Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 563 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 29  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: [Miles&Smiles TK]
#301 PostWysłany: 07 Wrz 2023 18:56 
Awatar użytkownika

platynowy
Prośba o poradę, co zrobić w takiej sytuacji:

Kilka miesięcy temu zarezerwowałem 2 bilety-nagrody z LAS do ORD (UA), łącznie za 15k mil + 2 X 5 USD opłat. Lot ma być 14.09. Niestety, zmieniliśmy nieco plany, więc nie skorzystamy z tych biletów. Drugie niestety jest takie, że póki co nie było żadnych zmian rozkładowych, więc nie mogłem prosić o bezpłatną zmianę lub anulowanie. Płacenie za zmianę lub anulowanie byłoby trochę bez sensu, bo wyszłoby 2x50, a może 2x70 USD (nie wiem, czy dla TK taki lot jest domestic, bo w ramach jednego kraju, czy raczej International, bo poza Turcją). Wolę już stracić te mile.
O ile dobrze widzę, nie ma żadnej no-show fee, więc jeśli nic nie zrobię z tymi biletami i nie pojawię się na lotnisku, będę stratny o te 15k mil.

Na razie, mój plan jest taki, żeby poczekać do 14.09, a jeśli nic się nie wydarzy w rozkładzie tego lotu, po prostu zapomnieć o sprawie. Pytanie jednak do kogoś z bogatszą wiedzą na temat programu TK, czy może jednak dałoby radę coś tu jeszcze wykombinować?
 Profil Relacje PM off  

Relaks na Lanzarote 😍 Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 1999 PLN 😎 Relaks na Lanzarote 😍 Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 1999 PLN 😎
Wypoczynek w Tunezji 🌴🌞 All inclusive w 4* hotelu na Dżerbie za 1542 PLN 🏝️ Wypoczynek w Tunezji 🌴🌞 All inclusive w 4* hotelu na Dżerbie za 1542 PLN 🏝️
#302 PostWysłany: 26 Wrz 2023 14:52 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 736 023
złoty
Powiedzcie jak to jest ze wstępem do saloniku drugiej osoby i dzieci:
Image

Dobrze rozumiem, że mogę wprowadzić zarówno żonę jak i dzieci w IST? Co z kolei ze wstępem np. w WAW (Polonez) i KRK?

Widzę, że miejsca standard mogę wybrać za darmo dla siebie i jednego dziecka. Żony z bebe mi nie pokazuje mimo, że jest na tej samej rezerwacji.
 Profil Relacje PM off  

#303 PostWysłany: 26 Wrz 2023 14:58 

platynowy
@Darek M. jeśli to lounge TK to z rodziną całą, jeśli *G to tylko +1 (chyba że np. dziecko bardzo małe i przymkną oko i wpuszczą dodatkowo).
Darek M. uważa post za pomocny.

#304 PostWysłany: 22 Paź 2023 15:23 

Drodzy, potrzebuję pomocy z programem Miles & Smiles. Narazie pierwsze wrażenia są takie, że jest mocno user-unfriendly.

Temat wygląda tak. Właśnie wróciliśmy z żoną z Australii. Cała podróż kupiona na stronie Turkisha, w sumie 6 segmentów, z czego 4 realizowane przez Turkisha i dwa przez partnerów z innego sojuszu (Jetstar i Malaysia Airlines). Chciałem post factum zrobić claima na mile, bo wyjdzie ich całkiem sporo i napotkałem dwa duże problemy:

1) Nie mogę zrobić w systemie claima na mile za loty realizowane przez Jetstara i Malaysia Airlines. Przypuszczam, że dlatego, że to są loty spoza Star Alliance, ale zarazem są na jednym etixie z lotami z Turkisha. Ktoś może ma pomysł jak mogę dostać mile za tamte loty?

2) Nie mogę zrobić żadnego claima za loty żony, bo założyłem jej konto w MS dopiero po zakończeniu podróży. Krzyczy coś o paszport / ID i daje link do feedback formu, ale tenże nie działa... Tu podobne pytanie, czy ktoś ma pomysł jak dostać mile za te loty?

W drugim przypadku zastanawiam się, czy nie można byłoby zrobić np. claima w Miles&More zamiast Miles&Smiles? Po pierwszych doświadczeniach ze stroną zaczynam żałować, że nie wrzuciłem mili do innego programu (w MS zaczynam od 0, bo nie latam jakoś dużo).

Będę wdzięczny za pomoc.
 Profil Relacje PM off  

#305 PostWysłany: 22 Paź 2023 15:26 

HON fly4free
Za jetstar i MH nie naliczysz bo jak sam zauważyłeś, są to linie spoza sojuszu.
 Profil Relacje PM off  

#306 PostWysłany: 24 Paź 2023 09:50 

Hej. Nazbierałem swoje pierwsze 40k mil i zastanawiam się na jakie loty najbardziej opłaca się to wydać (nigdy nie bookowalem lotów za mile). Z Turcji na jakieś long-haul czy coś innego?
 Profil Relacje PM off  

#307 PostWysłany: 24 Paź 2023 10:18 

Loty: 164
Kilometry: 353 053
HON fly4free
Przede wszystkim czekać na promocję.
 Profil Relacje PM off  

#308 PostWysłany: 08 Lis 2023 12:39 

srebrny
Może taka promocja (ważna tylko do dzisiaj 08.11) podpasuje?
https://www.instagram.com/milesandsmiles/
50% zniżki na trasach z/do Chicago do/z IST lub LUX (via IST), czyli 30k mil za RT w ekonomicznej.
Podróż do końca marca 2024 (z wyłączeniem okresu 11.12 - 15.01).
 Profil Relacje PM off  

#309 PostWysłany: 13 Lis 2023 07:59 

Loty: 177
Kilometry: 387 374
niebieski
Może będziecie wiedzieli jak mogą naliczyć się mile za taki lot:
25-26.11 GDN-WAW-LIS w biznesie kupione na stronie Lotu, pokazuje klasę Z, pierwszy odcinek Lot, drugi TAP, jak to może zostać zmapowane do klasy w TAP. Idealnie by mi pasował ten lot by szybko zdobyć brakujące mile statusowe, boję się tylko że zmapuje się do jakiejś klasy która nie daje mil w TK.

Może jakiś inny pomysł jak szybko i w miarę tanio zdobyć 4300 mil statusowych.

#310 PostWysłany: 13 Lis 2023 18:58 

niebieski
Zakładam, że właścicielem taryfy którą zamierzasz kupić, jest TP - lot TP będzie w klasie Z, a rejs operowany przez LO w Y zgodnie z EF:

BOOKING CODE EXCEPTIONS FOR CARRIER: LO
IF VIA TP Z- FARES
VIA LO Z REQUIRED WHEN OFFERED
IF VIA TP ALL BUSINESS
VIA LO Y REQUIRED

Na rejsie LOTowskim (Y) zgodnie z: https://www.turkishairlines.com/en-int/ ... -airlines/
dostaniesz 100% przelecianych mil, ale nie mniej niż 500, więc to będzie 500.

Natomiast na rejsie TP (Z) zgodnie z: https://www.turkishairlines.com/en-int/ ... -portugal/
dostaniesz 150% przelecianych mil za odcinek. WAW-LIS to +- 1487mil. Mnożąc to razy 1,5 wychodzi 2230. Czyli łącznie 2730 w jedną stronę.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#311 PostWysłany: 14 Lis 2023 05:03 

niebieski
@Architekt2001 jak można spawdzić kto jest właścicielem taryfy? Bilet kupowany by był na stronie Lot, na TAP ta kombinacja jest jako wyprzedana

#312 PostWysłany: 14 Lis 2023 06:03 

niebieski
Generalnie, właścicielem taryfy jest ta linia, której numer lotu jest na najdłuższym odcinku podróży (są wyjątki). Natomiast w tym wypadku, jeśli na locie WAW-LIS jest codeshare z marketingowym numerem LOTu (LO4xxx), to właścicielem taryfy jest LO. Jeśli numer lotu to TP1205, to właścicielem jest TP.

Zresztą to bez znaczenia teraz, bo każda klasa rezerwacyjna w biznesie daje 150% na lotach TP.
 Profil Relacje PM off
monus lubi ten post.
monus uważa post za pomocny.

#313 PostWysłany: 23 Lis 2023 13:19 

niebieski
Mam ok. 2550 w punktach M&S i niedługo się będą przeterminowywać. Jest opcja żeby jakoś tego użyć? Niestety do biletu nagrody dużo brakuje. W sklepie Shop&miles oferty zdaje się tylko z Turcji. Ma ktoś pomysł?
 Profil Relacje PM off  

#314 PostWysłany: 04 Gru 2023 14:13 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 583
Kilometry: 900 129
Mam przed sobą pierwsze loty Turkishem i chcę założyć konto Miles&smiles. I od razu pierwsze pytanie od żółtodzioba: pierwszy odcinek WAW-IST na bilecie mam z nr lotu TK, ale jest dodatkowo opisane "operated by LOT" z podanym nr lotu naszego narodowego przewoźnika - czy za taki lot dostaję mile w programie tak samo jak gdybym leciał Turkiem?

#315 PostWysłany: 04 Gru 2023 14:17 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Tak, dostaniesz, nie dalej jak tydzień temu w drodze retroclaima naliczyłem mile za identyczny lot
Kashpir uważa post za pomocny.

#316 PostWysłany: 16 Sty 2024 14:03 

niebieski
Czy dla Elite darmowy wybór miejsca jest tylko podczas robienia rezerwacji czy można też wybrać dla już istniejących (były rezerwowane bez statusu)?

#317 PostWysłany: 16 Sty 2024 14:22 
Awatar użytkownika

złoty
@monus Można rezerwować miejsca (z wyjątkiem w wyjściu awaryjnym) dla już istniejących rezerwacji. Musisz tylko wklepać numer TK do rezerwacji. Problem może być jeśli rezerwacja była kupiona przez OTA, mi w jednej takiej rezerwacji nie widzi, ani wyboru miejsc, ani wyboru posiłku. Miejsca przy drzwiach są odblokowywane dopiero w czasie odprawy na lotnisku i można poprosić o bezpłatną zamianę.
monus lubi ten post.
monus uważa post za pomocny.

#318 PostWysłany: 16 Sty 2024 14:52 

niebieski
@bim-bam ok, dzięki za info, mam dwie rezerwacje już istniejące i dla nich nie mogę za darmo wybrać miejsca (rezerwacja bezpośrednio u Turkish'a, numer dopisany i przy bagażu rozpoznaje status), dla nowej mogę wybrać za darmo. Nic, pozostaje kontakt z działem obsługi

#319 PostWysłany: 21 Sty 2024 07:05 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 736 023
złoty
Ja dopisywałem numer żony dużo po czasie pierwotnej rezerwacji i od razu można było za darmo wybrać miejsca. Z kolei zauważyłem, że czasami jakby nie zapisywało poprawnie numer M&S i trzeba powtarzać.
 Profil Relacje PM off  

#320 PostWysłany: 21 Sty 2024 12:08 

HON fly4free
Kronikarsko: pojawiła się już możliwość rezerwacji MEL za mile : Y - 50 k one way (ex IST) , C - 75 k one way w obu przypadkach podatki na poziomie ok. 1100-1150 PLN; WAW-MEL w C 90 k one way i podatki ok 1300 PLN.
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 563 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 29  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot], michcioj oraz 7 gości