Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 231 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Malme-Kopenhaga
#31 PostWysłany: 27 Lis 2011 22:07 

niebieski
Mówiąc dojście do przystanku miałem na myśli całą drogę od stacji do przystanku. Zgadza się, że pierwszy odcinek od przystanku przez "krzaczory" ma swój chodnik, ale spójrz co widać dalej na rondach i ulicach w szczególności ulica "Hyltarpsvagen" i jej skrzyżowanie z Sjodikenvagen. Miałem na myśli te odcinki. Jeśli przeszedłeś tą drogę to proszę zaznacz ją na mapie dla innych aby było wiadomo jak chodnikami przejść na stację.

Phuket w porze suchej❗😲 12 dni na wyspie za 3690 PLN ✈️ + 5⭐ 🛏️ Phuket w porze suchej❗😲 12 dni na wyspie za 3690 PLN ✈️ + 5⭐ 🛏️
🔥 Mega okazja 🚨 Kaukaz za grosze🚨 City break w Gruzji za 307 PLN 😍 🔥 Mega okazja 🚨 Kaukaz za grosze🚨 City break w Gruzji za 307 PLN 😍
#32 PostWysłany: 27 Lis 2011 23:56 

A i tu nie ma żadnego problemu. Idąc od przystanku E65 zgodnie ze znakami "CENTRUM" przechodzimy tę krzyżówkę ... pod małym tunelem i wychodzimy przy przystanku autobusowym zaraz przy blokach. W załączeniu mapka.
Dalej już nie rysowałem, bo chyba nie ma sensu. Praktycznie wszędzie gdzie łaziłem były chodniki. Nie szedłem wprost na dworzec kolei więc nie będę ściemniał i rysował najlepszej trasy ;-)

Jeszcze dodam, że jeśli ktoś chce iść się posilić do McD$ to właśnie nie skręca na ulicę Hyltarpsvagen, bo na niej właśnie z chodnikiem kiszka, tylko idzie tam gdzie kończy się moja czerwona kreska na mapce i skręca w lewo w ulicę Norra Tvargatan omijając bloki z drugiej strony, ale po chodniku. :-)

Załączniki:
svedala.jpg
svedala.jpg [ 144.25 KiB | Obejrzany 5643 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 11 Gru 2011 17:59 

niebieski
Witam. Odświeżam temat:
- czy ktoś wie coś więcej na temat biletu "Around the Sund"/Around the sound, o którym wspominał Han Solo w poniższym poście?
viewtopic.php?p=15236#p15236

Idea tego biletu brzmi b. zachęcająco, ale trudno znaleźć info gdzie go można kupić. Z moich poszukiwań wynika, że tylko w Szwecji (mimo, że jest ważny też w Kopenhadze). Ogólne info można znaleźć tu:
http://www.skanetrafiken.se/templates/I ... anguage=EN

#34 PostWysłany: 11 Gru 2011 19:50 

^^ co za stare czasy, ta moja wyprawa do Malmo :)

Bilet polecam, działa tak jak opisano, ale...ma jedną wadę. Działa 2 DNI, co nie znaczy, że 48 GODZIN. 2 dni znaczy, że jak się skasuje (piszesz datę) to jest ważny na ten i następny dzień do północy (czyli de facto, mniej niż 48h :()

Poza tym ważny na metro, busy (i w Malmo i Kopenhadze) i pociągi (i w Dani i w Szwecji) i na prom.

NIe wiem, czy jest dostępny w Kopenhadze, ale tam się nie opłaca kupować, bo na tym bilecie jedziesz "wg wskazówek zegara", zaczynając od Malmo.

Ja zrobiłem tak, że pojechałem busem do Svedali (a właściwie trochę pojechałem, a potem szedłem jak na mapce ;)) a tam kupiłem w tym punkcie, który jest na ich stronie (na miejscu okazało się, że to był market).

Cytuj:
Svedala
Skånetrafikens serviceombud och ombud i Svedala.

Serviceombud

Coop Konsum - Storgatan 17
Öppet Må-Sö 8-21

http://maps.google.pl/maps?q=Storgatan+ ... CB4Q8gEwAA ;))

adresy pozostałych punktów: http://www.skanetrafiken.se/templates/I ... anguage=EN (z boku po prawej klikasz w miasto i się wyświetla adres, który wrzucasz do google ;))

Napisałem datę i pojechałem do kopenhagi, a wieczorem następnego dnia wybrałem się "na około" z powrotem do Malmo. Zamek w Helsingorze robi olbrzymie wrażenie nocą (ponure zamczycho, jak z horrorów), potem prom (widok oświetlonych obu brzegów - i szwecji i dani) potem pociąg i w Malmo byłem 11.50 pm :)

ps. podróż "na ostatnią chwilę" można spokojnie zaplanować - bezpiecznie, wszędzie anglojęzyczni, wszytsko punktualnie, pociągi i promy co ok 20 min także luz.

Aha, pojedynczy bilet na metro w Kopenhadze kosztował coś 14-15 zł, więc ten bilecik na 2 dniowy wypad jak najbardziej polecam, mimo wad ;)
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 13 Gru 2011 01:04 

niebieski
Dzięki Hanie:)
Planowałem zakup właśnie w Svedali, ale liczyłem na potwierdzenie, że już tam się da zakupić Around the Sund.

na tym bilecie jedziesz "wg wskazówek zegara"
Czy ten sposób wykorzystania biletu w transporcie przez cieśninę Sund jest jedynym dozwolonym? Tzn. czy zamiast robić kółeczko mogę go wykorzystać w ten sposób, że Malmo-Kopenhaga i powrót tak samo pociągiem Kopenhaga-Malmo?

Pozdrawiam

#36 PostWysłany: 13 Gru 2011 02:04 

Teraz nie mam czasu poszukać, ale tam gdzieś na ich stronie był pdf z dokładnymi zasadami. Wynika z niego, że można jechać (oczywiście, jeśli mówimy o korzystaniu wyłącznie z niego, jak kupisz pojedynczy to wrócisz ;)) tylko wg. Wskazówek zegara

tzn. Malmo i okolice,-> pociągiem do Kopenhagi,-> Kopenhaga,-> pociągiem do Helsingoru,-> prom, -> pociąg/autobus do Malmo.

W Svedali punkt jest w markecie, ok. 3 min drogi od stacji kolejowej, na której można go pierwszy raz wykorzystać :)
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 23 Gru 2011 21:10 

niebieski
Witam. Podobnie jak kilkoro poprzedników również dla przyjemności latania wybieram się 3 marca na chwilkę do Malmo. Gdzie można tam się napić małego piwka :) /tylko lotnisko?/ Pozdrawiam

#38 PostWysłany: 04 Sty 2012 17:04 
Awatar użytkownika

niebieski
Idzie przenocować na lotnisku w Malmie nocował ktoś może ?
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 13 Sty 2012 15:12 

Bilet Youth na Flygbussarne jest do 25 lat włącznie. Ja mam datę urodzenia lipiec 1986. Ktoś wie jak to liczą?
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 19 Sty 2012 03:05 

Próbował ktoś jechać w obie strony na stopa? Z lotniska to myślę, że bez problemu, ale czy jest gdzie stanąć na powrocie, żeby wystopowac chociażby tą trasę Kopenhaga - Malme?

#41 PostWysłany: 21 Sty 2012 18:32 

Mam 2 pytanka.
1:Gdzie mógłbym kupić bilet za gotówkę na regionalny autobus (153) z Notesjo do Svedali?
2:Gdzie dostanę bilet także za gotówkę w Svedali na flygbussarne jadącą na lotnisko?
 Profil Relacje PM off  

#42 PostWysłany: 21 Sty 2012 19:41 
Awatar użytkownika

niebieski
matteusz34 napisał(a):
2:Gdzie dostanę bilet także za gotówkę w Svedali na flygbussarne jadącą na lotnisko?

Też się właśnie nad tym zastanawiam. Czy można na lotnisku po wylądowaniu kupić od razu na powrót (bo przecież znamy datę)?

#43 PostWysłany: 23 Sty 2012 11:30 

W automacie na lotnisku można kupić również na powrót.
Natomiast na pewno nie można kupić biletów u kierowcy.
Nie jestem pewien, ale coś mi się kołacze po głowie, że gdzieś ktoś pisał o sklepie w Svedali gdzie można takie bilety nabyć. Ale to nie jest informacja pewna.
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 24 Sty 2012 22:10 

niebieski
Widzę że dużo osób szuka jakiegoś połączenia, znalazłem przypadkiem takie ogłoszenie:

Cytuj:
Firma BUSTRAVEL oferuje państwu codzienne przejazdy na trasie Kopenhaga-Malmo airport-Kopenhaga.
Przewozy obejmują wszystkie loty Z i Do Polski. LOTY Z GDAŃSKA ---WARSZAWY---KATOWIC...
Bezpiecznie,legalnie,wygodnie i tanio!!!!!
KAWA---HERBATA---GRATIS
POSIADAMY DVD ...MILE SPEDZISZ PODRÓŻ
kontakt gsm DK 0045 28773429 kontakt gsm PL 0048 500218555

!!!!!!!!!UWAGA JEŻDZIMY 7 DNI W TYGODNIU NIEZALEŻNIE ILE MAMY OSÓB!!!!!!!!!! JESTEŚMY NAJTAŃSI DZIECI DO LAT 3 GRATIS

Firma nie moja, cen nie znam, za jakość nie ręczę ;)
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 02 Lut 2012 03:41 

Loty: 174
Kilometry: 226 599
niebieski
A czy ktoś się wybiera 7. lutego do MMX? Jeśli ktoś by jechał, to ta Polska taksówka wcześniej wspomniana byłaby dobrym rozwiązaniem - można się podzielić kosztami i wychodzi całkiem dobra cena
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 05 Lut 2012 12:02 
Awatar użytkownika

niebieski
Wróciłem. Tak jak było pisane po wylądowaniu kupić bilet w automacie (na prawo od głównego wyjścia) na flygbussarnę do Svedali (jeden przystanek), wysiadamy na autostradzie i mamy jakieś 15-20 min spacerkiem (chodnik miałem cały czas) do marketu na ulicy Storgatan 17 gdzie za 249 SEK-ów kupujemy bilet dwudniowy dookoła cieśniny (musicie wpisać datę przed pierwszą podróżą). Nie kupujcie biletu popołudniu/wieczorem - najlepiej z samego rańca bo wtedy wychodzi najefektywniej. Ze sklepu później jakieś 100-150 m i jesteśmy na dworcu kolejowym skąd łapiemy pociąg do Malme (pagatag). W dużych miastach na bilecie śmigamy do woli (metro, pociąg, autobusy miejskie), kanarów multum więc nie ma co świrować. Przy przekraczaniu mostu pociągiem kanar zaznacza X na naszym bilecie co oznacza, że drugi raz już mostu na nim nie przekroczymy. Jeśli nam się uda, że kanar tylko sprawdzi bilet i nie oznaczy X, albo nie sprawdzi nas wcale to możemy objechać cieśninę dookoła i wrócić znów mostem do Kopenhagi. Jak dotrzecie na zamek Hamleta to trzeba patrzeć jaki prom odpływa do Helsingborgu, myśmy pomylili i wsiedli na HH Ferries (jego bilet nie obejmuje akurat), ale że już podnieśli trap a my nie zgodziliśmy się na zakup dodatkowego biletu to Duńczyk machnął ręką i pozwolił nam płynąć:) W pozostałych dwóch firmach od promów także oznaczają X na bilecie w miejscu przeprawy promowej. W Helsingborgu po wyjściu z promu łapią na kontrolę osobistą wybrańców, akurat się załapaliśmy, małe wiskanie, kilka pytań i puścili... Później pauza w Lund i dalej do Malme. I tu teoretycznie kończy się nasz dwudniowy bilet (jeśli mamy X w bilecie). Musieliśmy więc kupić osobny bilet na pociąg do Kopenhagi w automacie na dworcu kartą, cena to około 55 zł:/ I żeby było śmieszniej akurat kanar przeszedł obok nas i nas wcale nie sprawdził, także bywa i tak... Jak już robicie tak jak my to kupujcie bilet do pierwszej stacji za mostem czyli na lotnisko Kastrup, bo taniej. Na Kastrup pakujecie się w metro i dalej jeździcie po Kopenhadze na bilecie dwudniowym. W metrze przez trzy dni i kilkadziesiąt kursów mieliśmy tylko raz kontrolę. Co do powrotu z Kopenhagi to najtaniej autobus Swebus za 49 SEK-ów spod dworca kolejowego do centrum Malme, ale jedzie tylko cztery razy dziennie. I po przekroczeniu mostu (dopiero z autobusu robi imponujące wrażenie, z pociągu nic nie widać) jest znów kontrola celna, znów pytania skąd, dokąd, sprawdzali nawet kibel i luki bagażowe w autobusie...Po wyjściu w Malme 5 minut spacerem i jesteśmy pod dworcem skąd odjeżdża flygbussarna na samo lotnisko. To chyba tyle, mam nadzieję że komuś się przyda info, w razie pytań piszcie, postaram się pomóc:)

PS. Pan Jakub w swej marynarskiej czapce obecny na lotnisku, porozmawialiśmy, dał wizytówkę i prosił o rekomendację na forum toteż niniejszym czynię to;)

#47 PostWysłany: 05 Lut 2012 13:34 
Awatar użytkownika

niebieski
Co do lotniska Sturup dodam jeszcze, że wysiadanie i wsiadanie odbywało się przez kołnierz więc naprawdę eskpressowo. Leciałem z Okęcia gdzie co drugiej osobie sprawdzali bagaż pod kątem wymiarów, natomiast podczas powrotu ze Sturup nawet nie zwracali uwagi kto ma jaki bagaż...

#48 PostWysłany: 05 Lut 2012 13:52 
Awatar użytkownika

niebieski
ranek dzięki wielkie za dokładny opis.

Mam natomiast pytanie czy ze Svedali na bilecie round the sund da się dojechać autobusem do Kopenhagi bo ja będę jeden dzień więc planuje tylko raz przekroczyć most do Kopenhagi i chciałbym zobaczyć go z autobusu bo mówisz, że z pociągu nic nie widać.

EDIT
Jeszcze pytanie ile kosztuje bilet flygbussarnę do Svedali ?
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 05 Lut 2012 14:26 
Awatar użytkownika

niebieski
KrzYchuu napisał(a):
ranek dzięki wielkie za dokładny opis.

Mam natomiast pytanie czy ze Svedali na bilecie round the sund da się dojechać autobusem do Kopenhagi bo ja będę jeden dzień więc planuje tylko raz przekroczyć most do Kopenhagi i chciałbym zobaczyć go z autobusu bo mówisz, że z pociągu nic nie widać.

EDIT
Jeszcze pytanie ile kosztuje bilet flygbussarnę do Svedali ?

Nie ma takich autobusów niestety, które jechałyby ze Svedali do Kopenhagi. Musisz dotrzeć ze Svedali pociągiem do Malme i stamtąd pociąg do Kopenhagi (nie ma innej opcji, ponoć promy w większości zlikwidowane...). Jak będziesz tylko jeden dzień to warto się zastanowić nad sensem kupna biletu dwudniowego. Oczywiście możesz jechać na dwudniowym do Kopenhagi, tam śmigać metrem i zwiedzać i wieczorem masz o 21:10 ostatni autobus z Kopenhagi do Malme, firma Swebus, bilet kupujesz na necie i płacisz jedynie 49 SEK-ów w promocji (bo dwudniowy prywatnych przewoźników już nie obejmuje). Podejrzewam, że nocny widok mostu jeszcze bardziej wgniata w podłogę. Co do drugiego pytania hmm nie pamiętam, a wywaliłem już kwit... Mam jeszcze kwit z powrotu z Malme z dworca na lotnisko za flygbussarnę zapłaciłem 99 sek-ów, studencka 79, jedzie dokładnie 40 minut. Coś mi świta, że do Svedali płaciłem 49 sek-ów za bilet cały czyli jakieś 23 złote... Ogólnie jeśli chodzi o transport są mega punktualni, nigdy nic się nie spóźniło, a zwykle podjeżdżało wcześniej.

#50 PostWysłany: 05 Lut 2012 14:38 
Awatar użytkownika

niebieski
ranek czyli z Malme też nie ma autobusów przez most ?

Bo rozumiem że przejść pieszo to nie ma szans.

Na lotnisko przylatuje o godzinie 11 i następnego dnia o godzinie 12.10 mam powrót. Zastanawiam się czy np. nie zostać na noc na lotnisku w Kopenhadze i dopiero rano jakoś wracam. Więc właśnie jeszcze nie wiem jaki bilet kupić puki co jeszcze nie znalazłem jakiś innych dogodnych biletów.

Jedziemy w dwie osoby - najlepiej by było mieć jakiś grupowy bilet, ale chyba takich nie ma.
A bilet z Kopenhagi do Malme to tylko prywatnie tak bo ten Round nie działa tylko w drugą stronę.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 231 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości