Podróże to nie tylko możliwość podziwiania pięknych krajobrazów czy spotkania z odmienną kulturą. Podróże to również doskonała okazja na spróbowanie lokalnych specjałów. Każdy kraj ma swoją własną tradycję kulinarną i flagowe potrawy. Nawet jeśli kuchnie sąsiednich państw bywają zbliżone, zawsze znajdzie się przynajmniej jedno danie, z którego dany kraj szczególnie słynie.
Macie ochotę na coś słodkiego? Wszystkich łasuchów zapraszamy do obejrzenia galerii, z której dowiecie się, jakich smakołyków warto spróbować w europejskich krajach.
PoprzednieObraz 1 z 10Następne
Portugalia - Pastel de nata
Pastel de nata, znane również pod nazwą „Pasteis de Belém” to najpopularniejsze portugalskie ciasteczka. Wypełnione pysznym kremem powstałym z połączenia żółtek jaj, śmietanki i cukru, delikatne tartaletki zostały stworzone jeszcze przed XVIII wiekiem przez katolickich mnichów w klasztorze Hieronimitów, w lizbońskiej dzielnicy Belém.
Fot. André Luís, flickr
Pastel de nata, znane również pod nazwą „Pasteis de Belém” to najpopularniejsze portugalskie ciasteczka. Wypełnione pysznym kremem powstałym z połączenia żółtek jaj, śmietanki i cukru, delikatne tartaletki zostały stworzone jeszcze przed XVIII wiekiem przez katolickich mnichów w klasztorze Hieronimitów, w lizbońskiej dzielnicy Belém.
Fot. André Luís, flickr
PoprzednieObraz 1 z 10Następne