Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 09 Mar 2015 20:25 

niebieski
Darmowe specjalnie w cudzysłowiu bo niestety kosztują kilka/kilkanaście złotych za odcinek chociaż można rzeczywiście i za darmo pojechać ale wymaga to nieco zachodu i czasu.
Nie wiem gdzie można znaleźć siatkę połączeń ale wiem że nie ma problemu żeby za darmo przemieścić się między Sztokholmem a m.in. takimi miastami jak Nykoping, Norkoping, Falun. Generalnie tak do ok. 5 h jazdy od Sztokholmu.
Wada jest zasadnicza: Tylko jeden raz dziennie, tj. np. z Nykoping do Sztokholmu ok. godz. 14 i powrót ok. godz. 19.
Zaleta jeszcze lepsza: tanie noclegi w Szwecji

Robimy tak:

1. Wchodzimy na stronę vikinkline.se - trzymamy się wersji szwedzkiej - ważne.
2.Szukamy zakładki "sista minute" - czyli po ichniemu "last minute".

Ostatnio edytowany przez mashacra, 09 Mar 2015 21:28, edytowano w sumie 1 raz
wyciąłem śmietnik, ale dalej chyba nie do końca trzyma się kupy ;)
 Profil Relacje PM off  

Wycieczka do Goa za 2618 PLN 🌴 Loty do Indii + 11 nocy w 4* hotelu ze śniadaniami 🇮🇳 Wycieczka do Goa za 2618 PLN 🌴 Loty do Indii + 11 nocy w 4* hotelu ze śniadaniami 🇮🇳
Zimowa wycieczka na Sycylię 🌋 Loty i hotel w Taorminie ze śniadaniami (i widokiem na morze) za 806 PLN 😍 Zimowa wycieczka na Sycylię 🌋 Loty i hotel w Taorminie ze śniadaniami (i widokiem na morze) za 806 PLN 😍
#2 PostWysłany: 09 Mar 2015 23:40 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 188
Kilometry: 335 734
Śmiem przypuszczać, że podany adres www jest błędny. Chyba vikingline.se
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 10 Mar 2015 00:34 

niebieski
Karolina_s napisał(a):
Śmiem przypuszczać, że podany adres www jest błędny. Chyba vikingline.se

tak, masz racje.
Odzyskalem juz dostep do netu ale bez PL znakow. Sprobuje cos dopisac w w watku.

-- 09 Mar 2015 23:43 --

http://www.vikingline.se/hitta-resa/sis ... kryssning/

-- 09 Mar 2015 23:44 --

-- 09 Mar 2015 23:48 --

"hytt" znaczy kabina
To znaczy ze za kajutę 4-os należy zapłącić ok. 50zł.
W tej cenie jest dojazd z nNykoping+kajuta+dojazd do wielu miejsc w Szwecji . Oczywiście za 4os.
"Kajuta"-oznacza rejs na Alandy.

-- 10 Mar 2015 00:01 --

Rezerwację robimy na tej stronie:
i wtedy można busa zarezrwować za darmo.

#4 PostWysłany: 10 Mar 2015 08:52 

"Wada jest zasadnicza: Tylko jeden raz dziennie, tj. np. z Nykoping do Sztokholmu ok. godz. 14 i powrót ok. godz. 19."

O godzinie 19 tego samego dnia, czy następnego?
 PM off  

#5 PostWysłany: 10 Mar 2015 09:24 

niebieski
Nie bardzo rozumiem, piszesz "autobusy", ja widzę tylko połączenia promowe?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 10 Mar 2015 10:05 

niebieski
Fajny pomysł, pod warunkiem, że nie będą dowozić pod sam terminal, nie dając możliwości ucieczki :twisted:

@krzychfra, po przejściu do szczegółów rejsu masz tam Anslutningsbussar do wyboru jako dojazd do i ze statku.

#7 PostWysłany: 10 Mar 2015 10:29 

Potwierdzam. Pewnie najtańszy sposób na dostanie się do Sztokholmu z Nykoping. Dowożą na przystań promową ale jest możliwość ucieczki. Choć warto rozważyć możliwość noclegu na statku i odwiedzenia np. Helsinek. Lepiej też zrobić wcześniej rezerwację na autokar. Ten którym jechaliśmy był wypełniony do ostatniego miejsca.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 10 Mar 2015 15:55 

niebieski
Mam nadzieję że dziś już nie będę miał problemów z netem :)

Kupując rejs ze Sztokholmu na Alandy promem Cindirella mamy darmowy dojazd z różnych miejsc w Szwecji do przystani promowej oraz dojazd do wielu miejsc w Szwecji z przystani.
Rejs trwa ok. 20 h. Prom odchodzi ok. 18-tej i powraca następnego dnia ok. 15-tej.
Najtańsza kabina kosztuje 100 SEK za 4 osoby. Kabiny czyste, z łazienkami.

Rezerwując autobus nie musimy wracać do tego samego miejsca. Np. możemy kupić za 100 SEK przejazd z Nykoping do Sztokholmu, popłynąć na Alandy (przespać się/poimprezować) a po powrocie do Sztokholmu pojechać np. do Falun czy dalej na północ.
Cena 100 SEK oczywiście za 4 osoby.

Powrót można zrobić w ten sam sposób.
Mankamentem jest to że do Nykoping wracamy wieczorem więc pozostaje nocka na lotnisku/hotelu. Przy czym hotel Connect Skavsta tuż przy lotnisku oferuje pokoje 4-os. ze śniadaniem za ok. 250 zł więc na warunki szwedzkie cena dobra.
Wylatując rano z prawie każdego lotniska w PL mamy czas na zwiedzenie Nykoping.

Cenę 100 SEK za rejs można jeszcze obniżyć ale wymaga to trochę zachodu. Należy aplikować do "Viking Club" i wtedy przysługują zniżki. Ponadto przewoźnik przesyłą na maila oferty dla człoków klubu. Czasem jest to darmowe śniadanie na promie, czasem darmowe rejsy lub duże zniżki.
Przy aplikowaniu do klubu należy podać adres pocztowy na który przesyłąją kartę. Adres musi być skandynawski. Dopiero na karcie jest nr członkowski dzięki któremu mamy dostęp do zniżek i ofert specjalnych.

Oczywiście kupując rejs nie musimy wsiadać na prom. Spokojnie "da się uciec" i skorzystać z innego rejsu, kupując go oczywiście. Za 100 SEK możemy popłynąć do Turku (po szwedzku Abo). Za 240 SEK do Helsinek (2 noce na promie + 8 godzin w Helsinkach).

-- 10 Mar 2015 15:02 --

szumny napisał(a):
Mam nadzieję że dziś już nie będę miał problemów z netem :)

Kupując rejs ze Sztokholmu na Alandy promem Cindirella mamy darmowy dojazd z różnych miejsc w Szwecji do przystani promowej oraz dojazd do wielu miejsc w Szwecji z przystani.
Rejs trwa ok. 20 h. Prom odchodzi ok. 18-tej i powraca następnego dnia ok. 15-tej.
Najtańsza kabina kosztuje 100 SEK za 4 osoby. Kabiny czyste, z łazienkami.

Rezerwując autobus nie musimy wracać do tego samego miejsca. Np. możemy kupić za 100 SEK przejazd z Nykoping do Sztokholmu, popłynąć na Alandy (przespać się/poimprezować) a po powrocie do Sztokholmu pojechać np. do Falun czy dalej na północ.
Cena 100 SEK oczywiście za 4 osoby.

Powrót można zrobić w ten sam sposób.
Mankamentem jest to że do Nykoping wracamy wieczorem więc pozostaje nocka na lotnisku/hotelu. Przy czym hotel Connect Skavsta tuż przy lotnisku oferuje pokoje 4-os. ze śniadaniem za ok. 250 zł więc na warunki szwedzkie cena dobra.
Wylatując rano z prawie każdego lotniska w PL mamy czas na zwiedzenie Nykoping.

Cenę 100 SEK za rejs można jeszcze obniżyć ale wymaga to trochę zachodu. Należy aplikować do "Viking Club" i wtedy przysługują zniżki. Ponadto przewoźnik przesyłą na maila oferty dla człoków klubu. Czasem jest to darmowe śniadanie na promie, czasem darmowe rejsy lub duże zniżki.
Przy aplikowaniu do klubu należy podać adres pocztowy na który przesyłąją kartę. Adres musi być skandynawski. Dopiero na karcie jest nr członkowski dzięki któremu mamy dostęp do zniżek i ofert specjalnych.

Oczywiście kupując rejs nie musimy wsiadać na prom. Spokojnie "da się uciec" i skorzystać z innego rejsu, kupując go oczywiście. Za 100 SEK możemy popłynąć do Turku (po szwedzku Abo). Za 240 SEK do Helsinek (2 noce na promie + 8 godzin w Helsinkach).

Edit: Tu przykłądowa oferta jaką otrzymałem na maila:
"Medlemspris på våren!
Bästa Viking Club-medlem. Välkommen till en härlig vår och riktigt soliga priser som gör det lätt att kasta loss från vardagen! Här nedan har vi samlat våra bästa erbjudanden just nu. Enjoy!
PS. Klicka här för att komma direkt till Cinderellas Sista minuten-resor från 20:- per person inkl hytt och frukost."
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 10 Mar 2015 18:03 

A orientujecie się jak to wygląda z autobusami ?
To są jakieś zwykłe czy viking line ?
Odjeżdżają tylko raz dziennie ?
Moźna gdzies znaleść te godziny ?
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 10 Mar 2015 21:29 

niebieski
lawendowelove napisał(a):
A orientujecie się jak to wygląda z autobusami ?
To są jakieś zwykłe czy viking line ?
Odjeżdżają tylko raz dziennie ?
Moźna gdzies znaleść te godziny ?

Autobusy chyba "zwykłe" innych przewoźników. Z Nykoping (również Z Mjolby, Linkoping, Norrkoping) najprawdopodobniej jest to http://www.blaklintsbuss.se/
W kierunku zachodnim i północnym zapewne inny przewoźnik.

#11 PostWysłany: 12 Wrz 2016 21:55 

niebieski
Prawie darmowe. Zwłaszcza jeśli ktoś planuje rejs vikingline.com
Info tu: http://www.vikingline.se/hitta-resa/tid ... ngsbussar/
Dołączam zrzut rezerwacji dla 4 os.: autobus Nykoping-Sztokholm-Nykoping + rejs na Alandy w kajucie 4os. za 100 SEK

Załączniki:
Nyk0ping_STO.png
Nyk0ping_STO.png [ 46.43 KiB | Obejrzany 2541 razy ]
ane.wald lubi ten post.

#12 PostWysłany: 12 Wrz 2016 23:05 

HON fly4free
@szumny udało ci się zapłacić za tę rezerwację, czy to tylko ilustracja potencjalnych możliwości?

trochę moich doświadczeń - w czerwcu rezerwowałem rejs na Alandy i bardzo liczyłem na ten tani transport z/do Nyköping
niestety na wersji .se nie przechodziła płatność żadną kartą, jaką dysponowałem - mc debit, visa debit, mc kretytówka, prepaid mc, wirtualna visa. pisałem do ich supportu, to stwierdzili, że po ich stronie nie widać żadnego problemu i powinienem bez problemu zapłacić polską kartą. zrobiłem nawet ponowną rezerwację, którą "pilotowali", tzn. śledzili na bieżąco, co robię i też nic z tego nie było - płatność nie przeszła :(
zarezerwowałem w końcu na wersji .com - płatność przeszła od razu jedną z tych wcześniej próbowanych kart - ale niestety nie można tam dodać dojazdu z/na prom...
a sam rejs to bardzo fajna sprawa - widoki super, polecam
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 13 Wrz 2016 09:57 

niebieski
W tym roku miałem problem z zapłatą polską kartą i ostatecznie zapłaciłem kartą szwedzką. Wcześniej bez problemu płatności przechodziły.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google Adsense [Bot] oraz 6 gości