Ponad dwa tysiące złotych za kilogram ziemniaków? Kilkadziesiąt za filiżankę kawy? Parę setek za steka? To możliwe. Niektóre rodzaje mięs, warzyw czy owoców potrafią osiągnąć zawrotne ceny. Delektowanie się nimi to prawdziwy luksus, na który niewielu może sobie pozwolić. Dziś prezentujemy najdroższe jedzenie świata.
PoprzednieObraz 1 z 10Następne
10. Czarny arbuz Densuke
Cena: od 300 zł/ kg
Uprawiana jedynie na japońskiej wyspie Hokkaido, odmiana czarnych arbuzów Densuke charakteryzuje się niezwykłą twardością i kruchością. Rocznie sprzedaje się zaledwie tysiąc sztuk tego owocu. Każdy arbuz opatrzony jest certyfikatem zapewniającym o oryginalnym pochodzeniu i pakowany w specjalną, ręcznie wykonaną drewnianą skrzynkę. Średnia sztuka waży maks. 9 kg, co wcale nie musi przekładać się na cenę. Te oryginalne owoce bywają przedmiotami licytacji na aukcjach. Na jednej z nich, okaz ważący 7,7 kg, został sprzedany za ponad 6 tys. dolarów!
Fot. Scott Ehardt, wikimedia.org
Cena: od 300 zł/ kg
Uprawiana jedynie na japońskiej wyspie Hokkaido, odmiana czarnych arbuzów Densuke charakteryzuje się niezwykłą twardością i kruchością. Rocznie sprzedaje się zaledwie tysiąc sztuk tego owocu. Każdy arbuz opatrzony jest certyfikatem zapewniającym o oryginalnym pochodzeniu i pakowany w specjalną, ręcznie wykonaną drewnianą skrzynkę. Średnia sztuka waży maks. 9 kg, co wcale nie musi przekładać się na cenę. Te oryginalne owoce bywają przedmiotami licytacji na aukcjach. Na jednej z nich, okaz ważący 7,7 kg, został sprzedany za ponad 6 tys. dolarów!
Fot. Scott Ehardt, wikimedia.org
PoprzednieObraz 1 z 10Następne