydaje mi się, że tylko na dokumencie, który generuje Wizzair zamiast karty pokładowej gdy mają ustawioną blokadę.
 Profil Relacje PM off  

#258 PostWysłany: 17 Lut 2025 04:04 

niebieski
Właśnie wróciłem z Abu Dhabi. W aplikacji Wizz pojawiły mi się karty pokładowe, dane do odprawy wpisałem ręcznie. Do żadnego stanowiska nie podchodziłem po BP. Z telefonem w reku podszedłem do gate i wpuścili do samolotu bez problemu.Czyli jeśli pojawi się karta pokładowa w aplikacji Wizz to na przesiadce można zostać na airside. To był lot AUH-BUD. Jest tylko jedna kwesta, jeśli jesteście w większej grupie rodzinnej, to przy przechodzeniu automatycznych bramek kontroli granicznej, każda osoba musi zeskanować swoją kartę pokładową, a nie tylko paszport, więc trzeba screeny rozesłać wszystkim.
 Profil Relacje PM off
NBE322 lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 258 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość