Dawać czy nie dawać? Oto napiwkowa etykieta na świecie
W niektórych krajach napiwek jest obowiązkiem, w innych mile widzianym gestem, a w pewnych rejonach świata - wręcz obrazą. Nie chcesz popełnić faux pas? Sprawdź, jak się zachować za granicą, gdy po spożytym posiłku przychodzi pora zapłacenia rachunku.
Dla wszystkich, którzy na wakacyjnych wyjazdach pragną ustrzec się gafy, przedstawiamy napiwkową etykietę w najczęściej odwiedzanych krajach świata. Zachęcamy także do dzielenia się w komentarzach własnymi doświadczeniami.
PoprzednieObraz 1 z 22Następne
Włochy
Waluta: EUR
We Włoszech powszechnym jest zaokrąglanie rachunku do pełnej kwoty lub zostawianie do 10% napiwku od wartości zamówienia. Zazwyczaj jednak restauracje same i jasno informują o wysokości doliczanych opłat za usługę. Nie należy się, więc dziwić, gdy do rachunku zostanie doliczone ok. 1-3 EUR za nakrycie na stole, pieczywo i wodę.
Fot. Moyan Brenn, flickr
Waluta: EUR
We Włoszech powszechnym jest zaokrąglanie rachunku do pełnej kwoty lub zostawianie do 10% napiwku od wartości zamówienia. Zazwyczaj jednak restauracje same i jasno informują o wysokości doliczanych opłat za usługę. Nie należy się, więc dziwić, gdy do rachunku zostanie doliczone ok. 1-3 EUR za nakrycie na stole, pieczywo i wodę.
Fot. Moyan Brenn, flickr
PoprzednieObraz 1 z 22Następne