Zjedzenie tłustej, ciężkostrawnej przekąski to taka mała, grzeszna przyjemność, której czasem trudno sobie odmówić. Na ulicznych straganach i w barach szybkiej obsługi w różnych zakątkach świata czyhają na nas niezwykle kuszące pokusy.
Fast food to nie tylko hamburgery, hot dogi i kebaby. Podczas podróży można poznać wiele wyjątkowych przysmaków, uwielbianych przez mieszkańców odwiedzanego kraju. Pyszne, proste dania na wynos szybko zaspokajają głód w czasie zwiedzania. Na ogół najlepsze, najtańsze i najbardziej autentyczne lokalne potrawy znajdziemy na straganach, w budkach ulicznych i w kameralnych knajpkach z dala od turystycznych atrakcji. Zasada jest prosta – im więcej tubylców stoi w kolejce, tym lepsze jedzenie. W takich miejscach najczęściej znajdziemy menu tylko w lokalnym języku, ale klimat będzie niepowtarzalny.
Jakie są Wasze ulubione przekąski z różnych krajów świata?
PoprzednieObraz 1 z 20Następne
Takoyaki - Japonia
To szybkie i smaczne danie cieszy się szczególną popularnością w Osace. Istnieje tam nawet powiedzenie, które mówi, że najlepszym narzędziem służącym do wydania córki za mąż jest talerz takoyaki. Smażone kuleczki z ciasta z mąki ryżowej oraz ośmiornicy przygotowuje się na patelni ze specjalnymi wgłębieniami. Podczas smażenia takoyaki obraca się za pomocą specjalnych patyczków.
Stoiska serwujące ten miejscowy smakołyk zwane są yatai. Najczęściej takoyaki polane są sosem sojowym lub majonezowym i posypane aonori, czyli sproszkowanymi wodorostami. Tradycyjnie kuleczki podaje się na kyōgi – cieniutkich drewnianych talerzykach w kształcie łódeczek.
Fot. Dorota Ludwicka
To szybkie i smaczne danie cieszy się szczególną popularnością w Osace. Istnieje tam nawet powiedzenie, które mówi, że najlepszym narzędziem służącym do wydania córki za mąż jest talerz takoyaki. Smażone kuleczki z ciasta z mąki ryżowej oraz ośmiornicy przygotowuje się na patelni ze specjalnymi wgłębieniami. Podczas smażenia takoyaki obraca się za pomocą specjalnych patyczków.
Stoiska serwujące ten miejscowy smakołyk zwane są yatai. Najczęściej takoyaki polane są sosem sojowym lub majonezowym i posypane aonori, czyli sproszkowanymi wodorostami. Tradycyjnie kuleczki podaje się na kyōgi – cieniutkich drewnianych talerzykach w kształcie łódeczek.
Fot. Dorota Ludwicka
PoprzednieObraz 1 z 20Następne